www.biopoiotita.gr

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Τα γαλακτοκομικά στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των διεθνών διατροφικών προκλήσεων

Σκούρτας Αποστόλης |  14/10/2014 - 01:08 μμ

Tον ρόλο των γαλακτοκομικών στην αντιμετώπιση των διεθνών διατροφικών προκλήσεων που βρίσκονται προ των πυλών συζήτησαν περισσότεροι από 200 ηγέτες της γαλακτοκομικής βιομηχανίας οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο Διεθνές Φόρουμ Γαλακτοκομικών με θέμα «Τα Ευρωπαϊκά γαλακτοκομικά σε διεθνές πλαίσιο», που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Γαλακτοκομικών (EDA) στην Στρέζα της Ιταλίας.

Η Ένωση προσκάλεσε διάφορους ομιλητές για να συζητήσουν την σχέση μεταξύ των γαλακτοκομικών και των διεθνών διατροφικών προκλήσεων. Η γαλακτοκομική βιομηχανία δεν είναι μόνο ένα οικονομικό μέσο αντιμετώπισης των διατροφικών προκλήσεων αλλά επίσης δημιουργεί θέσεις εργασίας και μειώνει την φτώχεια στις αναπτυσσόμενες χώρες. 

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά είναι πηγές θρεπτικής αξίας και αντιπροσωπεύουν το εισόδημα περίπου 300εκατ. αγροτικών οικογενειών. Τα οφέλη του γάλακτος και των γαλακτοκομικών ως ζωτικής σημασίας πηγές διατροφής, υπογράμμισε στην ομιλία του o δρ. Άνκερς, επικεφαλής του Τμήματος Συστημάτων Κτηνοτροφίας του FAO. Αναφερόμενος σε παραδείγματα γαλακτοκομικών πρωτοβουλιών, όπως τα προγράμματα σχολικού γάλακτος στο Μπανγκλαντές και τη Μυανμάρ ή το υποδειγματικά ενσωματωμένο γαλακτοκομικό πρόγραμμα στο Λίβανο, ανέδειξε τα διεθνή οφέλη της γαλακτοκομικής βιομηχανίας. Τα γαλακτοκομικά είναι η λύση στο πρόβλημα της παγκόσμιας διατροφικής ασφάλειας και βιωσιμότητας, σύμφωνα με τον δρ. Τζέρεμι Χίλλ, επικεφαλής Τεχνολογίας της Fronterra, καθώς μπορούν να θρέψουν δισεκατομμύρια ανθρώπων με μόλις 2 ή 3 μερίδες ασφαλών και βιώσιμων γαλακτοκομικών προϊόντων.  Ωστόσο, η παραγωγή γαλακτοκομικών θα χρειαστεί να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050, για να πετύχει τους διεθνείς διατροφικούς στόχους, σύμφωνα με τον δρ. Χίλλ. «Η σίτιση του πλανήτη και του γηρασμένου πληθυσμού είναι οι προκλήσεις της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τροφίμων», επιβεβαίωσε η Γενική Διευθύντρια της FoodDrinkEurope. «Οι συζήτηση για το πώς τα γαλακτοκομικά μπορούν να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές διατροφικές προκλήσεις επισήμανε για άλλη μια φορά την σημασία της βιομηχανίας μας», δήλωσε ο Μισέλ Ναλέ, Πρόεδρος της EDA. «Σαν τομέας οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας να παράγουμε ασφαλή, ποιοτικά και βιώσιμα προϊόντα. Είναι ξεκάθαρο ότι ο γαλακτοκομικός τομέας θα συνεχίσει να εγγυάται τον εξέχοντα ρόλο του και την ευθύνη στην σίτιση του παγκόσμιου πληθυσμού με ασφαλή, θρεπτικά, βιώσιμα και νόστιμα γαλακτοκομικά προϊόντα».

Πηγή: farmbusiness.cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου