www.biopoiotita.gr

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Θέμα ημερών σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ η πληρωμή της εξισωτικής, αρχές Νοεμβρίου μετατίθεται η πληρωμή της Βιολογικής Γεωργίας

Την αισιοδοξία ότι εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των υπολοίπων της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013 εκφράζουν στον ΑγροΤύπο, υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με όσα μας πληροφορούν μάλιστα η πολυπόθητη από τους κτηνοτρόφους πληρωμή της εξισωτικής θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί από τις 6 Οκτωβρίου αν δεν είχε προκύψει η «εμπλοκή» με το θέμα του υπολογισμού και της παρακράτησης των ασφαλιστικών εισφορών από τον ΗΔΙΚΑ Α.Ε. Ωστόσο, τόσο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και από το ΥπΑΑΤ μας διαβεβαιώνουν ότι ουσιαστικά από σήμερα, το πρόβλημα λύνεται και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι πληρωμές. Να σημειωθεί μάλιστα ότι χθες πραγματοποιήθηκαν κάποιες πληρωμές ειδικών καθεστώτων σε παραγωγούς στα νησιά του Αιγαίου.

«Προκειμένου να προλάβουμε κάποιες ημερομηνίες πραγματοποιήθηκαν κάποιες πληρωμές ειδικών καθεστώτων για τα νησιά του Αιγαίου (που αφορούν το μέλι κ.α.) που έχουν καταληκτική ημερομηνία το οικονομικό έτος που λήγει αύριο, 15 Οκτωβρίου. Να σημειωθεί ότι και οι πληρωμές για τη νιτρορρύπανση ενώ είχαν ξεκινήσει σταμάτησαν επίσης λόγω του προβλήματος με τον ΗΔΙΚΑ», μας αναφέρουν πηγές από το ΥπΑΑΤ.

Και προσθέτουν: «Όσον αφορά την Εξισωτική, αν δεν υπήρχε το πρόβλημα με τον ΗΔΙΚΑ θα είχε πραγματοποιηθεί αλλά τελικά θα γίνει τις επόμενες ημέρες (ίσως και μέχρι Παρασκευή). Η πληρωμή αφορά αυτούς που θα πάρουν το υπόλοιπο, συν αυτούς που έκαναν ενστάσεις και πρόλαβαν να εξεταστούν. Για τον λόγο αυτό θα γίνει μια ακόμα πληρωμή και για τους επόμενους μετά από 15 ημέρες. Η πρώτη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης αναμένεται να δοθεί στις αρχές Νοεμβρίου και η εξόφλησή της θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου. Όσον αφορά τη Βιολογική Γεωργία οι πληρωμές θα ξεκινήσουν στις αρχές Νοεμβρίου. Οι πληρωμές της Βιολογικής Κτηνοτροφίας θα ξεκινήσουν αργότερα λόγω του προβλήματος με τους βοσκοτόπους».

Όσον αφορά τους βοσκότοπους από το ΥπΑΑΤ μας πληροφορούν: «Είχε βγει μια εγκύκλιος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία δίνει την οδηγία στους ΟΤΑ πριν κάνουν την κατανομή να έρθουν σε συνεργασία με τους πιστοποιημένους φορείς β΄ βαθμού ΟΣΔΕ ώστε να πάρουν τους προσωρινούς χάρτες προκειμένου να ξέρουν τι κατανομές θα κάνουν. Με βάση αυτή την οδηγία προχωράμε. Οι βοσκότοποι έτσι και αλλιώς δεν είναι ίδιοι. Το πρόβλημα εμφανίζεται το 2013 και λιγότερο το 2014 αλλά φαίνεται ότι λύνεται με τον νόμο που έχει ψηφιστεί στη Βουλή για το 2015 (το 2015 την κατανομή θα κάνουν οι Περιφέρειες). Αν υπάρχει ένας συντονισμός με τους Δήμους και συνεννόηση με τους φορείς θα μειωθούν τα προβλήματα. Η πληρωμή της εξισωτικής του 2014 θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τα Χριστούγεννα ενώ αυτές τις ημέρες θα πληρωθούν και υπόλοιπα εξισωτικής αποζημίωσης για τα έτη 2008, 2009, 2010, 2011, 2012».

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου