www.biopoiotita.gr

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Η συνεργασία ξενοδόχων και παραγωγών φέρνει το Ελληνικό Πρωινό και αμοιβαία οφέλη και στους δύο κλάδους


Την συμμετοχή 350 ξενοδοχείων στο πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» μέχρι το τέλος του 2013 έχει θέσει ως στόχο το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (Ξ.Ε.Ε.). Ήδη έχουν ενταχθεί 67 ξενοδοχεία και σε ορίζοντα τριετίας υπάρχει η πρόβλεψη το πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» του Ξ.Ε.Ε. να προσφέρεται σε 1.000 ξενοδοχεία. Ένα σημαντικό εργαλείο του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», είναι η δημιουργία ενός θεσμού, του Τοπικού Συμφώνου Ελληνικού Πρωινού (ΤΣΕΠ), που επιχειρεί να φέρει κοντά τα αγαθά, τις υπηρεσίες και τους ανθρώπους κάθε τόπου. Αν οι Έλληνες και ξένοι τουρίστες αποκτήσουν «καταναλωτική» συνείδηση και απαιτήσουν πρωινό με τοπικά προϊόντα (ΠΟΠ, ΠΓΕ, παραδοσιακά κ.α.) τότε οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί θα βρουν μια αγορά που θα μπορεί εύκολα να απορροφά την παραγωγή τους. Έτσι όμως θα κερδίσουν και οι ξενοδόχοι που οι υπηρεσίες τους θα αποκτήσουν πρόσθετη αξία. Εντός του έτους θα έχουν υπογραφεί ακόμη 10 Τοπικά Σύμφωνα «Ελληνικό Πρωινό» (ΤΣΕΠ), ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους σε 18. Ο κ. Γεώργιος Πίττας, μέλος του Δ.Σ. του Ξ.Ε.Ε. και υπεύθυνος του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό» δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η όλη προσπάθεια έχει σαν στόχο τη σύνδεση του τουρισμού μέσω της γαστρονομίας με τον πρωτογενή αγροτικό τομέα. Επίσης με τα τοπικά σύμφωνα έρχονται σε επαφή ξενοδόχοι με παραγωγούς και την τοπική κοινωνία. Υπάρχει πολύ ενδιαφέρον από την πλευρά των παραγωγών και των συνεταιρισμών για να συνεργαστούν με τους ξενοδόχους. Το βασικό είναι να κάνουμε τους τουρίστες να ζητάνε στο πρωινό τους να υπάρχουν πιστοποιημένα ελληνικά προϊόντα». 

Ήδη τα πρώτα 8 Τοπικά Σύμφωνα «Ελληνικό Πρωινό», παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της 8ης HORECA, που πραγματοποιήθηκε από 8 έως 11 Φεβρουαρίου 2013.
Η Μεσσηνία από την Πελοπόννησο, ο Βόλος - Πήλιο από την Θεσσαλία, η Χαλκιδική από τη Μακεδονία, η Λέσβος από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, η Σαντορίνη και η Νάξος από τις Κυκλάδες και η Ρόδος με την Κω από τα Δωδεκάνησα, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα τοπικών παραγωγών που περιλαμβάνονται στο πρωινό της περιοχής, καθώς και εδέσματα (π.χ. ομελέτες, πίτες, γλυκά κ.α.).

Όπως μας αναφέρει ο κ. Πίττας «ήρθε η ώρα να γνωρίσουν οι Έλληνες και οι ξένοι τουρίστες το τυρί της πόσιας, το γλυκό ντοματάκι, τα κατημέρια από την Κω, τα μελεκούνια από τη Ρόδο, τα παξιμάδια με ζαφορά, το σφουγκάτο με κολοκυθάκια και ντόπια ντοματάκια, τον μπελτέ, τους ντοματοκεφτέδες από την Σαντορίνη, την πλαντσέτα, τους γκιουσλεμέδες, τις χάχλες και το λαδοτύρι απο τη Λέσβο, αλλά και τσιτσίραβλα, χαλβά, τραχανά και φρούτα από το Βόλο-Πήλιο, λαλάγγια, σφέλα, καγιανάς, σύγκλινο, παστέλια μαρμελάδες και μέλι από την Μεσσηνία, ζαμπόνι και τυριά όπως αρσενικό, γραβιέρα και κεφαλοτύρια από τη Νάξο, ελιές, λάδια, τυροκομικά, αλίπαστα, μέλι από την Χαλκιδική».

Ξενοδόχοι, παραγωγοί, αγρότες, βιοτέχνες, μάγειροι, δημοσιογράφοι, λέσχες γαστρονομίας, τοπική αυτοδιοίκηση, εμπορικά επιμελητήρια καλούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, κάτω από την καθοδήγηση του Ξ.Ε.Ε. και της τοπικής ένωσης ξενοδόχων. Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται, η τοπική ένωση ξενοδόχων κάθε περιοχής, παίρνει την πρωτοβουλία να συγκαλέσει μια περιφερειακή συνάντηση, όπου ο αρμόδιος χειριστής του προγράμματος από πλευράς ΞΕΕ παρουσιάζει μετά από σχετική προετοιμασία το γενικό πρόγραμμα αλλά και το προτεινόμενο σε γενικές γραμμές χαρτοφυλάκιο κάθε περιοχής. Κύριος στόχος του ΤΣΕΠ είναι η προβολή του γαστρονομικού χαρτοφυλακίου που θα στηρίζεται στους «πρεσβευτές» κάθε τόπου.

Όπως τονίζει ο κ. Γεώργιος Πίττας, «οι δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες της 8ης HORECA είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν εδέσματα από τον γαστρονομικό πλούτο της κάθε περιοχής. Πρόκειται για προϊόντα άγνωστα στο ευρύ κοινό, ιδιαιτέρως όμως σημαντικά για το γαστρονομικό πολιτισμό της χώρας, που γίνονται γνωστά όμως μέσω της πρωτοβουλίας Ελληνικό Πρωινό».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος, υπάρχει ένας πρωτόγνωρος ενθουσιασμός των συντελεστών της τοπικής κοινωνίας (ξενοδόχοι, σεφ, αγρότες, παραγωγοί, εκπρόσωποι επιμελητηρίων και της τοπικής αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων), οι οποίοι, για πρώτη φορά, όλοι μαζί στα πλαίσια των ΤΣΕΠ, έχουν την ευκαιρία να συνεργασθούν.

«Το κοινό της 8ης HORECA, χαιρέτησε το εγχείρημα «Ελληνικό Πρωινό». Πολλά ξενοδοχεία ενδιαφέρθηκαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ενώ αρκετοί νέοι προορισμοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον να δημιουργήσουν τοπικά σύμφωνα στην περιοχή τους», δήλωσε ο κ. Πίττας.

Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις και τις επί μέρους επαφές που διενεργούνται αυτή την περίοδο για τη συμμετοχή ξενοδοχείων στο πρόγραμμα του Ξ.Ε.Ε. υποστήριξε ότι το «Ελληνικό Πρωινό» αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα ανάδειξης της ταυτότητας μιας περιοχής και είναι θέμα που δεν αντιμετωπίζεται μόνο με όρους κόστους αλλά και με όρους επένδυσης. «Επενδύοντας στα τοπικά προϊόντα αναδεικνύουμε τον γαστρονομικό πολιτισμό κάθε τόπου που συμμετέχει ενεργά στη ταυτότητά του, αλλά και συμβάλλουμε στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος», επισήμανε.

Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη - που παραβρέθηκε στην έκθεση HORECA 2013 και εγκαινίασε το περίπτερο του Ξ.Ε.Ε. - εξέφρασε την απόλυτη στήριξή της στο «Ελληνικό Πρωινό», μια πρωτοβουλία που, όπως σημείωσε, πρόκειται να προσδώσει ώθηση στο «Brand» της Ελλάδας.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου