www.biopoiotita.gr

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Εισάγουμε κρέατα αξίας 3 δισ. ευρώ


Στα κοτόπουλα η αυτάρκεια από 100% που ήταν το 1980, μειώθηκε στο 74%, στο μοσχαρίσιο κρέας από 52% στο 34%, στο χοιρινό από 95% στο 37%, αντίστοιχα.

Εισάγουμε κρέατα αξίας 3 δισ. ευρώ

Ταγκαλάκη Έλενα|  15/02/2013 - 04:14 μμ
Δραματική είναι η μείωση της αυτάρκειας της χώρας μας σε κρέας τα τελευταία χρόνια ενώ οι κτηνοτρόφοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές των ζωοτροφών.
Όπως ανακοίνωσε ο ομότιμος καθηγητής της Αγροτικής Οικονομίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Γεώργιος Κιτσοπανίδης, στο 4ο συνέδριο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής, στα κοτόπουλα από 100% που ήταν το 1980, η αυτάρκεια μειώθηκε στο 74%, στο μοσχαρίσιο κρέας από 52% στο 34%, στο χοιρινό από 95% στο 37%, αντίστοιχα. Η αυτάρκεια στο αγελαδινό γάλα σήμερα ανέρχεται στο 70%.
Σήμερα όλοι οι τομείς της κτηνοτροφίας είναι ελλειμματικοί, επισήμαναν οι ερευνητές, αφού εισάγουμε κτηνοτροφικά προϊόντα αξίας 3 δις ευρώ περίπου. Το έλλειμμα στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο το 2010 ήταν 1,898 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία το έλλειμμα σε ζώντα ζώα, κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα ήταν 1,563 δις ευρώ.
Συμπερασματικά, η ζωική παραγωγή είναι ο τομέας ο οποίος μπορεί να δώσει μια ώθηση  στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Η Ελλάδα μπορεί να ξαναγίνει χώρα με αυτάρκεια στον πρωτογενή τομέα με την παραγωγή εγχώριων ζωοτροφών και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.
Όπως κατέληξαν οι ερευνητές του συνεδρίου, είναι προτιμότερη η επιδότηση της καλλιέργειας ψυχανθών για παραγωγή χονδροειδών και συμπυκνωμένων ζωοτροφών, αντί της αγρανάπαυσης της γης, με πολλαπλά οφέλη για το χωράφι, τον αγρότη, την κτηνοτροφία και την Εθνική Οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου