www.biopoiotita.gr

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Αύξηση των εξαγωγών για το ελληνικό ακτινίδιο. Δεν ξεπερνούν το 30% τα αποθέματα της ελληνικής παραγωγής


Σε μια καλή εξαγωγική και εμπορική χρονιά για το ελληνικό ακτινίδιο εξελίσσεται η φετινή αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου τόσο σε επίπεδο τιμών (στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας) όσο και σε ζήτηση σημειώνεται αύξηση. Σε αυτό – σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς – βοήθησε η έλλειψη προϊόντος στην Ιταλία η οποία άφησε «ελεύθερο το πεδίο» για το ελληνικό προϊόν. «Η τιμή πώλησης στο εξωτερικό διαμορφώνεται στα 85 με 90 λεπτά το κιλό για τα 100 γραμμάρια ενώ πέρσι δεν ξεπερνούσαν τα 70 λεπτά/κιλό», σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο κ. Ζήσης Μανώσης, Γενικός Διευθυντής της Οργάνωσης Παραγωγών ΖΕΥΣ Ακτινίδια Α.Ε. Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο «Τα αποθέματα της ελληνικής παραγωγής αυτή την στιγμή είναι στο 30% και ίσως χαμηλότερα. Οι μικροί trader έχουν ολοκληρώσει. Μόνο οι μεγάλοι έχουν κάποια προϊόντα και αυτά που έχουν μείνει είναι κυρίως μεγάλα ακτινίδια».
Οι κυριότερες αγορές που κατευθύνεται παραδοσιακά το ακτινίδιο είναι της ανατολικής Ευρώπης, της Γερμανίας, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας. Ενώ φέτος σύμφωνα με τον κ. Μανώση οι εξαγωγές ξεκίνησαν με Αμερική, Κίνα και Χονγκ Κονγκ «και στην συνέχεια ξεκινήσαμε τις εξαγωγές σε κάποιες αλυσίδες της Ευρώπης όπως το Βέλγιο και τη Μεγάλη Βρετανία. Μια σημαντική αγορά επίσης είναι αυτή του Καζακστάν, η οποία αποτελεί μια καλή εναλλακτική σε σχέση με τις ανατολικές αγορές της Ρωσίας, της Ουκρανίας κλπ». Οι εξαγωγές σύμφωνα με τον κ. Μανώση ολοκληρώνονται περίπου τον Απρίλιο.

Άρτα

Για μια καλή χρονιά κάνει λόγο και ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Άρτας – Φιλιππιάδας, κ. Νίκος Γκίζας: «Οι περισσότερες ποσότητες που είχαμε σε ψυκτικούς θαλάμους στην περιοχή έχουν “φύγει”. Η χρονιά τουλάχιστον εδώ στην περιοχή μας ήταν πολύ καλή. Φέτος η παραγωγή μας έφθασε τους 25.000 τόνους. Είχαμε όμως μια ζημιά από χαλάζι και χάσαμε περίπου 5.000 τόνους. Η τιμή παραγωγού κυμάνθηκε από 32 μέχρι 40 λεπτά το κιλό. Η τιμή πώλησης μετά το ψυγείο κυμάνθηκε στα 65 λεπτά/κιλό (10 – 12 ακτινίδια). Σε σχέση με πέρσι η τιμή αυτή είναι αρκετά καλή και το θετικό είναι ότι έφυγαν γρήγορα σχεδόν όλες οι ποσότητες».

Λάρισα

Στην περιοχή της Λάρισας οι εξαγωγές έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο κ. Αθανάσιος Βλάχος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού Λάρισας: «Αυτή την στιγμή εμείς δεν έχουμε καθόλου ακτινίδια και η μεγαλύτερη ποσότητα της παραγωγής μας οδηγήθηκε σε εξαγωγές. Η τιμή παραγωγού κυμάνθηκε από 34 έως 45 λεπτά/κιλό. Από θέμα παραγωγής και ποιότητας πήγαμε πάρα πολύ καλά. Φέτος συγκομίσαμε περίπου 8.000 τόνους. Αυτή την στιγμή σε επίπεδο χώρας παρατηρείται έλλειψη ακτινιδίου.

Incofruit

Για το θέμα ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, αναφέρει: «οι εξαγωγές κινούνται σε καλύτερους ρυθμούς από πέρσι που είχαμε σημειώσει ρεκόρ εξάγοντας 91.000 τόνους περίπου. Οι τιμές είναι βελτιωμένες έναντι των αντίστοιχων περσινών τόσο στην κατανάλωση όσο και στην παραγωγή. Βεβαίως είχαμε κάποια προβλήματα στην αρχή της περιόδου που δεν θα πρέπει να υπάρχουν και να επαναληφθούν, με την συγκομιδή άγουρων και υπερπρώιμων προϊόντων. Τέλος να σημειωθεί ότι σε νέες αγορές όπως η Άπω Ανατολή, Κίνα και Αμερική έχουμε αυξήσει τις εξαγωγές μας».
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου