www.biopoiotita.gr

Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Στα βιολογικά εστίασε η πρώτη συνάντηση για εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων στην Ιαπωνία



Η ανταλλαγή απόψεων πάνω στην γεωργική πολιτική σε σχέση με το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τη βιολογική γεωργία, ήταν το θέμα που κυριάρχησε κατά την πρώτη συνεδρίαση της νεοσυσταθείσας επιτροπής συνεργασίας στον τομέα της γεωργίας μεταξύ της Ιαπωνίας και της ΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας το αμοιβαίο συμφέρον στην προώθηση του εμπορίου αγροδιατροφικών προϊόντων καθώς και της συνεργασίας στον τομέα της αειφόρου γεωργίας, η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας (στο κεφάλαιο 19) καθορίζει ένα πλαίσιο διμερούς συνεργασίας που περιλαμβάνει τη δημιουργία την Επιτροπή Συνεργασίας στον γεωργικό τομέα της.
Όπως τονίζεται, κατά την διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της εν λόγω επιτροπής, οι Ιάπωνες συμμετέχοντες από το Υπουργείο Γεωργίας, Δασών και Αλιείας και το Υπουργείο Εξωτερικών και οι συμμετέχοντες από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ιαπωνία, αφού αντάλλαξαν απόψεις στα προαναφερθέντα θέματα, επιβεβαίωσαν ότι θα συνεχίζουν να εργάζονται για την περαιτέρω συνεργασία στον γεωργικό τομέα.
Εν αναμονή εξαγωγών ακτινιδίων η Ελλάδα
Θυμίζουμε πως στις 18 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει πως μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας, η ΕΕ ενέτεινε τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων πρόσβασης στην Ιαπωνική αγορά γεωργικών προϊόντων, βασιζόμενη σε πολιτικές επαφές στο υψηλότερο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης μιας συνάντησης μεταξύ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Juncker και του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Αμπε στην Οσάκα τον περασμένο μήνα.
Αυτές οι προσπάθειες ευοδώθηκαν καθώς η Ιαπωνία επιβεβαίωσε ότι η διαδικασία χορήγησης αδειών για εκκρεμείς αιτήσεις εξαγωγών βοείου κρέατος (κυρίως από Κροατία και Ισπανία) ή προϊόντων με βάση το βόειο κρέας (κυρίως από Δανία, Γαλλία και Πολωνία) θα οριστικοποιηθούν ταχύτερα σύμφωνα με τις διαδικασίες αξιολόγησης των κινδύνων.
Επιπλέον, η ΕΕ και η Ιαπωνία αντάλλαξαν ενδεικτικά και εύλογα χρονικά περιθώρια για την αντιμετώπιση εκκρεμών αιτήσεων για εξαγωγές άλλων αγροδιατροφικών προϊόντων όπως φρούτα (π.χ. αχλάδια από το Βέλγιο, ακτινίδια από την Ιταλία και την Ελλάδα ή κεράσια από την Ουγγαρία και Πορτογαλία), καθώς και αιτήσεις περιφερειοποίησης σχετικά με την αφρικανική πανώλη των χοίρων για εξαγωγές κρέατος χοίρων από την Ουγγαρία, το Βέλγιο και την Πολωνία. Αυτά τα ενδεικτικά χρονοδιαγράμματα θα συμβάλουν κυρίως στη μείωση των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στις αιτήσεις των φορέων της ΕΕ που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν εξαγωγές στην ιαπωνική αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου