www.biopoiotita.gr

Τρίτη, 2 Μαΐου 2017

Σήμα κινδύνου για τη φέτα από τις παράνομες ελληνοποιήσεις

Σήμα κινδύνου για τη φέτα από τις παράνομες ελληνοποιήσεις

Μεγάλο πρόβλημα στη διάθεση της ελληνικής φέτας παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, καθώς τα ψυγεία των τυροκομείων είναι γεμάτα, με αποτέλεσμα η τιμή του προϊόντος να φθίνει όλο και περισσότερο. Καιρικές συνθήκες, παράνομες ελληνοποιήσεις, σύστημα πληρωμών και απόσβεση του προϊόντος, όπως και αυξανόμενη φορολογία, δημιούργησαν ασφυκτικές πιέσεις στον κλάδο της τυροκομίας.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Μιχάλης Βογιατζής, ένας εκ των τριών ιδιοκτητών του τυροκομείου «ΥΙΟΙ Ε. ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΟΕ» από το Περιβολάκι Λαγκαδά, τονίζοντας πως οι εισαγωγές πρόβειου γάλακτος, σε πολύ χαμηλότερες τιμές, από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία κ.λπ., και οι ελληνοποιήσεις έχουν ως αποτέλεσμα να παράγεται και να διατίθεται στη χώρα μας, σε χαμηλές τιμές, φέτα, η οποία δεν πληροί τους όρους ΠΟΠ. «Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί, αν δεν ληφθούν μέτρα, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές», υπογραμμίζει ο Μ. Βογιατζής, συμπληρώνοντας πως τα 12 εκατ. αιγοπρόβατα της χώρας μας δημιούργησαν περίπου 500 τυροκομεία, τα οποία παράγουν και διαθέτουν 120.000 τόνους φέτα, ενώ απασχολούν 100.000 κτηνοτρόφους και 350.000 εργαζομένους.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΑΠΌ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Συνεδρίασε την Τετάρτη 26-04-2017 το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων & κτηνοτρόφων περιφέρειας Θεσσαλίας και ομόφωνα αποφάσισε τα κάτωθι:

Σε ότι αφορά την σύσταση διεπαγγελματικής οργάνωσης ΦΕΤΑΣ εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ευρύτερη αποδοχή των από καιρό θέσεων μας. Δηλώνουμε πως είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με όλους για την σύσταση αυτής της οργάνωσης που αναμφίβολα θα είναι προς την κατεύθυνση να σωθεί ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που ονομάζεται ΦΕΤΑ.

Για τον ως άνω λόγο ζητάμε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να πάρει πρωτοβουλία και να κινήσει τις διαδικασίες προς την κατεύθυνση της σύστασης της διεπαγγελματικής οργάνωσης για την ΦΕΤΑ.

Θέλουμε να εκφράσουμε τον προβληματισμό μας σε ότι αφορά τις μειώσεις τιμών (χωρίς κατανοητούς λόγους) από τους Τυροκόμους και τους Γαλακτοβιομήχανους. Η επίσημη αιτιολόγηση είναι τα υψηλά αποθέματα φέτας που έχουν αλλά άραγε ποιος ευθύνεται γι’ αυτό; Και γιατί θα πρέπει ο ταλαιπωρημένος κλάδος μας να χρεωθεί και να δεχθεί ακόμα ένα πλήγμα; Θεωρούμε την κίνηση αυτή αδικαιολόγητη και την καταγγέλουμε.

Επίσης θέλουμε να δηλώσουμε πως δεν οραματιζόμαστε μια διεπαγγελματική οργάνωση ΦΕΤΑΣ στα πρότυπα της διεπαγγελματικής κρέατος που σε 3 χρόνια ζωής δεν έχει επιδείξει κανένα έργο. Οραματιζόμαστε μια διεπαγγελματική οργάνωση για την ΦΕΤΑ με λόγο, έργο και έλεγχο και όχι ένα όργανο χωρίς βούληση.

Τέλος είναι ιδιαίτερα έντονο το τελευταίο διάστημα το πρόβλημα με την κάμπια όπου σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλίας έχει εξαφανίσει το πουρνάρι με αποτέλεσμα κυρίως οι αίγες να μην βρίσκουν τροφή και να έχουμε μείωση στο κατσικίσιο γάλα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα του χειμώνα και η κάμπια της άνοιξης έχουν φέρει σε απόγνωση τους αιγοτρόφους και επιβάλλεται οικονομική ενίσχυση για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να διατηρήσουν τα κοπάδια τους.


http://www.thessaliatv.gr/news/41885/shma-kindynoy-gia-th-feta-apo-tis-paranomes-ellhnopoihseis/