www.biopoiotita.gr

Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Οι πρώτες κόντρες ξέσπασαν μεταξύ ΠΕΚ και ΣΕΚ για διεπαγγελματική φέτας

Οι πρώτες κόντρες ξέσπασαν μεταξύ ΠΕΚ και ΣΕΚ για διεπαγγελματική φέτας

Οι δύο πανελλήνιες οργανώσεις των κτηνοτρόφων, η ΠΕΚ και ο ΣΕΚ, φαίνεται να μη διανύουν την καλύτερη περίοδο των σχέσεών τους. Η μονομαχία τους για το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο, από την πλευρά των αιγοπροβατοτρόφων, κατά την ίδρυση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, ξεδίπλωσε όλο το ελληνικό μεγαλείο της διχόνοιας, που δεν επιτρέπει να γίνουν βήματα εμπρός για την ενιαία εκπροσώπηση του κλάδου και την προστασία της φέτας.

Πλέον από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, η διαμάχη βγήκε και στη δημοσιότητα με αφορμή την επιστολή της ΠΕΚ προς τους κτηνοτρόφους, με την οποία η οργάνωση τους ζητά να της παρέχουν λευκή εξουσιοδότηση για να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες σχετικές με τη σύσταση Διεπαγγελματικής. Το γεγονός αυτό δημοσιοποίησε με ανακοίνωσή του ο ΣΕΚ, ο οποίος ενοχλήθηκε από τη συγκεκριμένη κίνηση. Το πρόβλημα, όμως, ξεκινά από αλλού και έχει να κάνει με αυτό που υπονοεί για τον ΣΕΚ στην απάντησή της η ΠΕΚ: "Ας μας πει ο κ. Πεβερέτος (σ.σ. πρόεδρος του ΣΕΚ) τι ποσοστό αιγοπροβατοτρόφων αντιπροσωπεύει". Κι ο ισχυρισμός, όμως της ΠΕΚ ότι "αντιπροσωπεύει ένα ποσοστό άνω του 80% των Ελλήνων αιγοπροβατοτρόφων" δεν ευσταθεί και δεν αποδεικνύεται από την ίδια την οργάνωση. Γι- αυτό το λόγο εξάλλου ζήτησε και την υπογραφή εξουσιοδότησης από τους μεμονωμένους παραγωγούς.

Το κενό, λοιπόν, της αντιπροσώπευσης του κτηνοτροφικού κόσμου, οι δύο οργανώσεις προσπαθούν να το καλύψουν με τις εκατέρωθεν ανακοινώσεις.

Η επιστολή του ΣΕΚ προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

«Κύριοι Υπουργοί, Κύριε Γενικέ,

Καταγγέλλουµε το γεγονός ότι ενώ η διαδικασία ίδρυσης της Εθνικής ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης Φέτας ΠΟΠ βρίσκεται στο τελικό στάδιο, γίνεται προσπάθεια υπονόµευσής της από ορισµένους φορείς αποσπώντας από κάποιους κτηνοτρόφους στοιχεία και υπογραφές, που αποτελούν προσωπικά δεδοµένα (επισυνάπτεται σχετική επιστολή).

Καλούµε τους φορείς αυτούς να αποσύρουν άµεσα τη συγκέντρωση υπογραφών και να συζητήσουν µε τους θεσµικούς φορείς, που µέχρι σήµερα ακολουθούν την οδό της νοµιµότητας, της συνεννόησης και της ενότητας. Μόνο ενωµένοι µπορούµε να υπερασπίσουµε µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συµφέροντά µας».

Την εκτίμησή του ότι στις αρχές Ιουνίου φέτος θα κατατεθεί ο φάκελος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας από την Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας (ΟΚΘ) την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), διατύπωσε ο επικεφαλής της ΟΚΘ, Νίκος Παλάσκας, στην οπική εφημερίδα της Λάρισας "Ελευθερία".

Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι μέχρι τις 20/5 το εγχείρημα που προωθείται, θα τύχει της αποδοχής τουλάχιστον των κτηνοτρόφων εκείνων της χώρας που διακινούν το 70% του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Οπως τόνισε, πριν 15 ημέρες ξεκίνησε η αποστολή των υπεύθυνων δηλώσεων στους Έλληνες κτηνοτρόφους, προκειμένου να τις υπογράψουν και να συμμετέχουν στη Διεπαγγελματική, με στόχο "να βάλει καθένας το δικό τους λιθαράκι, ώστε να αποκτήσουμε ενιαία και ισχυρή φωνή και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, τα προβλήματα που μας απειλούν με αφανισμό". Στην Ελλάδα ανέρχονται σε 120.000 οι εκμεταλλεύσεις αιγοπρόβειου γάλακτος, σύμφωνα με τον ίδιο.

Υπενθύμισε, ότι όσοι κτηνοτρόφοι το επιθυμούν θα μπορούν να λαμβάνουν τη σχετική υπεύθυνη δήλωση από το τυροκομείο που συνεργάζονται, αφού όπως επανέλαβε ο κ. Παλάσκας "εξουσιοδοτήσαμε τους τυροκόμους, που συμμετέχουν στην προσπάθεια και έρχονται σε άμεση επαφή με τους παραγωγούς, να δίνουν εκείνοι τις δηλώσεις".

Τονίζεται ότι η υπεύθυνη δήλωση εξουσιοδοτεί την ΠΕΚ να προχωρήσει στην ίδρυση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας. Αναγράφονται το ονοματεπώνυμο του κτηνοτρόφου, ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας και ο κωδικός ΕΛΟΓΑΚ.

"Δουλεύουμε εντατικά ώστε να ιδρυθεί η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας πάση θυσία. Με τη λειτουργία της θα λυθούν τα "χέρια" των κτηνοτρόφων και των γαλακτοβιομηχάνων και θα πετύχουμε όλοι μαζί από κοινού μια δυναμική παρέμβαση στο ζήτημα της φέτας, που σήμερα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού", δήλωσε ο προσωρινός πρόεδρος της ΠΕΚ, Στέργιος Κίρτσος, στην "Ελευθερία".
http://www.thessaliatv.gr/news/41975/oi-prwtes-kontres-ksespasan-metaksy-pek-kai-sek-gia-diepaggelmatikh-fetas/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου