www.biopoiotita.gr

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Μαύρο σκόρδο: "η σκοτεινή υπερδύναμη"


Μαύρο σκόρδο: «Η σκοτεινή υπερδύναμη»

Το μαύρο σκόρδο έχει ήδη χαρακτηριστεί ως «υπερτροφή» λόγω της  αυξημένης αντιοξειδωτικής δράσης  σε σχέση με το κοινό σκόρδο. Αποτελεί ένα είδος καραμελωμένου σκόρδου  το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην Ασιατική κουζίνα ενώ τελευταία έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές σε Αμερική και Ευρώπη στους κύκλους γαστρονομίας αλλά και στο πεδίο της εναλλακτικής ιατρικής.

Πως όμως το γνωστό σε όλους μας σκόρδο έγινε μαύρο;

 

Χρησιμοποιείται μια φυσική μέθοδος ζύμωσης  η οποία πραγματοποιείται σε υψηλές θερμοκρασίες και υψηλά επίπεδα υγρασίας για περίπου ένα  μήνα. Το σκόρδο περιέχει σάκχαρα και αμινοξέα τα οποία κατά την διάρκεια της ζύμωσης παράγουν  μια ουσία (melandoin) που προσδίδει το  χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα στο σκόρδο. Η τεχνική χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια ενώ είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν καθώς δεν έχει  προστεθεί οποιοδήποτε χημικό στοιχείο ή συντηρητικό. Το μαύρο σκόρδο έχει γλυκιά  και διακριτική καπνιστή γεύση ενώ η έντονη μυρωδιά καιη πικάντικη  γεύση του σκόρδου εξαφανίζονται  κατά τη διαδικασίας της ζύμωσης.

black-garlic-1

 

 

 

 

 

Tο μαύρο σκόρδο έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δράση από το λευκό σκόρδο, προσφέροντας στον οργανισμό έναν σημαντικό σύμμαχο ενάντια στην επίθεση των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες όταν οξειδώνονται βλάπτουν τα κύτταρα και οδηγούν σε καρδιαγγειακές και εκφυλιστικές παθήσεις, ρευματοειδή αρθρίτιδα, καρκίνο και άλλες χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται με το οξειδωτικό stress. Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και την επισκευή των ζημιών στον οργανισμό μας και την αναστολή της γήρανσης.

Η S-Αllylcysteine, είναι συστατικό του φρέσκου σκόρδου και παράγωγο του αμινοξέος κυστεΐνη, το οποίο βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο μαύρο σκόρδο. Πληθώρα ερευνών επιβεβαιώνει την ισχυρή αντιοξειδωτική ιδιότητα και προστατευτική της δράσης κατά του καρκίνου και  πολλών άλλων ασθενειών.

Επιπλέον η S-allylcysteine βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση της αλισίνης του σκόρδου από τον οργανισμό με αποτελεσμα να μεταβολίζεται πιο έυκολα.  Η αλισίνη αποτελεί τη βασικότερη θειούχα ένωση του σκόρδου η οποία έχει  αντιμικροβιακή και αντιβιοτική δράση. Επίσης είναι γνωστή για την προληπτική της δράση έναντι του κοινού κρυολογήματος.

Η βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων της χοληστερόλης και της κυκλοφορίας του αίματος, οι αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμυκητιασικές ιδιότητες του σκόρδου, αλλά και οι πρόσφατες έρευνες που δείχνουν προστατευτική δράση έναντι σοβαρών ασθενειών  και μείωση των συμπτωμάτων της νόσου του Αλτσχάιμερ, φέρνουν το μαύρο σκόρδο στο προσκήνιο της υγιεινής διατροφής και των λύσεων που έχει να προτείνει η φύση για την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων υγείας και παθήσεων.

Γράφει η Νάντια Γιαννακοπούλου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος , MSc Nutrition and Food Science

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου