www.biopoiotita.gr

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015

Αύξηση εξαγωγών 30% για τα ελληνικά φρουτολαχανικά Λιάμης

Λιάμης Λεωνίδας|  27/04/2015 - 10:13 πμ

Στη δυσκολότερη πενταετία της μεταπολιτευτικής περιόδου 2009-2014, οι εξαγωγές των ελληνικών φρούτων αυξήθηκαν κατά 30% σε αξία και κατά 37% σε όγκο, κάνοντας προφανές ότι τα αγροτικά προϊόντα είναι προϊόντα με ταυτότητα και έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα άμεσα συνδεδεμένα με τον τόπο καταγωγής τους.

Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου κατά την ομιλία του στην πρώτη Διεθνή Έκθεση Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών «FRESKON», που πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 25 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ο ίδιος τόνισε «ο τομέας των φρούτων και λαχανικών (νωπών και μεταποιημένων) κατέχει σημαντική θέση στην εθνική παραγωγή, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, σε κύκλο εργασιών και σε προστιθέμενη αξία, που αποτελεί το βασικότερο εργαλείο για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας, αλλά και σε απασχόληση, που απαντά στην αναγκαιότητα διασφάλισης ενός ελάχιστου εισοδήματος για τους κατοίκους της υπαίθρου».

Η ομιλία

Ολόκληρη η ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου στην πρώτη Διεθνή Έκθεση Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών «FRESKON» (23/4-25/4/2015 Θεσσαλονίκη) αναφέρει τα εξής:

«Στο πρόγραμμά μας το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα αποτελεί βασικό μοχλό για την οικονομική και κοινωνική ανόρθωση της χώρας.

Κι αυτό γιατί είναι ο τομέας που μπορεί να συνδέσει τον πλούτο των φυσικών πόρων της χώρας μας με τη βιοποικιλότητα και τη καταλληλότητα των εδαφοκλιματικών συνθηκών για την παραγωγή ενός ευρέως φάσματος ποιοτικών προϊόντων, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μένα να παρευρίσκομαι στην 1η Έκθεση Φρούτων και Λαχανικών, που αντανακλά ένα δυναμικό πεδίο της ελληνικής παραγωγικότητας και απεικονίζει τις μεγάλες δυνατότητες του εθνικού επιχειρηματικού και μεταποιητικού κλάδου.

Ο τομέας των Φρούτων και Λαχανικών (νωπών και μεταποιημένων) κατέχει σημαντική θέση στην εθνική παραγωγή, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, σε κύκλο εργασιών και σε προστιθέμενη αξία, που αποτελεί το βασικότερο εργαλείο για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας, αλλά και σε απασχόληση, που απαντά στην αναγκαιότητα διασφάλισης ενός ελάχιστου εισοδήματος για τους κατοίκους της υπαίθρου.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι στην δυσκολότερη πενταετία της μεταπολιτευτικής περιόδου  2009-2014 οι εξαγωγές των ελληνικών φρούτων αυξήθηκαν κατά 30% σε αξία και κατά 37% σε όγκο.

Τα αγροτικά προϊόντα είναι προϊόντα με ταυτότητα και έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα άμεσα συνδεδεμένα με τον τόπο καταγωγής τους.

Είναι επίσης εκείνα τα προϊόντα που συνδέονται στενά με την ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοση και τις αξίες της χώρας μας, είναι αυτό που λέμε  Προϊόντα της Ελληνικής Γης, προϊόντα που εμπεριέχουν Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη. Γι αυτό και κατέχουν σημαντική θέση στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές και επάξια θεωρούνται πρεσβευτές της ελληνικής διατροφικής κουλτούρας.

Η βιομηχανία που ασχολείται με την τυποποίηση, συσκευασία και εμπορία αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ της πρωτογενούς παραγωγής και των καταναλωτών, η δε προσαρμογή της στα σύγχρονα δεδομένα (εισαγωγή συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, εκσυγχρονισμός κτιριακού και μηχανολογικού εξοπλισμού,) από επενδυτικά προγράμματα, καθώς και η εφαρμογή του θεσμού εγκεκριμένου εμπόρου οδηγούν στην ποιοτική αναβάθμιση, στα υψηλής  ασφάλειας και θρεπτικής αξίας τρόφιμα.

Σε μια συντονισμένη προσπάθεια με διάλογο, συναντίληψη και αλλαγή νοοτροπίας από όλους μας, στοχεύουμε στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην προώθηση και ανάδειξη της ποιοτικής υπεροχής των ελληνικών προϊόντων, καθώς και σε μεθόδους  παραγωγής που σέβονται απόλυτα το περιβάλλον. 

Στρατηγική μας επιλογή είναι η ανάδειξη και προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, στηρίζοντας τόσο την παραγωγική διαδικασία και την επιχειρηματικότητα όσο και τη παρουσία τους στη διεθνή αγορά».

Αναλυτικό δισέλιδο αφιέρωμα στην Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 25 Απριλίου