www.biopoiotita.gr

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Η μείωση του αλατιού μειώνει τον πονοκέφαλο

Η μείωση του αλατιού μειώνει τους πονοκεφάλους κατά 1/3, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Οι άνθρωποι που μείωσαν την πρόσληψη αλατιού σε τρία γραμμάρια την ημέρα υπέφεραν από σημαντικά λιγότερους πονοκεφάλους, όπως κατέδειξαν οι ερευνητές. Τρία γραμμάρια αλάτι ισοδυναμούν με περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού, ή η ποσότητα που υπάρχει σε ένα μπέργκερ και σε μια μερίδα πατάτες τηγανιτές.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins μελέτησαν 400 άτομα, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι μεν ακολουθούσαν μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά πλούσια με φρούτα, λαχανικά και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα ενώ η άλλη ομάδα ακολουθούσε μια διατροφή δυτικού τύπου. Οι συμμετέχοντες αρχικά κατανάλωναν 9 γραμμάρια αλατιού ημερησίως, στην συνέχεια η ποσότητα μειώθηκε στα 6 και τέλος στα 3 γραμμάρια. Παράλληλα του ζητήθηκε να καταγράφουν συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, φούσκωμα, ξηροστομία, υπερβολική δίψα, κόπωση, λιποθυμική τάση, ναυτία και αλλαγές στη γεύση.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μείωση κατά το ήμισυ στην ημερήσια πρόσληψη αλατιού από εννέα γραμμάρια την ημέρα για τρία γραμμάρια την ημέρα, μείωσε τους πονοκεφάλους κατά 31%. Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως γιατί η μείωση της πρόληψης αλατιού μειώνει τους πονοκεφάλους, ωστόσο υποψιάζονται ότι αυτό οφείλεται στο ότι μειώνεται η αρτηριακή πίεση και οι παλμοί της καρδιάς.

«Εάν κόβοντας λίγα γραμμάρια αλατιού από την καθημερινή διατροφή, μειώνεται η αρτηριακή πίεση και κατ επέκταση η πονοκέφαλοι, αυτό σημαίνει δύο λιγότερα χάπια ημερησίως», τόνισαν οι επιστήμονες.  

News.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου