www.biopoiotita.gr

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Το ελληνικό γιαούρτι κατακτά την ιταλική αγορά

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Μόδα στη χώρα της... μόδας, την Ιταλία, γίνεται τα τελευταία τρία χρόνια το ελληνικό γιαούρτι, με τα στοιχεία να δείχνουν υπερδιπλασιασμό των μεριδίων και των εξαγωγών προς τη γείτονα. Ηδη επτά ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες εξάγουν προϊόντα γιαουρτιού στην Ιταλία με μεγάλη επιτυχία, ενώ η Vivartia προχώρησε πριν από ένα χρόνο στη σύναψη συνεργασίας με την Granarolo, τη μεγαλύτερη ιταλική γαλακτοβιομηχανία, προκειμένου η δεύτερη να αναλάβει τη διάθεση και διανομή των γιαουρτιών της ελληνικής εταιρείας.

Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι για τη μεγάλη επιτυχία που γνωρίζει το ελληνικό γιαούρτι σε μία ακόμη αγορά; Η τάση των Ιταλών καταναλωτών για υγιεινό τρόπο ζωής και βεβαίως η εγγύτητα της συγκεκριμένης αγοράς που κάνει τις εξαγωγές πιο εύκολες και πιο φθηνές καθιστούν το ελληνικό γιαούρτι προϊόν ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό στην ιταλική αγορά.

Ο κύκλος εργασιών του κλάδου ξεπέρασε το 2013 το 1,67 δισ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 24 εκατομμύρια νοικοκυριά καταναλώνουν έκαστο 14 κιλά γιαούρτι τον χρόνο, ποσότητα που δείχνει ότι υπάρχει περαιτέρω προοπτική ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε ειδική έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρώμη, οι εξαγωγές γιαουρτιού από την Ελλάδα προς την Ιταλία από 8,57 εκατ. ευρώ το 2011 έφτασαν τα 21,5 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ ήδη μες στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014 οι εξαγωγές είχαν σπάσει ρεκόρ, φτάνοντας σε αξία τα 28,77 εκατ. ευρώ. Ο όγκος των εξαγωγών ελληνικού γιαουρτιού προς την Ιταλία έχει σχεδόν τριπλασιασθεί το ίδιο διάστημα, αφού από 3,44 εκατ. κιλά το 2010 έφτασαν τα 7,56 εκατ. κιλά το 2013, για να διαμορφωθούν σε 9,56 εκατ. κιλά το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014.

Αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης εισαγωγών γιαουρτιού από την Ελλάδα ήταν η αξιοσημείωτη άνοδος του μεριδίου του ελληνικού γιαουρτιού στην ιταλική αγορά. Η Ελλάδα αποτελεί την τρίτη προμηθεύτρια χώρα της Ιταλίας σε γιαούρτι, εάν όμως οι εξαγωγές συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, τότε το ελληνικής προέλευσης γιαούρτι «απειλεί» το αυστριακής προέλευσης, που είναι δεύτερο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ενώ το μερίδιο του ελληνικού γιαουρτιού ήταν 8,69% το 2012, αυξήθηκε σε 11,31% το 2013 και το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014 διαμορφώθηκε σε 17,34%. Ετσι, ενώ το 2012 η «ψαλίδα» μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας ήταν 12,91 ποσοστιαίες μονάδες, αυτή το 2014 έχει κλείσει στις 3,96 μονάδες. Πρώτη πάντως εταιρεία σε προμήθεια γιαουρτιού της Ιταλίας είναι η Γερμανία, με εξαγωγές αξίας 78,43 εκατ. ευρώ και μερίδιο 47,27%.

Συνολικά το στραγγιστό γιαούρτι (αυτό που στις περισσότερες ξένες αγορές ονομάζεται γιαούρτι ελληνικού τύπου) έχει χαμηλό μεν, μόλις 3%, αυξανόμενο δε μερίδιο αγοράς στην ιταλική αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Symphony IRI, οι πωλήσεις στραγγιστού γιαουρτιού στην Ιταλία το 2013 αυξήθηκαν κατά 17% σε όγκο και κατά 25,6% σε αξία, σε αντίθεση με το απλό γιαούρτι, ο όγκος πωλήσεων του οποίου υποχώρησε κατά 5% και η αξία πωλήσεων κατά 8,1%. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι το 78% των ενήλικων Ιταλών καταναλώνει γιαούρτι, ενώ σημαντικό ποσοστό των Ιταλών καταναλωτών λαμβάνει υπόψη του τα καινοτόμα προϊόντα.

Οι ελληνικές επενδύσεις στην Ιταλία

Η πρώτη ελληνική εταιρεία που αποφάσισε να επενδύσει στην ιταλική αγορά γιαουρτιού ήταν η ΦΑΓΕ, έχοντας ιδρύσει μάλιστα τη Fage Italia S.r.l, 100% θυγατρική εταιρεία του ομίλου της ΦΑΓΕ η οποία έχει ως αντικείμενο τη διανομή των προϊόντων. Το εννεάμηνο του 2014 οι εξαγωγές της ΦΑΓΕ προς την Ιταλία αυξήθηκαν κατά 80,6% σε αξία και κατά 74,5% σε όγκο, σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2014, επίδοση όχι μόνο εντυπωσιακή, αλλά και ενδεικτική της τάσης που παρατηρείται στην ιταλική αγορά υπέρ του ελληνικού γιαουρτιού. Πολύ καλή κρίνεται από τη διοίκηση της Vivartia και η πορεία του γιαουρτιού της στην ιταλική αγορά, καθώς ήδη έχει κατακτήσει τη δεύτερη θέση στην κατηγορία του ελληνικού γιαουρτιού. Στην ιταλική αγορά εξάγουν ακόμη γιαούρτι οι Μεβγάλ, Κρι-Κρι, Ολυμπος, Φάρμα Κουκάκη, καθώς και η Τυράς.

Kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου