www.biopoiotita.gr

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

«Επιδημία» δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια - καμπανάκι από τον ΕΦΕΤ

  • «Επιδημία» δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια - καμπανάκι από τον ΕΦΕΤ

    Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) για τα άγρια μανιτάρια που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή έως και θανατηφόρα δηλητηρίαση. 

    Το Κέντρο Δηλητηριάσεων έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 60 σοβαρές δηλητηριάσεις σε όλη τη χώρα. Πριν από μερικές μέρες έγινε γνωστό ότι δύο άνθρωποι - μια 44χρονη γυναίκα και ένας μοναχός - έχασαν τη ζωή τους, ενώ ένα παιδί μόλις δυόμισι ετών μπήκε στην εντατική.

    Υπολογίζεται ότι 100 οικογένειες δηλητηριάζονται κάθε χρόνο από άγρια μανιτάρια.

    Με αυτά τα δεδομένα, ο ΕΦΕΤ συνιστά να μην συλλέγονται ούτε να καταναλώνονται άγρια μανιτάρια, αλλά να προτιμώνται τα τυποποιημένα που διατίθενται στην αγορά.

    Οι ειδικοί του Φορέα επισημαίνουν ότι οι πληροφορίες και φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για τα βρώσιμα μανιτάρια, δεν επαρκούν για να είναι κανείς ασφαλής. Τονίζουν ακόμη ότι οι τοξικές ουσίες των επικίνδυνων μανιταριών δεν καταστρέφονται με το μαγείρεμα. 

    Τα συμπτώματα


    Στην Ελλάδα υπάρχουν 2.000 είδη μανιταριών. Από αυτά, μόλις δύο θεωρούνται υπεύθυνα για τις πιο σοβαρές δηλητηριάσεις.

    Η δηλητηρίαση από μανιτάρι εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα, ανάλογα με το είδος που έχει καταναλωθεί.

    Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, παρουσιάζονται εμετοί, διάρροιες, ναυτία, πυρετός, ταχυκαρδία και υπογλυκαιμία. Εάν δεν υπάρξει άμεση ιατρική παρέμβαση, εκδηλώνονται νεφρικές και ηπατικές διαταραχές που μπορεί να καταλήξουν σε ανεπάρκεια νεφρών και ήπατος.

    Για τη θεραπεία της δηλητηρίασης από μανιτάρι, χορηγείται ειδικό αντίδοτο και η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα δοθεί. 




    Tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου