www.biopoiotita.gr

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Με ικανοποιητικές τιμές ξεκίνησε το μανταρίνι. Η παραγωγή της Θεσπρωτίας θα καθορίσει τις τελικές τιμές

Στην αρχή της συγκομιδής βρίσκονται οι παραγωγοί μανταρινιών με τις πρώτες τιμές να διαμορφώνονται περίπου στα 35 λεπτά το κιλό. Ωστόσο οι φετινές τιμές θα διαμορφωθούν οριστικά αφού «μπει» στον κύριο όγκο της παραγωγής της και η Θεσπρωτία, που αποτελεί την κύρια περιοχή καλλιέργειας μανταρινιών της ποικιλίας Κλημεντίνης. Η καλή αρχή βοήθησε τους παραγωγούς της Κρήτης που παραδοσιακά αποτελεί την πρώτη περιοχή συγκομιδής. Σε διεθνές επίπεδο παρατηρείται μια σταθερότητα παραγωγής την περίοδο 2014/2015 (+1,1%) όπως αναφέρθηκε κατά την Γενική Συνέλευση της CLAM (Συνεργασία των Μεσογειακών χωρών για τα Εσπεριδοειδή), η οποία πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο στη Μαδρίτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην χώρα μας η παραγωγή μανταρινιών αναμένεται στους 148.000 τόνους (όσοι δηλαδή και πέρσι).

Άρτα

Για την έναρξη της φετινής χρονιάς στην περιοχή της Άρτας μίλησε στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας - Φιλιππιάδας, κ. Νικόλαος Γκίζας: «οι ποσότητες φέτος αναμένονται μειωμένες σε ποσοστό 20% ενώ οι πρώτες τιμές διαμορφώνονται στα 32 – 35 λεπτά το κιλό. Ποιοτικά τα προϊόντα μας είναι πολύ καλά». Επιπλέον ο κ. Γκίζας με αφορμή την επίσκεψή του σε έκθεση στην Σουηδία αναφέρθηκε και στις προοπτικές εξαγωγών: «Αυτή την στιγμή βρίσκομαι στην Σουηδία όπου επισκέφθηκα μια έκθεση αγροτικών προϊόντων. Η σκανδιναβική αγορά είναι κατά την γνώμη μου μια πολύ καλή διέξοδος η οποία μας ενδιαφέρει αλλά χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια». 
Από την πλευρά του ο κ. Σπύρος Τσόγκας, παραγωγός από την Άρτα (10 στρέμματα) και χρήστης της εφαρμογής totheshelf μας αναφέρει: «η συγκομιδή είναι ακόμα στο ξεκίνημά της. Οι τιμές πάντα στην αρχή είναι υψηλές αφού ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί η τελική προσφορά. Αργότερα σίγουρα θα μειωθούν όπως δυστυχώς συμβαίνει κάθε χρόνο».

Αργολίδα

Στην Αργολίδα η συγκομιδή ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα και σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Δημάκη, διευθυντή της ΕΑΣ: «η τιμή κυμαίνεται στα 38 λεπτά για την ποικιλία Κλημεντίνη. Ωστόσο είναι ακόμα αρχή. Καλύτερη εικόνα θα έχουμε το επόμενο διάστημα ενώ θα πρέπει να πούμε ότι η τιμή θα διαμορφωθεί με βάση και την παραγωγή που θα έχει η Θεσπρωτία που αποτελεί την περιοχή με την σημαντικότερη παραγωγή μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνης στην Ελλάδα. Η παραγωγή μας φέτος αναμένεται να κυμανθεί στους 15.000 – 20.000 τόνους».

Θεσπρωτία - Κρήτη

Σύμφωνα με τον παραγωγό και μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΣ Θεσπρωτίας κ. Χρήστο Κιτσιλή: «η συγκομιδή μόλις ξεκινάει και οι τιμές είναι ακόμα υψηλές ωστόσο μια ασφαλή εικόνα θα μπορούμε να βγάλουμε το επόμενο διάστημα. Αν πάντως μείνει πάνω από 30 λεπτά το κιλό θα είναι ικανοποιητική. Τέλος, για την κατάσταση στην Κρήτη ο κ. Ευτύχης Πρωτοπαπαδάκης, γεωπόνος ερευνητής, ειδικός στα εσπεριδοειδής και παραγωγός από τα Χανιά μας τονίζει ότι η συγκομιδή στο νησί έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις εβδομάδες οπότε οι παραγωγοί μπόρεσαν να πουλήσουν σε καλές τιμές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τελική τιμή θα διαμορφωθεί για το προϊόν αφού μπει δυναμικά στην αγορά και η Θεσπρωτία.

totheshelf

Μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν την εφαρμογή στο iPhone αλλά και το κινητό σας με λογισμικό android και να καταχωρήσετε προϊόντα (μεταξύ αυτών και μανταρίνια) που θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε. Στις καταχωρήσεις σας μπορείτε να αλλάζετε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το κινητό σας, για παράδειγμα αν η ποσότητα ή η τιμή του προϊόντος σας μειώθηκε μπορείτε άμεσα να τροποποιήσετε την καταχώρησή σας. Εφόσον καταχωρήσετε τα προϊόντα σας στο Totheshelf, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν μαζί σας ώστε να προχωρήσετε σε συναλλαγή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε πιθανούς αγοραστές ή πωλητές - για να επικοινωνήσετε μαζί τους, αρκεί μία μηνιαία συνδρομή στο Totheshelf με 0,89 ευρώ! 
Για να κατεβάσετε την εφαρμογή totheshelf, κάντε κλικ στο www.totheshelf.com και σκανάρετε το qrcode ή κάντε αναζήτηση στο App Store ή το Google play με τη λέξη agrotypos.

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου