www.biopoiotita.gr

Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2014

Αγωνία στην Αθήνα για το εμπάργκο της Μόσχας - Σώζονται λάδι, ελιές, κρασί - Ποια προϊόντα από Ευρώπη και ΗΠΑ μπλοκάρονται

Imerisia.gr
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Αγωνία στην Αθήνα για το εμπάργκο της Μόσχας - Σώζονται λάδι, ελιές, κρασί - Ποια προϊόντα από Ευρώπη και ΗΠΑ μπλοκάρονται (upd)

Αγωνία στην Αθήνα για το εμπάργκο της Μόσχας - Σώζονται λάδι, ελιές, κρασί - Ποια προϊόντα από Ευρώπη και ΗΠΑ μπλοκάρονται (upd)

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο και κυρίως οι εξαγωγείς εξαιτίας των αποφάσεων της ρωσικής κυβέρνησης για την απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων από το εξωτερικό. Αλλωστε η Ελλάδα έχει σημαντικές οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία και κυρίως ο φόβος που επικρατεί αφορά τις επιπτώσεις στον τουρισμό που έρχεται στη χώρα μας. Η σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης με στόχο να αξιολογηθούν οι νεότερες εξελίξεις σχετικά με τις επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία.

«Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές, ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την σύσκεψη.

«Oι αποφάσεις που έχει λάβει η Ρωσία, ο πρόεδρος Πούτιν» είπε ο κ. Βενιζέλος «είναι αποφάσεις που αφορούν όλο το δυτικό κόσμο, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία. Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση. Δεν θέλω να πω τώρα ποια είναι η διαδικασία στην οποία βρισκόμαστε. Εμείς, ως μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπής στις κοινοτικές υποχρεώσεις, προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες και προσπαθούμε να προστατεύσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή».

Τόσο οι διαβεβαιώσεις του ρώσου πρεσβευτή στην Αθήνα, όσο και οι ιστορικοί δεσμοί Ελλάδας-Ρωσίας, όπως δήλωσε εξερχόμενος της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, δημιουργούν αισιοδοξία για την τύχη των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, που εξάγονται στη Ρωσία.

Ωστόσο, έκδηλη είναι η ανησυχία των συναρμόδιων υπουργείων, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μετά την ανακοίνωση του ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στην οποία αναφέρονται κατηγορίες αγροδιατροφικών προϊόντων, εν αναμονή της εξειδικευμένης λίστας ανά χώρα και προϊόν, που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο, και θα δώσει απαντήσεις για τις εξαγωγές συγκεκριμένων αγροτικών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία.

Ελπίδες υπάρχουν στο να διασωθούν από το εμπάργκο οι ελιές και το ελαιόλαδο και το κεασί ωστόσο πλήγμα αναμένεται να υποστούν οι εξαγωγές ροδακίνων και ο κλάδος της γούνας. Αγνωστες είναι οι επιπτώσεις στον τουρισμό και στις κρατήσεις από τους Ρώσους τουρίστες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που επικαλούνται σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit-Hellas, οι εξαγωγές τροφίμων-ποτών στη Ρωσία το 2013 ανήλθαν σε 162 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το 3,7% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών του κλάδου στον κόσμο και το 40% των ελληνικών εξαγωγών στη συγκεκριμένη αγορά. 

Ειδικότερα, οι εξαγωγές νωπών λαχανικών και φρούτων την προηγούμενη χρονιά (2013) στη Ρωσία έφτασαν τα 108 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το 12,8% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών του κλάδου στον κόσμο. 

Με βάση στοιχεία από τις ρωσικές αρχές που αναφέρονται στην ίδια ανακοίνωση, η Ελλάδα κατατάσσεται ως ο 17ος προμηθευτής της Ρωσίας. Το 2013 πάνω από 140.000 τόνοι εξήχθησαν στη Ρωσία, από τους οποίους 122.000 τόνοι απευθείας εξαγωγή από Ελλάδα, ενώ περίπου 20.000 τόνοι προήλθαν από προωθήσεις από τη Λιθουανία, τη Μολδαβία και άλλες χώρες. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από 43.000 τόνους το 2004, το 2012 οι εισαγωγές από την Ελλάδα ανήλθαν στους 158.000 τόνους. 

Σε ότι αφορά τον κλάδο των παρασκευασμένων λαχανικών και φρούτων, οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία το 2013 ανήλθαν σε 25,6 εκατ. ευρώ και ειδικότερα της κομπόστας ροδάκινου τα 5,3 εκατ. ευρώ. Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός ότι κατά το τελευταίο έτος το 41% των συνολικών εξαγωγών νωπού ροδάκινου κατευθύνθηκε στην αγορά της Ρωσίας (αξία 34,5 εκατ. ευρώ). Κυριότερο εξαγωγικό ελληνικό φρούτο αυτή την εποχή στη Ρωσία είναι το ροδάκινο, οι δε αντίστοιχες εξαγωγές βρίσκονται περίπου στο μέσο της τρέχουσας εμπορικής περιόδου. 
Σύμφωνα με επεξεργασία στοιχείων από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, η Ρωσία -και η Ουκρανία- απορροφούν το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγικών ροδακίνου (νωπό και κομπόστα).

Από την ανάλυση του ΠΣΕ, προκύπτει ότι μπορεί να επηρεαστούν και οι εξαγωγές προϊόντων γούνας, που αντιστοιχούν στο 23% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Ρωσία, ήτοι περισσότερων των 110 εκατ. ευρώ ετησίως, οι οποίες και συντηρούν ουσιαστικά έναν ολόκληρο κλάδο παραγωγής.

Στη σύσκεψη, η οποία ήταν προγραμματισμένη ύστερα από εκείνη του περασμένου Απριλίου, συμμετείχαν οι γγ Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ, Δ. Μελάς, και του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ν. Σταθόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων (ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΠΣΕ, ΣΕΒΕ, ΣΕΚ, ΕΒΕΑ, ΕΒΕΘ, INCOFRUIT HELLAS, ΣΕΘ, ΣΕΒΤ, ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΕΚΕ, ΣΕΓ, ΟΦΑΕ, ΟΑΕΠ).

Η εντολή Πούτιν

Αντιδρώντας στην επιβολή κυρώσεων από την Δύση στην Ρωσία- λόγω της ουκρανικής κρίσης- η Μόσχα μπλοκάρει τις εισαγωγές προϊόντων από τις εμπλεκόμενες χώρες, με την χθεσινή υπογραφή διατάγματος από τον πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Σήμερα, εγκρίθηκε από την ρωσική κυβέρνηση η λίστα των «απαγορευμένων» προϊόντων, στην οποία περιλαμβάνονται φρούτα, λαχανικά, ψάρι, κρέας και γάλα με προέλευση τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία. Η ΕΕ χαρακτήρισε «πολιτική» την απόφαση και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, ενώ από το εμπάργκο αναμένεται να διασωθεί το ελληνικό κρασί και πιθανώς και το λάδι.

Το εμπάργκο που εφαρμόζεται στα πλαίσια των αντιποίνων της Μόσχας στις δυτικές κυρώσεις, θα ισχύσει από σήμερα, 7 Αυγούστου και θα έχει διάρκεια ένα χρόνο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αφότου υπέγραψε σχετική κυβερνητική απόφαση με την οποία τίθενται σε ισχύ τα ρωσικά αντίμετρα.

Η Ρωσία προχώρησε επίσης στην απαγόρευση των transit πτήσεων ουκρανικών αερογραμμών προς διάφορες χώρες, ενώ παράλληλα σχεδιάζει να κλείσει τον εναέριο χώρο της για τις πτήσεις αεροπορικών εταιρειών της Δύσης με προορισμό την Ασία και τον Ειρηνικό, καθώς και να αλλάξει τα σημεία εισόδου και εξόδου για τις πτήσεις τσάρτερ, σημείωσε ο Μεντβέντεφ αφήνοντας ωστόσο ένα «παράθυρο» για αναθεώρηση των μέτρων.

«Ηλπίζαμε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι οι ξένοι εταίροι μας θα συνειδητοποιούσαν ότι ο δρόμος των κυρώσεων είναι αδιέξοδος και ότι κανείς δεν τις έχει ανάγκη. Ωστόσο (οι εταίροι) δεν μπόρεσαν να το συνειδητοποιήσουν...Οι περιορισμοί ισχύουν από σήμερα και για περίοδο ενός έτους, ωστόσο αν οι εταίροι μας επιδείξουν μια εποικοδομητική στάση για συνεργασία, τότε η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναθεωρήσει τους όρους των επιβληθέντων αυτών μέτρων» διευκρίνισε ο Ρώσος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι από το εμπάργκο εξαιρούνται οι βρεφικές τροφές:

«Θα ήθελα να επισημάνω ιδιαιτέρως ότι αυτά τα μέτρα δεν ισχύουν για βρεφικές τροφές και βεβαίως δεν ισχύουν για προϊόντα που ο ρωσικός λαός μπορεί να προμηθευτεί στο εξωτερικό σε αυτές τις χώρες (στις οποίες έχει επιβληθεί το εμπάργκο)». Από το εμπάργκο εξαιρείται επίσης το αλκοόλ.


Η λίστα με τα απαγορευμένα προϊόντα

-βοδινό (νωπό και κατεψυγμένο)

-χοιρινό (νωπό και κατεψυγμένο)

-πουλερικά

-παστά, καπνιστά κρέατα, λουκάνικα

-ψάρια και οστρακοειδή

-γάλα, τυρί και λοιπά γαλακτοκομικά προϊόντα

-φρούτα, λαχανικά, καρποί, εδώδιμες ρίζες

Αντίδραση από την ΕΕ
Αντιδρώντας στην ανακοίνωση του ρωσικού εμπάργκου, η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει όλα τα μέτρα κατά της Μόσχας μετά την ανακοίνωση της «σαφώς πολιτικής», όπως την χαρακτηρίζει, «απόφασης» των ρωσικών αρχών.

«Έπειτα από μία πλήρη αποτίμηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των μέτρων τα οποία ελήφθησαν από την Ρωσική Ομοσπονδία, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να λάβουμε τα προσήκοντα μέτρα», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Το 2013, οι εξαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία ανήλθαν σε 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχούσαν το 9,9% των συνολικών εξωγωγών της ΕΕ προς τη Ρωσία.

Τα φρούτα, το τυρί, το χοιρινό κρέας και τα λαχανικά αποτελούν τους τέσσερις κύριους τομείς αγροτικών προϊόντων στις εξαγωγές της ΕΕ προς τη Ρωσία, συνολικού ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, το 2013. Ακολουθούν τα αλκοολούχα ποτά (725 εκατομμύρια ευρώ) και το κρασί (595 εκατομμύρια ευρώ). Το κρασί πάντως δεν συμπεριλαμβάνεται στην λίστα που ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές με τα «απαγορευμένα» προϊόντα.