www.biopoiotita.gr

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου θα προσφύγει η Ε.Ε.

Τα αντίμετρα της Ρωσίας θα βλάψουν την ίδια της την οικονομία αποφαίνεται ο Λευκός Οίκος
Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου θα προσφύγει η Ε.Ε.
εκτύπωση  

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) μετά το αγροδιατροφικό εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στις εισαγωγές πολλών προϊόντων από την Ευρώπη, δήλωσε ο πρεσβευτής της ΕΕ στη Μόσχα Βιγκάουντας Ουσάκας.

«Ναι, χωρίς καμία αμφιβολία, εξετάζεται αυτή η λύση», δήλωσε ο Ουσάκας, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας.

«Θα υπερασπιστούμε τους παραγωγούς μας χρησιμοποιώντας νόμιμα μέσα. Η ΕΕ τηρεί πάντα τους νόμους και τις διεθνείς της δεσμεύσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα αντίμετρα αυξάνουν την ένταση μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, εξήγησε ο πρεσβευτής ενώ σημείωσε ότι οι διμερείς εντάσεις «δεν υπήρξαν ποτέ χειρότερες».

«Το θεμελιώδες ζήτημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Κλονίστηκε από τις παράνομες ενέργειες της προσάρτησης της Κριμαίας και της αποσταθεροποίησης της ανατολικής Ουκρανίας», είπε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Ουσάκας, το εμπάργκο της Μόσχας θα «τιμωρήσει κυρίως τους ρώσους καταναλωτές», καθώς το 40% των αγροδιατροφικών προϊόντων που εισάγει η χώρα προέρχεται από την ΕΕ.

Παρόλα αυτά ο Ουσάκας παραδέχθηκε ότι και η ΕΕ θα επηρεαστεί από την κατάσταση αυτή. 

Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις ευρωπαϊκές χώρες προς τη Ρωσία έφτασαν το 2013 σχεδόν τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιπροσώπευαν δηλαδή το 10% των εξαγωγών της ΕΕ προς τη Ρωσική Ομοσπονδία.


Λευκός Οίκος: Τα αντίμετρα της Ρωσίας  θα βλάψουν την ίδια της την οικονομία


Τα αντίμετρα που έλαβε η Ρωσία σε απάντηση στις κυρώσεις που έχει επιβάλει εναντίον της η Δύση για τις προσπάθειές της να αποσταθεροποιήσει την ανατολική Ουκρανία θα βλάψουν τη ρωσική οικονομία, δήλωσε την Πέμπτη ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζέισον Φέρμαν.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Φέρμαν πρόσθεσε ότι οι δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας δεν έχουν αυξήσει την τιμή του πετρελαίου, αλλά ούτε είχαν επιπτώσεις στις αμερικανικές εξαγωγές.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντέιβιντ Κόεν επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αν αυτή δεν αλλάξει στάση και συνεχίσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Εξάλλου ο Κόεν πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία κατά μιας συμφωνίας ανταλλαγής πετρελαίου με τρόφιμα με το Ιράν και είπε ότι η Ουάσινγκτον θα επιβάλει κυρώσεις εναντίον όσων τυχόν εμπλακούν σε μια τέτοια συμφωνία.

Πάντως ο υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν οι δύο χώρες έχουν καταλήξει σε μια τέτοια συμφωνία.

Tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου