www.biopoiotita.gr

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Τα ιχθυέλαια προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Η κατανάλωση άφθονων ψαριών μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο από την συρρίκνωση λόγω ηλικίας και έτσι να προστατεύει από την άνοια, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Η μελέτη τους, στην οποία συμμετείχαν 1.111 εθελόντριες, κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσες είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους είχαν τον μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου και τον μεγαλύτερο ιππόκαμπο.

Ο ιππόκαμπος είναι το τμήμα του εγκεφάλου στο οποίο σχηματίζονται οι αναμνήσεις.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ένα βασικό είδος λίπους, που υπάρχει κυρίως στα ιχθυέλαια (λ.χ. μουρουνέλαιο), αλλά και στη σάρκα ψαριών, όπως ο γάδος (μουρούνα), ο σολομός, η πέστροφα, ο τόνος, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και η ρέγγα.

Η αύξηση στον όγκο του εγκεφάλου που παρατηρήθηκε αντιστοιχεί με «κέρδος» 1-2 ετών υγιούς εγκεφαλικής λειτουργίας, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Neurology».

Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Εσωτερικής Ιατρικής δρα Τζέιμς Ποτάλα, μέτρησαν δύο ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα EPA και DHA, στο αίμα των εθελοντριών και τους ζήτησαν να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής.

Οκτώ χρόνια αργότερα, όταν πια η μέση ηλικία των γυναικών ήταν τα 78 χρόνια, τις υπέβαλλαν εκ νέου σε μέτρηση των δύο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, καθώς και σε μαγνητικές τομογραφίες, για να αξιολογήσουν τον όγκο του εγκεφάλου και τις δομές του που σχετίζονται με τη μνήμη.

Όσες εθελόντριες είχαν τα υψηλότερα επίπεδα EPA και DHA είχαν κατά 0,7% μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου και κατά 2,7% μεγαλύτερο ιππόκαμπο, σε σύγκριση με όσες είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα των δύο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Οι εθελόντριες με τον μεγαλύτερο εγκέφαλο και ιππόκαμπο έτρωγαν κατά μέσον όρο παχιά ψάρια (κυρίως σολομό, τόνο, σαρδέλες και ρέγγα) τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, ενώ έπαιρναν και συμπληρώματα ιχθυελαίων, εξήγησε ο δρ Ποτάλα.

Επιπλέον, τα ψάρια που έτρωγαν δεν ήταν τηγανητά, αλλά κυρίως βραστά και ψητά.

Αν και η μελέτη διεξήχθη σε γυναίκες, ο δρ Ποτάλα τόνισε πως τα ευρήματά της ισχύουν και για τους άντρες, καθώς προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως τα ψάρια ωφελούν την εγκεφαλική λειτουργία ανδρών και γυναικών.

«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι τα υψηλότερα αποθέματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στον οργανισμό επιβραδύνουν κατά 1 έως 2 χρόνια την απώλεια νοητικών λειτουργιών που συνοδεύει την ηλικιακή ατροφία του εγκεφάλου», πρόσθεσε.

Επειδή εξάλλου η συρρίκνωση του ιππόκαμπου παρατηρείται πολλά χρόνια πριν γίνουν εμφανή τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ, είναι πολύ πιθανό τα ευρήματα να υποδηλώνουν και προστασία από αυτήν, κατέληξε.

Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί την κυριότερη αιτία άνοιας στους ηλικιωμένους.



Πηγή : Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου