www.biopoiotita.gr

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Εθνική Τράπεζα: Στυλοβάτης των εξαγωγών ο πρωτογενής τομέας

H επιλεκτική από-επένδυση από μη ανταγωνιστικούς κλάδους αποτελεί κομμάτι της επιβεβλημένης αναδιάρθρωσης της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, αναφέρει η Διεύθυνση Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας σε σχετική μελέτη. Όπως μάλιστα αναφέρεται: "μεταποιητικοί τομείς έντασης εργασίας, οι οποίοι βασίζονται σε εγχώριες, κυρίως, πρώτες ύλες (λ.χ. κλάδοι τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών), καθώς και συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα και μεταποιημένα προϊόντα ορυκτών πρωταγωνίστησαν στην αύξηση της αξίας των μη πετρελαϊκών εξαγωγών, συνδυάζοντας την ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα τιμής με την επιτυχημένη διαφοροποίηση των γεωγραφικών προορισμών τους".
Σύμφωνα με την ΕΤΕ η επάνοδος των επιχειρηματικών επενδύσεων σε ισχυρή ανοδική τροχιά αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική ανάκαμψη, την αύξηση της εξωστρέφειας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Συγκεκριμένα, η Δ/ση οικονομικής ανάλυσης βάσει ενός οικονομετρικού υποδείγματος, εκτιμά ότι μια αύξηση κατά 10% των επιχειρηματικών επενδύσεων (σε σταθερές τιμές) οδηγεί σε σωρευτική αύξηση του όγκου των εξαγωγών εκτός πετρελαίου, κατά 14% εντός τριετίας και προσθέτει περίπου 0,7 της ποσοστιαίας μονάδας στον μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά την ίδια περίοδο.

Υπό αυτό το πρίσμα παρουσιάζονται οι εκτιμήσεις ενός πιο φιλόδοξου σεναρίου αναφορικά με την ανάκαμψη της επενδυτικής δραστηριότητας στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το οποίο οι επιχειρηματικές επενδύσεις αυξάνουν στο 14% του ΑΕΠ περίπου το 2016, συγκριτικά με 11,5% του ΑΕΠ που κατ' εκτίμηση προβλέπει το πρόγραμμα, και έναντι 10,1% toy ΑΕΠ το 2012.

Με βάση αυτό το σενάριο, οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές (αγαθών και υπηρεσιών) θα υπερβούν το 36% το 2016 συγκριτικά με 31% υπό το βασικό σενάριο για την ίδια περίοδο και 25,5% το 2012 προσεγγίζοντας περισσότερο το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Η δυναμική αυτή των επιχειρηματικών επενδύσεων θα υποστηρίξει στο σκέλος της προσφοράς ένα μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης του δυνητικού ΑΕΠ της τάξης του 3,3% το 2016 συγκριτικά με 1,8% στο βασικό σενάριο, γεγονός που μεταφράζεται σε δυνητική δημιουργία 150.000 επιπρόσθετων θέσεων εργασίαςτην επόμενη τριετία και σε μείωση του ποσοστού ανεργίας πλησίον του 19% στα τέλη του 2016, συγκριτικά με 22,5% στο βασικό σενάριο.

Σύμφωνα με την Εθνική η εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών βασίστηκε κατά κύριο λόγο στη συρρίκνωση & εξορθολογισμό της διάρθρωσης της εγχώριας ζήτησης, που μείωσε σημαντικά τη δαπάνη για εισαγωγές ειδικά σε κατηγορίες προϊόντων η ζήτηση των οποίων αντιδρά εντονότερα στις διακυμάνσεις του διαθέσιμου εισοδήματος .

Η μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές είναι διατηρήσιμη, καθώς είναι κυρίως οι εισαγωγές επενδυτικού εξοπλισμού και παραγωγικών εισροών αυτές που αναμένονται να ανακάμψουν μαζί με την οικονομική δραστηριότητα, ενώ οι πρώτες ενδείξεις υποκατάστασης εισαγωγών είναι ορατές, κυρίως σε παραγωγικούς τομείς έντασης εργασίας.

Παράλληλα η Εθνική τονίζει πως οι εξαγωγικές επιδόσεις της ελληνικής μεταποίησης, καθώς και του πρωτογενούς τομέα είναι αξιοσημείωτες και επιτεύχθηκαν σε ένα περιβάλλον έντονων προκλήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου