www.biopoiotita.gr

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Μπορούμε! Η ομάδα εθελοντών, που συλλέγει και προωθεί τρόφιμα, που θα πετάγονταν, σε όσους τα έχουν ανάγκη

Αν και έρευνες στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, σύμφωνα με αντίστοιχες ευρωπαϊκές, πετάμε κατά μέσο όρο 179 κιλά φαγητό το χρόνο. Η αστική ΜΚΟ "Μπορούμε" βοηθά να μην πετάγονται στον κάλαθο τα φαγητά, αντίθετα να μοιράζονται σε όσους τα έχουν πραγματική ανάγκη 


Το News 247 επισκέφθηκε την αίθουσα του συλλόγου Αρδηττός στο Μετς. Εκεί βρήκαμε και δύο από τα μέλη και πρωτεργάτες του "Μπορούμε!". Της αστικής ΜΚΟ η οποία παλεύει να φτάνουν τρόφιμα τα οποία υπό άλλες συνθήκες πετάγονται στους κάδους, σε αυτούς οι οποίοι τα χρειάζονται.
Στόχος του "Μπορούμε" είναι να καταπολεμηθεί η σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού στην Ελλάδα. Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό; Μέσα από τη δημιουργία "γεφυρών" ανάμεσα σε χορηγούς - δότες και κατάλληλους αποδέκτες. Σε αυτούς συγκαταλέγονται τα διάφορα κοινωφελή ιδρύματα, οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, συσσίτια και σχολεία αλλά και ιδιώτες.
Όσο για την ανταπόκριση, αυτή πραγματικά ξεπερνά τις αρχικές προσδοκίες. Οι αιτήσεις των εθελοντών έχουν ξεπεράσει τις 700 μέσα σε ένα χρόνο, ενώ οι ανάγκες για σίτιση είναι τεράστιες.
Η ΜΚΟ συντονίζει τη συλλογή φαγητού απευθείας από τον αποδέκτη και με αυτόν τον τρόπο αποδεσμεύεται ο "δότης" από τη διαδικασία αυτή. Το μόνο που πρέπει να κάνει εκείνος είναι να κρατήσει το φαγητό που περισσεύει και να ειδοποιήσει τον αποδέκτη για την ώρα παραλαβής. Από κει και πέρα αναλαμβάνει το "Μπορούμε".
Στην προσπάθεια συμμετέχουν όλοι. Από ιδιώτες μέχρι μικρές επιχειρήσεις αλλά και μεγάλες εταιρείες και σούπερ μάρκετ. Υπάρχει στενή συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, ενώ γίνεται προσπάθεια να ισχυροποιούνται και οι ανθρώπινοι δεσμοί μέσα στις γειτονιές.
 http://news247.gr/eidiseis/reportaz/mporoume_h_omada_ethelontwn_poy_syllegei_kai_prowthei_trofima_poy_tha_petagontan_se_osoys_ta_exoyn_anagkh.2214296.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου