www.biopoiotita.gr

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Με κριτήριο την εποχικότητα έγιναν οι επιλογές των φρούτων που διανέμονται στα σχολεία


Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο προώθησης κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία για το σχολικό έτος 2012-2013 και με την έναρξη της εφαρμογής έχουν προκύψει κάποια σημαντικά ερωτήματα. Για παράδειγμα γιατί έχουν επιλεγεί τα συγκεκριμένα φρούτα (μήλα, πορτοκάλια, αχλάδια, φρουτοσαλάτα σε φυσικό χυμό φρούτων), όταν μάλιστα η χώρα μας είναι ελλειμματική σε αχλάδια και αυτά που διανέμονται είναι εισαγωγής; Πόσα φρούτα θα διανεμηθούν ανά μαθητή; Ποιος ήταν ο υπεύθυνος για την επιλογή των φρούτων; Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η επιλογή των φρούτων έγινε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με κριτήριο την εποχικότητα. Δεδομένου λοιπόν ότι αυτή την περίοδο που «τρέχει» το πρόγραμμα (Μάρτιο έως Μάιο) δεν υπάρχουν άλλα φρούτα ελληνικής προέλευσης σε αφθονία, εκτός από τα πορτοκάλια και τα μήλα, αποφασίστηκε η τρίτη επιλογή να είναι τα αχλάδια. Επιπλέον, η φράουλα που αυτή την περίοδο συγκομίζεται και θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική επιλογή, έχει αποκλειστεί από την δράση, με το αιτιολογικό ότι μπορεί να έχει αλλεργιογόνα επίδραση σε κάποια άτομα.
Επίσης, φρούτα όπως τα βερίκοκα και τα κεράσια δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αφού η συγκομιδή τους ξεκινάει αργότερα (μετά τον Μάιο που ολοκληρώνονται οι διανομές). Να σημειωθεί ότι αν δεν είχαν προκύψει όλες αυτές οι καθυστερήσεις και το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει κανονικά από τον Οκτώβριο, τότε σε αυτό θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και τα σταφύλια. Επίσης, ακόμα και αν η υλοποίηση της δράσης είχε ξεκινήσει μέσα στον χειμώνα υπήρχε η δυνατότητα διανομής μανταρινιών κάτι που αναφερόταν μάλιστα και στην διακήρυξη του Δεκεμβρίου του 2012. «Αν καταφέρουμε το 2013 – 2014 να ξεκινήσει κανονικά η δράση τον Οκτώβριο, τότε θα εντάξουμε και το σταφύλι. Επίσης ούτε βερίκοκο μπορούσαμε να βάλουμε φέτος διότι το υπερπρώιμο βγαίνει αρχές Μαΐου», μας εξηγούν στελέχη του ΥπΑΑΤ.

Διανομή σε τρεις δόσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου η διαδικασία της διανομής θα γίνει ως εξής: Σε κάθε μαθητή θα διανεμηθούν συνολικά 31 φρούτα τα οποία θα δοθούν σε τρεις «δόσεις» μέχρι τον Μάιο (10 φρούτα στις δύο πρώτες διανομές και στην τρίτη 11 φρούτα). Αναλυτικά θα δοθούν 8 πορτοκάλια, 8 μήλα, 8 αχλάδια και 7 φρουτοσαλάτες.

Προϋπολογισμός και περιοχές εφαρμογής

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου για τη φετινή σχολική χρονιά ανέρχεται στο ποσό των 3.221.457,11 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, και για τις τρεις ζώνες:
Α Zώνη: Ανατολική Μακεδονία – Θράκη – Δυτική Μακεδονία – Κεντρική Μακεδονία – Βόρειο Αιγαίο.
Β Ζώνη: Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος – Νότιο Αιγαίο.
Γ. Ζώνη: Δυτική Ελλάδα – Ιόνια Νησιά – Πελοπόννησος – Κρήτης) ο οποίος θα καλυφθεί από κοινοτική χρηματοδότηση και από τις πιστώσεις του Π/Υ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η προϋπολογισθείσα δαπάνη (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) για την πρώτη ζώνη είναι 1.002.139,37 ευρώ, για τη δεύτερη ζώνη 1.023.812,77 ευρώ και για τη τρίτη ζώνη 1.195.504,97 ευρώ. Το πλήθος των δικαιούχων μαθητών, για το έτος 2012-2013, ανέρχεται σε 364.665.

Επιπλέον παροχές

H υλοποίηση του σχεδίου προώθησης κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία, περιλαμβάνει επιπλέον τις εξής παροχές:
  • τη διανομή χάρτινων κασετίνων μίας τουλάχιστον σε κάθε διανομή ανά μαθητή
  • τη διανομή αφίσας του ευρωπαϊκού σχεδίου προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία
  • τη διανομή σελιδοδεικτών και διανομή ενός για κάθε μαθητή που συμμετέχει στο πρόγραμμα
  • τη διανομή πάνινων τσαντών, μίας για κάθε μαθητή που συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου