www.biopoiotita.gr

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Κομισιόν: Ραγδαία αύξηση στη ζήτηση τροφίμων τα επόμενα 50 χρόνια


Κομισιόν: Ραγδαία αύξηση στη ζήτηση τροφίμων τα επόμενα 50 χρόνια

Agronews|  07/02/2013 - 03:57 μμ
Η μεγαλύτερη και δυσκολότερη πρόκληση για την ΕΕ σήμερα είναι η αύξηση της ζήτησης των τροφίμων, που εκτιμάται να αυξηθεί κατά 70% στα επόμενα 50 χρόνια.
Τάσος Χανιώτης, Γενική Διεύθυνση «Γεωργία και Ανάπτυξη της Υπαίθρου» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Τάσος Χανιώτης, Γενική Διεύθυνση «Γεωργία και Ανάπτυξη της Υπαίθρου» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αυτό ανέφερε ο Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση «Γεωργία και Ανάπτυξη της Υπαίθρου» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Τάσος Χανιώτης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη.
Ο κος Χανιώτης πρόσθεσε ότι «η πρόκληση αυτή είναι τόσο μεγάλη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών μέσα στις οποίες πρέπει να επιτευχθεί, ήτοι της γενικευμένης ανόδου τιμών, των ακραίων καιρικών συνθηκών και της επιβράδυνσης της παραγωγικότητας».
Ακόμη αναφέρθηκε στην ένταξη και των ελληνικών βοσκοτόπων στο σύστημα δικαιωμάτων για τις αγροτικές ενισχύσεις, που περιλαμβάνει η προτεινόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ για το 2014-2020.
Παρουσιάζοντας την προτεινόμενη ΚΑΠ, ο κ. Χανιώτης τόνισε τη μεγάλη σημασία, που αποδίδεται στο «πρασίνισμα» της αγροτικής πολιτικής. Ενδεικτικά ανέφερε - μεταξύ άλλων - την πρόβλεψη για χορήγηση του 30% των άμεσων ενισχύσεων, υπό την προϋπόθεση της υποχρεωτικής τήρησης ωφέλιμων για το περιβάλλον πρακτικών στη γεωργία.
Ο ίδιος υπογράμμισε τη δυνατότητα που θα παρέχει - εφόσον εγκριθεί - η προτεινόμενη ΚΑΠ στα κράτη μέλη της ΕΕ, η διαμόρφωση πιο στοχευμένης αγροτικής πολιτικής, μέσω της «περιφερειοποίησης», δηλαδή της ανακατανομής της χρηματοδότησης των αγροτικών ενισχύσεων του πρώτου Πυλώνα σε περιφερειακό επίπεδο.
Την Ευρωπαϊκή Ένωση, επεσήμανε, την ενδιαφέρει πλέον «όχι μόνο το τι και πόσο παράγεται, αλλά και το πώς παράγεται». Αυτός είναι ο λόγος που η περιβαλλοντική βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων θα είναι βασικό προαπαιτούμενο για τη χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων.
Ο κ. Χανιώτης επισήμανε ακόμη ότι οι απαιτούμενες αλλαγές στο αγροτικό μοντέλο στην ΕΕ «δεν απαιτούν μόνο μεταρρυθμίσεις στην παραγωγή, αλλά και ριζικές αλλαγές στη λογική της δημόσιας παρέμβασης στον αγροτικό τομέα».

  • \









  • /

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου