www.biopoiotita.gr

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Χτυπάει την πόρτα της ελληνικής αγοράς η αμερικανική Walmart


Σε συνεργασία με την εταιρεία Βασιλάγας Α.Ε.-3Β Markets ΑΕ. Με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής του κόσμου, σχεδιάζει την δημιουργία 50 καταστημάτων στη Βόρεια Ελλάδα μέσα στην τριετία 2013 - 2015.

Επέκταση σε Ελλάδα και Βαλκάνια
Συγκεκριμένα, η Walmart βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με την Βασιλάγας Α.Ε.-3Β Markets ΑΕ για τη δημιουργία joint venture 50%-50%. Στόχος είναι η εταιρεία να διαθέτει 100 καταστήματα μέχρι το 2025 σε όλη την Ελλάδα (ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα). Παράλληλα, στα σχέδια της εταιρείας είναι η επέκταση στα Βαλκάνια με όχημα την ίδια κοινοπραξία. Έτσι, για την πενταετία 2020 - 2025 προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων σε Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία.

Στην τουρκική αγορά το 2013
Το μεγάλο στοίχημα όμως της Walmart είναι η ταυτόχρονη επένδυση σε Ελλάδα και Τουρκία μέσα στο 2013, με την ελληνική αγορά να έχει το προβάδισμα χρόνου (πιθανώς τον Μάιο). Έτσι, με το τέλος της πρώτης φάσης επέκτασης η εταιρεία θα διαθέτει ένα δίκτυο καταστημάτων που θα εκτείνεται από την Ηγουμενίτσα έως την Καισάρεια.
Το σχήμα αυτό θα οδηγήσει σε νέα δεδομένα τόσο την ελληνική αγορά, όσο και την ευρύτερη αγορά λιανικού εμπορίου σε Ευρώπη και δυτική Ασία. Αρχικά λόγω του εύρους τους δικτύου, αλλά κυρίως λόγω του πολέμου τιμών που αναμένεται να ξεκινήσει η εταιρεία, καθώς χαρακτηρίζεται από την πολιτική των χαμηλών τιμών παγκοσμίως
•          Ιδρύθηκε το 1962 από τον Σαμ Γουόλτον
•           Η έδρα της είναι στο Μπέτονβιλ, Αρκάνσας
•           Το 1969 μπήκε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
•           Διαθέτει 8.500 καστήματα σε όλο τον κόσμο
•           Δραστηριοποιείται σε 15 χώρες, υπό 55 διαφορετικές ονομασίες
•           Σύμφωνα με το Fortune Global 500 έχει περισσότερους από 2 εκατομμύρια εργαζομένους και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εργοδότης παγκοσμίως
•           Στην Ευρώπη έχει παρουσία μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η επένδυσή της στη Γερμανία, απέτυχε λόγω του μεγάλου εγχώριου ανταγωνισμού.
•           Το 1998 ξεκίνησε την επένδυσή της στη Γερμανία. Ωστόσο, το 2006 αποχώρησε με απώλειες 1 δισεκ. δολαρίων. Ο ¨αμερικάνικος" τρόπος προσέγγισης των κατανωλτών και η εργασιακή ηθική της εταιρείας ξένησε του Γερμανούς. Άλλωστε, η γερμανική αγορά λιανικού εμπορίου είναι διαρφοποιημένη και με υψηλό ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα όταν η Walmart εισήλθε στην αγορά, οι τιμές ήταν ήδη πολύ χαμηλές και η αμερικανική εταιρεία δεν μπόρεσε να κάνει τη διαφορά.
•           Η εταιρεία έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Τύπου και της Δικαιοσύνης εξαιτίας του άσχημου εργασιακού περιβάλλοντος και της πολιτικής της εταιρείας για τους εργαζομένους.

Η Θεσσαλονίκη "πιλότος" για τις ξένες επενδύσεις
Εν τω μεταξύ, η επιλογή της Θεσσαλονίκης ως έδρας και αφετηρίας του επενδυτικού σχεδιασμού της Walmart μόνο τυχαία δεν είναι. Η συμπρωτεύουσα αποτέλεσε την πύλη για πολλές ξένες επενδύσεις στη χώρα. Η αγορά της Θεσσαλονίκης θεωρείται ιδανική για να δοκιμαστεί μία εταιρεία λιανικού εμπορίου. Διαθέτει τη μεγαλύτερη πυκνότητα σούπερ μάρκετ ανά κάτοικο στην Ελλάδα, ενώ το μέγεθός της πόλης επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση των καταναλωτών στα σημεία λιανικής πώλησης, απ' όλα τα σημεία της Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα έχει σε μικρή απόσταση μία σειρά μικρών και μεσαίων πόλεων, ενώ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα βαλκανικά σύνορα, επιτρέποντας την έλευση ξένων επισκεπτών και υποψηφίων αγοραστών.
Στη Θεσσαλονίκη άνοιξε το πρώτο υπερμάρκετ των Carrefour, το πρώτο κατάστημα του Praktiker και από εδώ ξεκίνησαν το δίκτυό τους τα ΙΚΕΑ, τα LIDL και τα aldi.


Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου