www.biopoiotita.gr

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Η Νεμέα και το Αγιωργίτικο

Με κρασιά που την κάνουν να λάμπει από φήμη, η Νεμέα έχει ρίζες που χάνονται βαθιά μέσα στην πελοποννησιακή γη. Το Αγιωργίτικο, η κύρια ποικιλία της περιοχής, εκτός από το ποιοτικό δυναμικό που κρύβει, αποδεικνύει και κάτι που πιθανόν δεν έχετε σκεφτεί. Τα πιο ενδιαφέρονται και χαρακτηριστικά κρασιά (και αυτό ισχύει για όλες σχεδόν τις χώρες) προέρχονται από περιοχές με ιστορία και παραδόσεις. Η Νεμέα είναι μία...απ αυτές.

Τα κρασιά της Νεμέας, είναι αλήθεια, ήταν πάντα από τα πιο δημοφιλή και αγαπητά, πολύ πριν από την ποιοτική άνοιξη του ελληνικού κρασιού και την πορεία προς την κορυφή. Παραμένουν αγαπημένα, και σήμερα τα αποδέχονται και οι καλά ενημερωμένοι οινόφιλοι, όχι μόνο για το τόσο χαρακτηριστικό τους στιλ αλλά και για ένα σχεδόν μαγικό λόγο. Περισσότερο από οποιασδήποτε άλλης προέλευσης κρασιά, ενσαρκώνουν και εκφράζουν μία πολύ γοητευτική εικόνα της ψυχής της Μεσογείου: είναι φιλικά, θερμά και με την κατακόκκινη, βελούδινη προσωπικότητά τους μοιάζουν ταγμένα να «υπηρετούν» το φως και την απόλαυση. 


Δεν πρέπει να είναι λοιπόν τυχαίο το ότι η σημερινή άνθηση της Νεμέας και του Αγιωργίτικου συμπίπτει με τον άνεμο αναδημιουργίας που φρεσκάρει την οινοποιία πολλών περιοχών των μεσογειακών χωρών, δημιουργώντας και ενισχύοντας το νέο ρόλο που έχει να παίξει η Μεσόγειος στην παγκόσμια σκακιέρα του κρασιού.


Τι συμβαίνει στη Νεμέα και ποιες είναι οι πραγματικές της δυνατότητες; Είναι ενδιαφέρον να το δούμε, γιατί συμπίπτει και με ένα κύμα νέων παραγωγών, καθώς και τη διάθεση των παλαιότερων να ψάξουν ακόμα πιο βαθιά τις δυνατότητες της περιοχής. Πιθανότατα, θα φανεί ότι η Νεμέα και η άνθηση των κρασιών της είναι από τους σημαντικότερους δείκτες για την απόσταση που έχει να διανύσει το ελληνικό κρασί – για το πού μπορεί να φτάσει και σε πόσο χρόνο.
Το αγιωργίτικο
Είναι ποικιλία χαρισματική, το ίδιο χαρισματική με το Ξινόμαυρο, αλλά και γενικότερα –ας τολμήσουμε να το υποστηρίξουμε– μία από τις σημαντικότερες ερυθρές ποικιλίες σταφυλιού της Ευρώπης. Μπορεί να δώσει ιδιαίτερα σοφιστικέ, πολυσύνθετα, μακράς παλαίωσης και υψηλότατων ποιοτικών προδιαγραφών κρασιά. Είναι, παράλληλα, αυτό που στην επιστημονική γλώσσα λέγεται «πολυδυναμική» ποικιλία, δηλαδή ποικιλία σταφυλιού που ανάλογα με το υψόμετρο, τη σύσταση του εδάφους και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί κάθε αμπελουργός-οινοποιός μπορεί να οδηγήσει σε ένα μεγάλο φάσμα τύπων κρασιών.


Δυστυχώς, το Αγιωργίτικο, αν και τόσο στενά (σχεδόν αποκλειστικά) ταυτισμένο με τη Νεμέα, δεν έχει μελετηθεί σε ικανοποιητικό βάθος. Τα τελευταία χρόνια, η ποιότητα των ερυθρών κρασιών Ονομασίας Προέλευσης «ΝΕΜΕΑ» κάνει εντυπωσιακά άλματα ποιοτικής βελτίωσης. Παρ όλα αυτά, δεν έχουμε ακόμα αναγνωρίσει τα διάφορα terroirs της περιοχής (αμπελοτόπια με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά), ώστε τα κρασιά της να ταυτιστούν και να εκφράσουν με ακρίβεια τους τόπους που τα γέννησαν. Ευτυχώς, τουλάχιστον, γνωρίζουμε από χρόνια τα χωριά που κατά τεκμήριο έχουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες για παραγωγή κρασιών υψηλών προδιαγραφών. 


Ονόματα όπως Αρχαία Νεμέα, Ασπρόκαμπος, Γυμνό, Κούτσι κ.λπ. κοντεύουν να γίνουν κοινός τόπος στα χείλη των οινόφιλων και σχεδόν πάντα αποτελούν εγγύηση για υψηλής ποιότητας κρασιά. Η άλλη όψη της σύγχρονης πραγματικότητας του Αγιωργίτικου είναι οι εξατομικευμένες αποφάσεις καταξιωμένων οινοποιών να αποκτήσουν γη σε κάποιο(α) από τα χωριά αυτά, να αρχίσουν να παράγουν κρασί (με μεγάλο συνήθως ενδιαφέρον) και να προσπαθήσουν να πάνε την προσωπική τους δουλειά σε βάθος.


athinorama.gr 
http://agri-nemea.blogspot.gr/2012/03/blog-post_20.html?spref=fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου