www.biopoiotita.gr

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Στα οφέλη από τη λειτουργία των farmer’s markets, αναφέρθηκε ο Αθ. Τσαυτάρης κατά την επίσκεψή του στο Βύρωνα


Οι αγορές αγροτών (farmer’s markets) ήρθαν και στην Αθήνα. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης επισκέφθηκε, την Κυριακή, το «Χωριό των Παραγωγών» του Δήμου Βύρωνα, το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά το Νοέμβριο. Τον Υπουργό κ. Τσαυτάρη υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Βύρωνα κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος τον συνόδευσε στους χώρους του και συνομίλησαν με παραγωγούς και καταναλωτές.
Όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρης, «στόχος είναι η απόκτηση εμπειριών, ώστε να διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία των ανοικτών αγορών αγροτών. Ήδη λειτουργεί πιλοτικά το πρώτο στην περιοχή της Πρέβεζας, ενώ σύντομα αναμένεται να λειτουργήσουν σε Ηλεία, Δράμα, Κοζάνη και Χανιά».

Για τα πολλαπλάσια οφέλη της λειτουργίας των ανοικτών αγορών αγροτών μίλησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης: «Με την ευκαιρία της επίσκεψης εδώ στο Χωριό Παραγωγών στο Βύρωνα θα ήθελα να πω ότι, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου που προσφέρει, να βοηθήσει δηλαδή σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία τους ανθρώπους να προμηθευτούν τρόφιμα σε χαμηλές τιμές, προσπαθούμε να ξεκινήσουμε και να αποκτήσουμε εμπειρία σε ένα θεσμό όπως είναι αυτός ο θεσμός των ανοικτών αγορών παραγωγών.
Όπως ξέρετε ο θεσμός αυτός επιτρέπει το ράφι του πραγματικού παραγωγού να έρθει κατευθείαν στο ράφι του καταναλωτή. Αυτό μειώνει τη ψαλίδα και τις αποκλίσεις τιμών ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή και επιτρέπει από τη μία στον παραγωγό να πάρει μερικά λεπτά παραπάνω για να στηριχθεί, και από την άλλη στον καταναλωτή να μην πληρώνει δύο και τρεις φορές επάνω ένα προϊόν.
Έτσι δειλά- δειλά ξεκινήσαμε πιλοτικά τις αγορές παραγωγών (farmer's markets). Ήδη λειτουργεί εδώ και ένα μήνα στην Πρέβεζα και σύντομα θα λειτουργήσει στην Ηλεία, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου αναμένεται να λειτουργήσει και στη Δράμα. Αυτός είναι ο σκοπός μας αφού θα γίνει και μία στα Χανιά και μία στην Κοζάνη.
Θέλουμε σε αυτό το θεσμό, που δεν έχουμε σχετική εμπειρία, να αποκτήσουμε εμπειρία από την πράξη. Ποιοι είναι αυτοί που θα συμμετέχουν, πώς θα ελέγχονται, πώς θα λειτουργεί, ποιοι θα την ορίζουν, έτσι ώστε να διαμορφώσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία τους, για να είναι όλα ρυθμισμένα.
Μας απασχολούσε ιδιαιτέρως πώς θα λειτουργούσε αυτή η αγροτική αγορά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως στην Αθήνα, δηλαδή θα έρθουν εδώ οι παραγωγοί; Χαίρομαι πραγματικά που βλέπω ότι αυτός ο θεσμός αποκτά μιμητές. Θέλω να συγχαρώ το Δήμαρχο Βύρωνα κ. Νίκο Χαρδαλιά, τους νέους αγρότες, τους παραγωγούς, τους καταναλωτές που αγκαλιάζουν αυτό το θεσμό, γιατί είναι προς το συμφέρον όλων. Να συγχαρώ επίσης τους πρωτοπόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού ο κ. Χαρδαλιάς πρώτος ξεκίνησε αυτό το θεσμό στο αστικό κέντρο. Να αναφέρω και το Δήμαρχο Πρέβεζας κ. Μπαϊλα που επίσης υποστήριξε το θεσμό.
Είναι προς το συμφέρον όλων να πετύχει η προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει.
Πέραν αυτών, η εμπειρία δείχνει ότι δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα, αλλά έχει επιπτώσεις και στις τιμές που πωλούν τα σούπερ μάρκετ, οι οπωροπώλες.
Έτσι ο καταναλωτής σε απευθείας σχέση με τον παραγωγό, υποστηρίζει την ντόπια παραγωγική διαδικασία, το ντόπιο γενετικό υλικό, άρα τα οφέλη είναι πολλαπλάσια πέραν του οικονομικού».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Βύρωνα κ. Νίκος Χαρδαλιάς ευχαρίστησε τον Υπουργό κ. Τσαυτάρη για την άμεση ενεργοποίηση και το ενδιαφέρον και τόνισε: «Ευχαριστούμε πολύ τον Υπουργό κ. Τσαυτάρη, γιατί από τη στιγμή της ενεργοποίησης αυτού του θεσμού και ο ίδιος και οι συνεργάτες του έδειξαν πραγματικό ενδιαφέρον.
Είναι σημαντικό ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες έτσι ώστε να μπορέσουμε να απευθυνθούμε στο κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά. Το «Χωριό Παραγωγών» είναι κάτι πρωτότυπο, δεν ανακαλύψαμε την Αμερική. Υπάρχουν αντίστοιχες προσπάθειες και θα υπάρχει και θεσμικό πλαίσιο πλέον, όπως είπε ο κ. Τσαυτάρης, για να λειτουργούν κάτω από συγκεκριμένους κανόνες. Γιατί υπάρχει ανταπόκριση, υπάρχει οικονομία κλίμακας.
Αυτοί που ωφελούνται δεν είναι μόνο όσοι επισκέπτονται το Χωριό αλλά σε επίπεδο τοπικό, οι τιμές έχουν πέσει και στα σούπερ μάρκετ και θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι σε αυτή την κρίση όλοι μαζί μπορούμε να συνεργαστούμε ώστε ο καθένας μέσα από την τεχνογνωσία τη δική του ο κόσμος που υποφέρει να μπορέσουμε να του προσφέρουμε προϊόντα σε χαμηλή τιμή και πολύ καλή ποιότητα».
Η αγορά στο Βύρωνα λειτουργεί κάθε δεύτερη Κυριακή κάθε μήνα, ενώ από την άνοιξη θα λειτουργεί κάθε δεκαπενθήμερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου