www.biopoiotita.gr

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

ΙΟΒΕ: Στα αγροτικά προϊόντα και τις πρώτες ύλες οφείλεται κατά κύριο λόγο η αύξηση των εξαγωγών της χώρας


Τον θετικό ρόλο που διαδραματίζουν τα αγροτικά προϊόντα στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών καταδεικνύει μεταξύ άλλων η τέταρτη έκθεσή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που δόθηκε στην δημοσιότητα την Πέμπτη, 10 Ιαναουρίου, στο πλαίσιο των περιοδικών επισκοπήσεων της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων στο α’ εννιάμηνο του 2012 άγγιξαν τα 12,5 δισεκ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 5,3% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011.
Αντίθετα, οι εισαγωγές περιορίστηκαν στα 22,5 δισεκ. ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά 8,7%. Παρά το γεγονός ότι το μέγεθος των ελληνικών εξαγωγών βρίσκεται σε νέο υψηλότερο επίπεδο δεκαετίας, το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 10 δισεκ. ευρώ, με το ποσοστό κάλυψης των εισαγωγών από τις εξαγωγές της χώρας να κυμαίνεται στο 55%.
Σύμφωνα με την Έκθεση του ΙΟΒΕ η ανοδική πορεία των εξαγωγών το α’ εννιάμηνο του περασμένου έτους προέρχεται κυρίως από την άνοδο στα «αγροτικά προϊόντα» και στις «πρώτες ύλες», που αντιπροσώπευαν και σημαντικό κομμάτι της συνολικής αξίας των εξαγωγών το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2012 (πάνω από το 1/3).
Το μέγεθος των εξαγωγών στις συγκεκριμένες κατηγορίες παρουσίασε αύξηση κατά 586 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011, όταν η συνολική αύξηση της αξίας των εξαγωγών βρισκόταν στα 622 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, στις εξαγωγές των Αγροτικών προϊόντων η άνοδος έφθασε το 8,4%, με την αξία τους να διαμορφώνεται στα 3,3 δισεκ. ευρώ. Η άνοδος αυτή ερμηνεύεται κυρίως από την αύξηση των εξαγωγών στα «Τρόφιμα», κατά 7,3%, με την αξία τους να αγγίζει τα 2,6 δισεκ. ευρώ. Επίσης, σημαντική ήταν και η αύξηση των εξαγωγών στα Ποτά-Καπνός κατά 18,3% σε σχέση με το 2011 (+ 75 εκατ. ευρώ). Αντίστοιχα, στις «πρώτες ύλες» οι εξαγωγές ανήλθαν στα 894 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 58%, με αποτέλεσμα το μερίδιο τους στις συνολικές εξαγωγές να διαμορφώνεται στο 7,2%.
Όσον αφορά τις εξαγωγές σε γεωγραφικό επίπεδο, πτώση 3% (ή κατά €165 εκατ.) σημειώνεται προς την ΕΕ-27 το α’ εννιάμηνο του 2012, με υποχώρηση των εξαγωγών και προς τις χώρες της Ευρωζώνης κατά 180 εκατ. ευρώ (-3,4%). Το γεγονός οφείλεται κυρίως στη μείωση των εξαγωγών στην Ιταλία, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας (-9,5%), αλλά και την Κύπρο (-6%) που επίσης απορροφά μεγάλο μέρος των ελληνικών προϊόντων, με την αξία τους να διαμορφώνεται στα 747 εκατ. ευρώ. Μείωση των εξαγωγών καταγράφεται επίσης προς την Γερμανία (-1,6%), η αξία των οποίων αγγίζει τα 1,3 δισεκ. ευρώ. Αντιθέτως, αύξηση στις εξαγωγές σημειώνεται προς το Ηνωμένο Βασίλειο –τον 5ο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας– κατά 6,6%, με τη συνολική αξία τους να αγγίζει τα 612 εκατ. ευρώ.
«Οι εξαγωγές προς την Τουρκία και τις ΗΠΑ, τον έκτο και έβδομο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας, ανήλθαν κατά 12,1% και 39,5% αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στην περιοχή των 540 εκατ. ευρώ προς αμφότερες. Στις χώρες των Βαλκανίων, οι εξαγωγές εμφανίζουν άνοδο κατά 4,6%, ξεπερνώντας οριακά τα 2 δισεκ. ευρώ. Αναλυτικά, σημαντική άνοδος σημειώνεται στη Βοσνία, της τάξης των 140 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και προς στη Σερβία (+9,1%), με την αξία των εξαγωγών να ανέρχεται στα 155 εκατ. ευρώ. Στην Αλβανία, που εισάγει μεγάλο μέρος ελληνικών αγαθών, καταγράφεται αύξηση κατά 3,6% και η αξία τους προσεγγίζει τα 269 εκατ. ευρώ. Πάραυτα, η αύξηση των εξαγωγών προς τους παραπάνω προορισμούς αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση τόσο στη Βουλγαρία όσο και στη Ρουμανία, (-3,7% και -7,3%, αντίστοιχα), τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας στα Βαλκάνια, διαμορφώνοντας τη συνολική αξία στα 800 εκατ. ευρώ και 420 εκατ. ευρώ αντίστοιχα», αναφέρει η Έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου