www.biopoiotita.gr

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΕΦΕΤ: 19 χιλ. έλεγχοι σε εταιρείες τροφίμων, τη διετία 2011-2012


Συνολικά 18.967 έλεγχοι σε όλο το φάσμα εμπορίας και διακίνησης τροφίμων πραγματοποιήθηκαν τη διετία 2011-2012 από τον ΕΦΕΤ, στη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκαν 3.461 περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με την κείμενη νομοθεσία σε περίπου 1.179 επιχειρήσεις, με συνακόλουθες ενέργειες για επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων.
Την ίδια περίοδο, υπήρξε κατακόρυφη άνοδος, κατά 72%, στις εισπράξεις προστίμων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας, με απολογιστικό σημείωμα που εξέδωσε.
Ειδικότερα, κατά τη διετία 2011 και 2012, επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 7 εκατ. ευρώ σε 1.100 περίπου επιχειρήσεις. Το 2012 εισπράχθηκαν πρόστιμα ύψους άνω των 3,1 εκατ. ευρώ, όταν κατά το 2011 οι σχετικές εισπράξεις αντιστοιχούσαν σε 1,8 εκατ. ευρώ (άνοδος 72%).
Κατά το παραπάνω διάστημα τέθηκαν σε λειτουργία δύο νέα εργαστηρίων του ΕΦΕΤ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εκπονήθηκαν διατροφικές έρευνες και εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και σειρά άλλων ενεργειών, όπως η ανάπτυξη αυτοματοποιημένων εφαρμογών, η θέση σε λειτουργία νέας γραμμής επικοινωνίας για τους πολίτες - καταναλωτές και πλειάδα παρεμβάσεων που είχαν ως αποτέλεσμα την εδραίωση του ΕΦΕΤ, ως βασικού πυλώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη διαμόρφωση διατροφικής πολιτικής στην Ελλάδα, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Σε σχετικές δηλώσεις του, ο κ. Μίχας ανέφερε: «Επιθυμώ να ευχαριστήσω από καρδιάς όλες και όλους του εργαζομένους στον ΕΦΕΤ, το άρτια καταρτισμένο επιστημονικό του προσωπικό σε ολόκληρη την Ελλάδα, που στο διάστημα της θητείας μου εργάστηκε με επιμονή και αφοσίωση για να πετύχει ο ΕΦΕΤ τους στόχους του».
Και συνέχισε: «Ο ΕΦΕΤ, όπως και κάθε δημόσιος οργανισμός οφείλει και πρέπει να ασκεί τις αρμοδιότητές του πέρα και έξω από κόμματα και μηχανισμούς, πρότασή μου προς την κυβέρνηση είναι ο ΕΦΕΤ να αποκτήσει αυτονομία και η επιλογή του προέδρου να γίνεται από τη Βουλή των Ελλήνων με διευρυμένη πλειοψηφία και πενταετή θητεία».

Πηγή: ΑΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου