www.biopoiotita.gr

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Οι ελληνικές εξαγωγές δεν περνάνε κρίση


Απ' ότι φαίνεται η κρίση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το αρνητικό κλίμα, η δυσπιστία των ξένων αγορών κι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, δεν είναι αρκετές για να αποτελέσουν τροχοπέδη στα ελληνικά προϊόντα και να μειώσουν τις εξαγωγές τους στις διεθνής αγορές.
 
Τουναντίον! Οι εξαγωγές αυξάνονται φτάνοντας σε αξία το πρώτο εξάμηνο φέτος, 8,2 δις ευρώ έναντι 7,8 δις ευρώ πέρσι. Με 4,3% αύξηση για το πρώτο εξάμηνο του 2012, παρόλο που η κρίση έχει χτυπήσει και τις 27 ευρωπαϊκές χώρες-βασικές αγορές για το 61,7% των ελληνικών προϊόντων και υπήρξε μείωση των εξαγωγών μας εκεί της τάξεως του 5,4%.  


Αυτό οφείλεται στην σημαντική αύξηση εξαγωγών προς αγορές χωρών όπως Τουρκία, ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα όπου διοχετεύεται το 27,2% των συνολικών εξαγωγών των προϊόντων μας. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 48,7% με αξία 375,8 εκ. από 252,6 εκ. ευρώ πέρσι, 49% στην Κίνα, 34,3% στα κράτη-μέλη της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, 31,8% σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική (Σουδάν, Μπαχρέιν, Μπαγκλαντές, Ουρουγουάη, Κουβέιτ, Καμερούν, Ταϊβάν, Ιράκ, Χιλή, Ν. Αφρική, Ταϊλάνδη και Χονγκ Κονγκ) και 17,4% σε χώρες του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) καθώς και άλλες χώρες.
 
Τέλος, μεγάλη αύξηση υπήρξε και σε κάποιες χώρες, που αν και απορροφούν μικρό ακόμα ποσοστό των εξαγωγών μας, προσφέρουν γόνιμο έδαφος για ανάπτυξη. Αυτές είναι η Αυστραλία και η Ιαπωνία που εισήγαγαν ελληνικά προϊόντα αξίας 53,3 εκ. ευρώ (από 38,1 εκ. ευρώ πέρυσι) και 26,5 εκ. ευρώ (αντι 17,4 εκ.) αντίστοιχα.
                      
Όσον αφορά στο ποιά ήταν τα προϊόντα, στα οποία οφείλουμε την αύξηση; 47,4% αυξήθηκαν οι εξαγωγές ποτών και καπνών, 39,4% οι εξαγωγές πρώτων υλών (πχ. πλάκες, φύλλα αργίλου, βαμβάκι), 6,9% τα αγροτικά προϊόντα (πχ.ροδάκινα, βερίκοκα και κεράσια), τρόφιμα και ζώα ζωντανά (κυρίως ψάρια νωπά ή χαμηλής ψύξης), ενώ παράλληλα έμειναν σταθερά τα βιομηχανικά προϊόντα που αποτελούν το 61,6% των εξαγωγών μας (πχ. φάρμακα, σωλήνες).
 
Ευτυχώς οι εξαγωγές μας δεν περνάνε κρίση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου