www.biopoiotita.gr

Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012

Στροφή στην γη: Υπάρχει σωτηρία από την κρίση στην επαρχία και την ύπαιθρο;

Συνέντευξη στο kano-oikonomia.gr του  Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθ. Αθανάσιου Τσαυτάρη

-Από τότε που τα σύννεφα της κρίσης εγκαταστάθηκαν πάνω από την χώρα μας πολλοί Έλληνες όλων των ηλικιών επιχειρούν μία στροφή στην γη. Υπάρχει σωτηρία από την κρίση στην επαρχία και την ύπαιθρο;

Tα τελευταία χρόνια στην ύπαιθρο διαγράφεται μια σημαντική στροφή επιστροφής στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή. Η τάση επιστροφής που εκδηλώνεται κυρίως σε όσους κατοικούν στις πόλεις είναι πιο έντονη στους νέους σε ηλικία, οι οποίοι πολλές φορές διαθέτουν υψηλό επίπεδο κατάρτισης ή μόρφωσης όχι μόνο σε εργασίες που έχουν σχέση με την παραγωγή γεωργικών προϊόντων αλλά και με αυτές που έχουν σχέση με τα τρόφιμα, την μεταποίηση και τον αγροτουρισμό.

Η τάση αυτή που δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, έχει ιδιαίτερη αξία για τους νέους της χώρας μας που επιθυμούν να ασκήσουν το γεωργικό επάγγελμα συστηματικά, διότι  η γεωργία αποτελεί μια πραγματική εναλλακτική διέξοδο απασχόλησης και βιοπορισμού. Ειδικότερα στη χώρα μας που λόγω των ευνοϊκών κλιματικών και εδαφικών συνθηκών της χώρας μας που ευνοούν την παραγωγή προϊόντων ποιότητας, η επιστροφή αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία  για την μείωση της ανεργίας και συνεπακόλουθα της φτώχειας λόγω της οικονομικής κρίσης. H Πολιτεία έχει κάνει τις επιλογές της να υποστηρίξει τον αγρότη, να υποστηρίξει την παραγωγική διαδικασία. Για μας αποτελεί προτεραιότητα η στροφή κυρίως των νέων στην ύπαιθρο. Στόχος μας είναι να ξανακάνουμε τη παραγωγική και καινοτόμο  γεωργία με την βοήθεια των νέων που επιστρέφουν στην ύπαιθρο  να ξαναβρεί την θέση της στον ελληνικό παραγωγικό ιστό  με την ουσιαστική έννοια του όρου. Με την επερχόμενη αλλαγή της ΚΑΠ από το 2014 λαμβάνονται ειδικά μέτρα για τους νέους αγρότες, πράγμα που θα βοηθήσει όσους θελήσουν  να επιστρέψουν στην ύπαιθρο.
Εμείς ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που θέλουν να επιστρέψουν στον πρωτογενή τομέα  και θα στηρίξουμε τις επιχειρηματικές τους προσπάθειες.  Πρέπει να ενσωματωθούν νέες τεχνολογίες, νέες ιδέες, φορείς των οποίων είναι οι νέοι άνθρωποι. Θα χρειαστεί προσπάθεια, πρέπει να τους δείξουμε, πρέπει να τους μάθουμε πώς γίνονται οι νέες καλλιέργειες. Να πάμε αρχικά σε λεγόμενους επιδεικτικούς αγρούς και αργότερα σε αποδεικτικούς, έτσι ώστε να μπορούν να δουν ότι έχουν συμφέρον και οι παλιοί γεωργοί, αλλά και οι καινούργιοι. Ότι κάνοντας κάτι καινοτόμο μπορούν πραγματικά να ξεχωρίσουν και να βοηθήσουν και τον τόπο τους. Η γεωργία επιστρέφει. Γίνεται το όχημα για να βγούμε από την κρίση, αποτελεί το βασικό πυλώνα ανάπτυξης της  υπαίθρου.

-Πολλοί άνθρωποι που επιχείρησαν μία τέτοια στροφή λένε ότι συνάντησαν μεγάλα εμπόδια και ότι δίχως κεφάλαιο είναι αδύνατο να κάνουν μία νέα αρχή. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για ένα τέτοιο ξεκίνημα και πως βοηθάει η πολιτεία προς αυτή την κατεύθυνση όπως πχ με την διανομή χωραφιών που ανήκουν στο δημόσιο και παραμένουν αναξιοποίητα.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, η απασχόληση των ανθρώπων στη γεωργία το τελευταίο διάστημα αυξήθηκε κατά 7%. Περίπου όσο είχε πέσει τα προηγούμενα 5 χρόνια, ανέβηκε μέσα σε 3 - 4μήνες. Η αγροτιά είναι μια μεγάλη δεξαμενή απασχόλησης. Μπορεί να δώσει δουλειά σε πολλούς. Στις σημερινές όμως συνθήκες θέλουμε αγρότες μορφωμένους. Κι αυτό το βλέπουμε να συμβαίνει. Διαπιστώθηκε μια αύξηση των βάσεων στις γεωπονικές σχολές φέτος κι αυτό γιατί οι νέοι σκέφτονται ότι έτσι θα έχουν μια σίγουρη δουλειά. Αυτό όμως που με εντυπωσίασε εμένα προσωπικά, είναι ότι οι δουλειές που αφορούν στο λεγόμενο τομέα της αγροδιατροφής έχουν δημιουργικότητα. Είναι συναρπαστικό για τους νέους να βάζουν και τα χέρια τους και το μυαλό τους να πράξουν κάτι . Αυτό είναι συναρπαστικό και για μας. Γιατί δημιουργεί διέξοδο στην εφευρετικότητα και την καινοτομία. Γιατί δείχνει ότι η στροφή αυτή γίνεται από επιλογή κι όχι από ανάγκη . Έχουμε δώσει επιδοτήσεις στους νέους αγρότες υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων 10.000 για να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις τους.  οι διαδικασίες μίσθωσης δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουμε μια δράση για τους ήδη υπάρχοντες νέους στην Περιφέρεια να μη φύγουν από εκεί και μια δεύτερη δράση που αφορά στους νέους που θα ήθελαν να επιστρέψουν και είναι επιλογή τους να γίνουν κατ’ επάγγελμα αγρότες. Και μια τρίτη δράση αφορά στους νέους που έχουν γίνει επιστήμονες, έχουν πάρει πτυχίο κάνουν μια στροφή επιστροφής στην περιφέρεια, επιχειρηματική δραστηριότητα με πιο επιστημονικό τρόπο αξιοποιώντας τις όποιες τεχνολογίες ή εμπειρίες έχουν από την προηγούμενη επαγγελματική τους ενασχόληση για να τους ενσωματώσουμε σε αυτή την παραγωγική διαδικασία.
Σε ό,τι αφορά στη διανομή γης, μέχρι στιγμής έχουμε δώσει χωράφια σε περίπου 4.000 νέους δικαιούχους. Πρόκειται για νέους ανθρώπους μορφωμένους που έχουν τελειώσει Γεωτεχνικές Σχολές, ΤΕΙ κα. Το ανώτατο όριο για κάποιον είναι τα 100 στρέμματα. Παρατηρήθηκαν, σε κάποιες περιοχές, με ιδιαιτερότητες ορισμένα προβλήματα που προσπαθούμε τώρα να λύσουμε. Δηλαδή δόθηκαν χωράφια για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια,  αλλά δεν ήταν κατάλληλα. Ψάχνουμε το θέμα και το διορθώνουμε, προσπαθώντας να αλλάξουμε το είδος καλλιέργειας. Είναι όμως σημαντικό μέτρο γιατί αφορά ανθρώπους που θα γυρίσουν και θα ξεκινήσουν την επιχείρηση τους και αυτό για εμάς είναι πολύ σημαντικό γιατί προσπαθούμε να ενισχύσουμε τον ανθρώπινο πόρο στη γεωργία που αυτή τη στιγμή είναι ο πιο σημαντικός και ο πιο συρρικνωμένος.  
Υπάρχει διέξοδος προς την ύπαιθρο, την έχουν ήδη εντοπίσει κι έχουν σκεφτεί να την ακολουθήσουν πολλοί  και το Υπουργείο είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια. Στον αγροτοδιατροφικό τομέα δεν υπάρχει μόνο η καλλιέργεια της γης. Υπάρχει το μάνατζμεντ, υπάρχει η μεταποίηση προϊόντων, υπάρχει η τυποποίηση. Υπάρχει η έρευνα των επιστημόνων που δίνουν προσθετική αξία στο τελικό προϊόν. Κι αυτοί οι κρίκοι στην αλυσίδα της παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων είναι πολύ σημαντικοί. Δεν πρέπει να τους παραβλέπουμε. Από αυτούς τους κρίκους θα έρθουν οι απαντήσεις, οι ευκαιρίες και οι λύσεις.

-Σας έχουμε ακούσει σε πολλές συνεντεύξεις να λέτε ότι "κλειδί" για να ξεπεράσουμε την κρίση είναι η αυτάρκεια. Πως θα μπορούσε να γίνει η Ελλάδα αυτάρκης; Υπάρχουν τα περιθώρια για κάτι τέτοιο από την ΚΑΠ;

Τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας η έννοια της αυτάρκειας αναδεικνύεται σε προτεραιότητα. Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες προς την ΕΕ, προκειμένου να ενισχυθούν και να ξαναζωντανέψουν καλλιέργειες όπως είναι για παράδειγμα τα όσπρια και τα ψυχανθή. Ξέρετε τι είναι για μια χώρα που λέγεται γεωργική να εισάγει τα 4/5 της φακής που καταναλώνει ή των φασολιών της; Αυτό είναι τραγικό. Οι αγρότες μας θα πρέπει να μην ανησυχούν και να μην ακούν όλους όσοι λένε ή γράφουν ότι το 2013 θα σταματήσουν οι χρηματοδοτήσεις. Με τη νέα ΚΑΠ θα πάρουμε λίγο πολύ τα ίδια χρήματα ως χώρα. Άρα καλό είναι να σταματήσει η κινδυνολογία. Οι εταίροι μας κατανοούν και την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας μας και ταυτόχρονα τη σημασία της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Στόχος είναι να μειωθεί η εισαγωγή κρεάτων και γαλακτοκομικών, να αλλάξει το καθεστώς επιδοτήσεων να επανέλθει η παραγωγή μας σε παλαιότερα επίπεδα και να ξαναστραφούμε σε καλλιέργειες όπως τα όσπρια ακολουθώντας το μοντέλο επιστροφής στις παραδοσιακές καλλιέργειες κάτι που εξάλλου προβλέπει και η νέα ΚΑΠ σε ποσοστό 30% επί των εκτάσεων.

-Aν ένας νέος Έλληνας ζητούσε σήμερα την συμβουλή σας για το ποιο προϊόν να καλλιεργήσει τι θα του προτείνατε; Ποιες καλλιέργειες θεωρείτε ότι έχουν μέλλον;

Πρέπει να ξαναδούμε  την καλλιέργεια και την  ενίσχυση των οσπρίων και των  ψυχανθών που πέραν των ευεργετημάτων της αμειψισποράς στο καλλιεργούμενο οικοσύστημα και την εξασφάλιση ποιοτικών, ντόπιων και φθηνότερων ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους, θα φέρει ξανά τα όσπρια στο τραπέζι των καταναλωτών, βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό τη διατροφή μας. Η καλλιέργεια των φιλικών προς το περιβάλλον ψυχανθών,  μειώνει το κόστος παραγωγής της ζωικής παραγωγής και αντικαθιστά σε μεγάλο βαθμό τις εισαγόμενες ζωοτροφές.
Οι κατευθύνσεις μας επικεντρώνονται και στην αξιοποίηση των ιστορικών μας προϊόντων (λάδι, ελιές, οπωροκηπευτικά, σταφίδα, μαστίχα, κρασί, όσπρια μέλι, ιχθυοκαλλιέργειες) όπου διαθέτουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και υπάρχουν νέα προϊόντα στα οποία μπορούν να κατευθυνθούν, ιδίως οι νέοι γεωργοί αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, ροδιά, μύρτιλο, βατόμουρο, αρώνια, το ιπποφαές, η στέβια, η τρούφα κλπ.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι εκτός από τις παραπάνω καλλιέργειες, ένας άλλος σημαντικός κλάδος που για αποτελεί βασική μας προτεραιότητα είναι η  κτηνοτροφία που θέλουμε να την ενισχύσουμε, ώστε να επέλθει η εξισορρόπηση του ισοζυγίου μας. Η εκτατική κτηνοτροφία, όπως είναι η αιγοπροβατροφία, με τη σημερινή της μορφή στη χώρα μας, χρειάζεται ελάχιστη προσπάθεια να χαρακτηρισθεί σε μεγάλα ποσοστά ως βιολογική και έχει σημαντικότατες δυνατότητες, αν αναλογισθούμε τη μεγάλη ζήτηση που παρατηρείται  διεθνώς για τα  βιολογικά προϊόντα.
Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό μας. Θα πρέπει να συνεταιριστούμε. Όχι ο καθένας να αποφασίζει μόνος του. Να συνεργαστούμε όλοι μαζί, οι παραγωγοί, οι διακινητές, οι χρήστες, οι επιστήμονες.
Οι νέοι επιχειρηματίες στον αγροτικό τομέα θα πρέπει να εξοικειωθούν με τα πορίσματα της επιστήμης και της νέας τεχνολογίας. Να αξιοποιήσουν και να προωθήσουν καινοτόμες λύσεις, να εφαρμόσουν  πιστά τις  αρχές της αειφορίας και της αρχής διαχείρισης των περιορισμένων φυσικών πόρων του τόπου μας. Να συμμετάσχει σε νέες μορφές του συνεργατικού  σχηματισμού (cluster) μαζί με άλλους εταίρους μιας συμβολαιοποιημένης παραγωγικής διαδικασίας, εταίρους από το σπόρο, την εφοδιαστική αλυσίδα, τη μεταποιητική βιομηχανία και την αλυσίδα διακίνησης των αγροτικών προϊόντων.

-Πρόσφατα είπατε ότι ΄΄το τσάι είναι πολυτιμότερο και από το πετρέλαιο΄΄. Γιατί;

Ξέρετε δεν είναι μόνο πόσο ακριβά πωλείται στην αγορά ένα προϊόν, αλλά και τι κόστος παραγωγής έχει. Περιμένουμε να γίνουν γεωτρήσεις πετρελαίου να γίνουμε πλούσιοι. Δηλαδή να εντοπιστούν τα κοιτάσματα να γίνουν γεωτρήσεις, να γίνει εξόρυξη, να γίνει διύλιση και να κερδίσουμε στο τέλος 20 δολάρια το βαρέλι. Ε, λοιπόν εγώ λέω να ασχοληθούμε με τα «πετρέλαια» που έχουμε πάνω στη γη μας. Με τη μέντα, το χαμομήλι, το δυόσμο, τη λουΐζα, το τσάι μας τα βότανά μας, γεμάτα από θρεπτικές ουσίες. Όταν ένα βαρέλι παγωμένο τσάι πωλείται 200 δολάρια το κέρδος είναι τελικά πολύ μεγαλύτερο σε όλα τα επίπεδα.

-Το τελευταίο διάστημα υπήρχε μία στροφή στα βιολογικά προϊόντα. Ωστόσο σε μία χώρα που κάθε τόσο αποδεικνύεται ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι χαλαροί εκφράζεται – δικαιολογημένα - μία αμφιβολία ότι τα προϊόντα που κοστίζουν ακριβά ίσως να μην είναι και 100% βιολογικά. Γίνονται έλεγχοι;

Το καθεστώς της βιολογικής γεωργίας στηρίζεται σε ένα σύστημα ελέγχου το οποίο διασφαλίζει ότι τα βιολογικά προϊόντα έχουν παραχθεί, παρασκευασθεί, επισημανθεί και διατίθενται στην αγορά, σύμφωνα με τις διατάξεις κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας. Το εθνικό σύστημα ελέγχου της χώρας μας το διαχειρίζονται δημόσιες αρχές και ιδιωτικοί φορείς, οι οποίοι λειτουργούν με την άδεια και υπό την εποπτεία του Δημοσίου. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ασκεί την εποπτεία του συστήματος, πραγματοποιώντας εποπτικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της ελεγκτικής διαδικασίας, για να εξασφαλίζει την αποτελεσματική, αντικειμενική και αξιόπιστη λειτουργίας του.
Ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα», που εποπτεύεται από το ΥΠΑΑΤ, διενεργεί τακτικούς ή και αιφνιδιαστικούς ελέγχους στους εγκεκριμένους οργανισμούς ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, στους ενταγμένους επιχειρηματίες, στους χώρους εμπορίας και σε κάθε σημείο λιανικής ή χονδρικής πώλησης. Οι ιδιωτικοί οργανισμοί ελέγχου και πιστοποίησης εγκρίνονται από το ΥΠΑΑΤ και ελέγχονται από τις προαναφερόμενες αρχές. Είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιούν τακτικούς ετήσιους ελέγχους σε όλους τους επιχειρηματίες αλλά και αιφνιδιαστικούς ελέγχους και δειγματοληψίες βάσει του βαθμού επικινδυνότητας, στις μονάδες παραγωγής, εμπορίας, παρασκευής, αποθήκευσης ή/και εισαγωγής βιολογικών προϊόντων.
Όταν διαπιστώνονται μη συμμορφώσεις με τις απαιτήσεις του βιολογικού τρόπου παραγωγής, επιβάλλονται κυρώσεις, άρση της πιστοποίησης των επιχειρήσεων παραγωγής και χρηματικά πρόστιμα ύψους ανάλογου της παράβασης ώστε να είναι αποτρεπτικά και αποτελεσματικά.
Επιπλέον, το Υπουργείο αξιολογώντας την αποτελεσματικότητα του συστήματος ελέγχου για το χρονικό διάστημα που έχει εφαρμοστεί και τα όποια προβλήματα έχουν καταγραφεί, ετοιμάζει ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο, ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω το σύστημα ελέγχου και να απλουστευθεί η διαχείρισή του. Μεταξύ άλλων θα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής καταγραφής και διασταύρωσης των στοιχείων των βιολογικών προϊόντων με τις βάσεις δεδομένων των προγραμμάτων και των επιδοτήσεων, ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια καταστρατήγησης και να διασφαλίζεται ο καταναλωτής για την ποιότητα των προϊόντων. 
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και ήδη φέρνουν αποτελέσματα. Πρόσφατα πιάσαμε κάποιον στην Αιτωλοακαρνανία που διαφήμιζε «προϊόντα βιολογικής γεωργίας» και απεδείχθη ότι δεν ήταν έτσι τα πράγματα. Και δεν είναι μονάχα οι χημικοί έλεγχοι, έχουμε και τις διασταυρώσεις στοιχείων. Για παράδειγμα κάποιος έχει δύο στρέμματα βιολογικής ντομάτας. Εμείς γνωρίζουμε ότι από 2 στρέμματα βιολογικής ντομάτας μπορεί να παραγάγει 200 κιλά, πώς είναι δυνατόν στα τιμολόγια του να λέει  2 τόνους;
Όποιος παρανομεί θα πρέπει να είναι έτοιμος να δεχτεί  και τις επιπτώσεις.  Θα του μπλοκάρουμε και τις επιδοτήσεις, δεν μπορεί να παίρνει χρήματα και να μας κοροϊδεύει. Ο δικός μας ρόλος είναι να ελέγξουμε αυτούς που ελέγχουν. Και να αφαιρούμε την άδειά τους εάν δούμε ότι οι πιστοποιήσεις τους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το ίδιο αυστηροί θα είμαστε και με τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών που διαχειρίζονται τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης.

-Συχνά η  Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως ένας ευλογημένος τόπος που παράγει πολύ ποιοτικά προϊόντα όπως το λάδι και το κρασί τα οποία όπως είδαμε όταν προωθούνται σωστά αποκτούν ζήτηση και "μοσχοπουλιούνται" στο εξωτερικό και φτάνουν μέχρι την Κίνα. Γιατί τέτοια εγχειρήματα είναι εξαιρέσεις και δεν αποτελούν τον κανόνα; Πως θα μπορούσε να καθιερωθεί με επιτυχία το brand name made in Greece;

Το ελληνικό ελαιόλαδο, η φέτα και το γιαούρτι συζητιούνται και...αναζητούνται από τους καταναλωτές στις αγορές του εξωτερικού. Το ίδιο και τα κρασιά μας, οι τσιπούρες μας, τα μεταποιημένα φρούτα μας. Μπορεί να μην το γνωρίζουν πολλοί αλλά στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων πάμε πολύ καλά.
Για του λόγου το αληθές, συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στους κυριότερους προμηθευτές προϊόντων πρωτογενούς τομέα για τις χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Και ειδικότερα, η χώρα μας περιλαμβάνεται στους πέντε πρώτους προμηθευτές στον αγροτοδιατροφικό τομέα σε 26 χώρες με ποσοστά συμμετοχής στις εισαγωγές τους που ξεπερνούν το 70%.
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Ευρώπη πραγματοποίησε ένα μεγάλο πρόγραμμα προώθησης ευρωπαϊκών προϊόντων τόσο μέσα στους κόλπους της όσο και στην εκτός Ε.Ε. αγορά. Σ’ αυτό το πρόγραμμα κάναμε τις αιτήσεις μας και από τα 20 καλύτερα προϊόντα που επιλέχθηκαν τελικά από όλες τις χώρες για προώθηση τους στις διεθνείς αγορές, έξι είναι ελληνικά, Τα ελληνικά κρασιά μας, τα φρούτα μας συγκαταλέγονται σ’ αυτά τα προϊόντα.
Το τελευταίο διάστημα στο ΥΠΑΑΤ προωθούμε δράσεις που στηρίζουν και αναδεικνύουν τα ελληνικά προϊόντα στη διεθνή αγορά. Μετά το ελαιόλαδο και τα κρασιά ετοιμάζονται ειδικά προγράμματα προώθησης για το τυρί και το γιαούρτι σε συγκεκριμένες αγορές , όπως στις ΗΠΑ, στον Καναδά, την Αυστραλία. Το έχω τονίσει πολλές φορές ότι η ποιότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στο ζήτημα της προώθησης των προϊόντων μας. Τα πλεονεκτήματα του τόπου μας, το μεράκι μας αλλά και οι προοπτικές της τεχνολογίας μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε για να γίνουμε πρωταθλητές στις εξαγωγές.

-Ένα πρόβλημα της ελληνικής αγοράς είναι ότι ενώ οι μισθοί πέφτουν οι τιμές παραμένουν στα ύψη και η εξήγηση που δίνεται για πολλά προϊόντα είναι ότι στην χώρα μας είναι αυξημένο το κόστος παραγωγής. Πως μπορεί αυτό να μειωθεί;

Κατ’ αρχήν όπως είπατε πρέπει να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Βιώνουμε όμως σε παγκόσμιο επίπεδο μια επισιτιστική κρίση που είναι άμεση συνέπειας της παγκόσμιας αύξησης των ζωοτροφών. Άρα η καλύτερη λύση για τη στήριξη της Κτηνοτροφίας είναι η ενίσχυση της καλλιέργειας των ψυχανθών για την παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών. Έχω ήδη προτείνει στην  αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει υποστηριχθεί από τους εταίρους μας η ενίσχυση της καλλιέργειας των ψυχανθών από το 2013 με ένα κατ’ αποκοπή ποσό, ώστε να ενθαρρυνθεί η αύξηση των εκτάσεων που καλλιεργούνται με ψυχανθή για παραγωγή πρωτεϊνούχων ζοωτροφών. Έτσι μετριάζεται η εξάρτηση από την εισαγόμενη σόγια , η τιμή της οποίας διπλασιάστηκε.  Θεσπίζονται παράλληλα κίνητρα για καλλιέργεια ψυχανθών και πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής διάστασης και των φιλοπεριβαλλοντικών μέτρων που ενισχύονται στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Τέτοιο κίνητρο αποτελεί μια πρόσθετη πληρωμή για τις καλλιεργούμενες με ψυχανθή εκτάσεις, στο πλαίσιο του 2ου πυλώνα της ΚΑΠ που είναι υπό συζήτηση αυτό το διάστημα. Επιπλέον ζήτησα την εξασφάλιση  πρόσβασης στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. που έχει συσταθεί για έκτατες περιστάσεις όπως αυτή της απότομης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών.
Αυτά όπως και η εξισωτική αποζημίωση που δίνουμε προκειμένου οι γεωργοί να αγοράσουν νωρίς φθηνότερες ζωοτροφές, αλλά και η επιστροφή του ειδικού φόρου Κατανάλωσης πετρελαιοειδών που είναι μια σημαντική δαπάνη έχουν ένα και μοναδικό στόχο προς όφελος όλων: Να μειώσουν το κόστος παραγωγής άρα και το τελικό κόστος του προϊόντος στην αγορά.

-Μία άλλη εκδοχή για το κόστος παραγωγής αναφέρει ότι δεν είναι τόσο υψηλό αλλά οι αγρότες υποχρεώνονται να υπογράφουν τιμολόγια με τιμές υψηλότερες από τις πραγματικές κάτω από την πίεση των εμπόρων που θέλουν να αυξήσουν το κέρδος τους. Αυτό πως θα το αντιμετωπίσετε;

Μελετάται και δρομολογείται ένα πλέγμα δράσεων μας για τέτοιου είδους θέματα, όπως είναι η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και του ηλεκτρονικού τιμολογίου που εκτός όλων των άλλων θα μπορεί να βγάλει και ακαριαία τις ελληνοποιήσεις πολλών γεωργικών προϊόντων που μας ταλανίζουν από το εξωτερικό σε κρίσιμες περιόδους του έτους. Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο παίζει καθοριστικό ρόλο στη διακίνηση και την ιχνηλασιμότητα των αγροτικών προϊόντων. Αυτό όμως που πρέπει να αλλάξει κυρίως είναι η νοοτροπία απ’ όλες τις πλευρές. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό σε τόσο δύσκολες περιόδους να στραφούμε στη γη μας με αγάπη και σεβασμό. Με εντιμότητα κι ειλικρίνεια.
-Ακούσαμε ότι προωθείτε τον θεσμό των Farmers Markets . Τί ακριβώς είναι και πως θα λειτουργήσει;

Ουσιαστικά με τα Farmers Market θεσμοθετούμε το «κίνημα της πατάτας». Θα κάνουμε 2-3 πιλοτικές ανοιχτές αγορές σε διαφορετικές περιοχές της χώρας ανάλογα με τα προϊόντα που παράγουν, σε όλο τον άξονα της Ελλάδας: Την Κρήτη, τη Στερεά και τη Βόρεια Ελλάδα. Εκεί κάθε Σάββατο ο ντόπιος παραγωγός θα πουλάει τα προϊόντα του. Δεν θα είναι όπως οι λαϊκές αγορές που πωλούν τα πάντα, αλλά θα βρίσκει κανείς μόνο τα προϊόντα που παράγουν οι παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής. Έτσι ο καταναλωτής θα βρίσκει τον παραγωγό, θα τον γνωρίζει, θα μαθαίνει πώς παράγονται τα προϊόντα και θα τα αγοράζει απευθείας στην τιμή που θα συμφωνήσει μαζί του.
-Τι ενέργειες γίνονται στο πλαίσιο του επισιτιστικού προγράμματος του Υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης;

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαδραματίζει διαχρονικά καίριο κοινωνικό ρόλο. Στις συνθήκες μάλιστα της πολυεπίπεδης κρίσης, ο ρόλος αυτός του Υπουργείου γίνεται κρισιμότερος, καθώς οι δοκιμαζόμενες κοινωνικές ομάδες αυξάνονται και η ανάγκη έκφρασης της κοινωνικής αλληλεγγύης γίνεται επιτακτικότερη. Στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα και πόρο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ολοκληρώσαμε το διαγωνισμό για τη δωρεάν διανομή τροφίμων για το έτος 2012. Πρόκειται για διανομή ελληνικών προϊόντων για πρώτη φορά διανέμεται ελαιόλαδο, γραβιέρα, τυρί φέτα, μακαρόνια, ρύζι, τροφίμων που κοστίζουν 23,3 εκατομμυρίων ευρώ. Τα προϊόντα,  σύνολο περίπου 10.500 τόνοι, όλα από Έλληνες παραγωγούς  θα δοθούν σε περισσότερους από 745.000 δικαιούχους. Αξιοποιήσαμε κάθε δυνατότητα και πόρο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής απορροφώντας το 100% των διαθέσιμων πόρων ύψους 23,3 εκατομμύρια ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι εγκρίθηκε και το πρόγραμμα του 2013 το οποίο είναι ύψους 25,5 εκατομμυρίων ευρώ. Να σας πω επίσης ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου υπογράφηκαν όλες οι συμβάσεις με τους πέντε διαφορετικούς αναδόχους, ένας ανά προϊόν - σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια - που προέκυψαν μετά από τη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία παρά τις καθυστερήσεις, που είχαν σημειωθεί και τα προβλήματα που ανέκυψαν στο ενδιάμεσο, ολοκληρώθηκε με επιτυχία κάτω από συνθήκες διαφάνειας και προϋποθέσεων πλήρους ανταγωνισμού.
Ο κατάλογος των δικαιούχων με τη βοήθεια των κατάλληλων φορέων (συλλόγων απόρων, συλλόγων πολυτέκνων, της Εκκλησίας της Ελλάδας για τα γεύματα αστέγων κλπ) θα οριστικοποιηθεί μέσα στο Νοέμβριο του 2012, ώστε η διανομή των τροφίμων από τους αναδόχους να ολοκληρωθεί εντός των τριών μηνών, δηλαδή έως το τέλος Φεβρουαρίου του  2013.
Σχεδιάζεται επίσης η διανομή φρουτοσαλάτας αλλά και γαλακτοκομικών προϊόντων σε σχολεία. Πρόθεσή μας είναι να εξασφαλιστεί βασική τροφή σε παιδιά σε τούτη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία αλλά και να συστήσουμε ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής στους μικρούς καταναλωτές.