www.biopoiotita.gr

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Από τη γη της Καρδίτσας στα Harrods


Μια τυχαία γνωριμία ήταν η αφορμή για να βρεθούν τα προϊόντα ντομάτας και μελιού ενός αγρότη από το χωριό Ηλιάς της Καρδίτσας στα ράφια των φημισμένων καταστημάτων Harrods, Harvey Nichols, Selfridges του Λονδίνου. Ο παραγωγός Αλέξανδρος Γκουσιάρης...

...από την Καρδίτσα πριν από 16 χρόνια κατάφερε να εξάγει μέλι και σάλτσα ντομάτας βιολογικής καλλιέργειας σε ορισμένα από τα πιο πολυτελή καταστήματα της Αγγλίας, προσπαθώντας να αναδείξει τα ελληνικά προϊόντα και να ανταγωνιστεί ισχυρούς ομίλους, παγκοσμίως. Σήμερα τα προϊόντα του βρίσκονται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ επόμενο στόχο αποτελεί η Ιαπωνία.
Το 1996 η συνάντησή του με τον επιχειρηματία κ. Παναγή Μανουηλίδη αποτέλεσε το εισιτήριο για την επέκτασή του εκτός συνόρων και συγκεκριμένα στο Λονδίνο. Σε μια φιλανθρωπική οργάνωση στην Αθήνα ο παραγωγός μελιού διέθεσε το προϊόν του, το δοκίμασε ο κ. Μανουηλίδης και αποφάσισε να το προωθήσει στο Λονδίνο, μέσω της εταιρείας του εμπορίας και διάθεσης ελληνικών προϊόντων Odysea. Λίγο  αργότερα ο ίδιος επιχειρηματίας ώθησε τον παραγωγό από την Καρδίτσα να ασχοληθεί και με την παραγωγή ντομάτας από παλαιό σπόρο, ύστερα από δοκιμή σπιτικής σάλτσας ντομάτας στην οικία του κ. Γκουσιάρη.

Οι εξαγωγές

Πλέον το 90% του τζίρου της οικογενειακής  εταιρείας του παραγωγού κ. Αλέξανδρου Γκουσιάρη προέρχεται από τις εξαγωγές, αφού, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, το εξωτερικό αποτελεί  ασφαλή διέξοδο. Τα βιολογικά προϊόντα έχουν επηρεαστεί από την κρίση σε μεγάλο βαθμό, καθώς είναι πιο ακριβά από τα συμβατικά, οπότε η διεύρυνση δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, συνεχίζει ο ίδιος, δίνει ανάσα στους παραγωγούς και επιχειρηματίες. «Η ποιότητα στους σπόρους ντομάτας και ο παραδοσιακός τρόπος συσκευασίας κάνουν τη διαφορά στα προϊόντα μας, έτσι ώστε να μπορούν να επιβιώσουν σε παγκόσμια κλίμακα» υποστηρίζει ο παραγωγός. Αλλωστε αυτός είναι και ο λόγος, όπως προσθέτει, «που δεν έχω προχωρήσει σε μεγάλες παραγωγές και συνεργασίες, καθώς στοχεύω να αναδείξω τη μικρή, συγκεκριμένη παραγωγή προϊόντων που έχουν ως αποτέλεσμα την καλή ποιότητα».
Ο ίδιος σπούδασε μαθηματικός στο Ηράκλειο Κρήτης, όμως αποφάσισε σε νεαρή ηλικία να ασχοληθεί αρχικά με τα μελίσσια, καθώς η οικογενειακή παράδοση με το μέλι βρίσκεται πίσω στα τέλη του 19ου αιώνα, σε ένα μικρό χωριό της Καρδίτσας με το όνομα Ηλιάς. Εκεί βρίσκονται και η έδρα της εταιρείας, τα χωράφια με τις ντομάτες, τα μελίσσια και μια μικρή μονάδα επεξεργασίας και συσκευασίας των προϊόντων.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1996, όταν μοναδικό αντικείμενο τότε ήταν η παραγωγή μελιού. Σήμερα παράγει περί τους 5-15 τόνους μέλι και τα 20.000-60.000 βάζα σάλτσα ντομάτας, ανάλογα με τη χρονιά. Το 1998 προστέθηκε στα προϊόντα της εταιρείας και η ντομάτα. Η ντομάτα καλλιεργείται από τον Αλέξανδρο Γκουσιάρη και την οικογένειά του σε 80 στρέμματα στην Καρδίτσα με βιολογική μέθοδο, ενώ στη συνέχεια συσκευάζεται με παραδοσιακό τρόπο σε ένα μικρό εργαστήριο στην ίδια περιοχή. Σήμερα αυτά τα προϊόντα διατίθενται στην Αγγλία με την επωνυμία Odysea, στην Ελλάδα σε καταστήματα ντελικατέσεν, εστιατόρια και ξενοδοχεία, καθώς και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία, ενώ αυτή την περίοδο, όπως ανέφερε ο έλληνας παραγωγός, γίνεται  προσπάθεια για είσοδο στην Ιαπωνία και στη Δανία.
Στην Ιαπωνία η θεσσαλική εταιρεία συνεργάζεται με την ελληνικών συμφερόντων  εταιρεία διανομής Carpos. Αυτή την εποχή τα προϊόντα από την Καρδίτσα πωλούνται μέσω Internet στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και γίνονται ενέργειες για να έχουν παρουσία και στα ντελικατέσεν. Στα σχέδια της εταιρείας, σύμφωνα με τον κ. Γκουσιάρη, περιλαμβάνεται η εξαγωγή των προϊόντων της σε εστιατόρια της Δανίας, η προώθηση καινούργιων προϊόντων ντομάτας αλλά και η επέκταση στα όσπρια. Αρχικά θα ξεκινήσουν με τη βιολογική καλλιέργεια φακής, όπου η εταιρεία Βιοσιτώ θα προσπαθήσει να τα λανσάρει στην ελληνική αγορά.


http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=480262

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου