www.biopoiotita.gr

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Σπιτικό και οικονομικό φαγητό μέσω διαδικτύου

Μοιραστείτε το φαγητό που μαγειρεύετε, όπως και τα έξοδα του!Αντιστρόφως, αγοράστε σπιτικό φαγητό σε τιμές κόστους! Όλα αυτά μέσα από το διαδίκτυο. Την ευκαιρία μας προσφέρει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με στοιχεία κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς συνδρομές και περιττά έξοδα με το ευφάνταστο όνομα cookisto.com.
Η συγκεκριμένη κοινότητα επιτρέπει σε όσους έχουν βαρεθεί τα delivery και τα έτοιμα ανθυγιεινά φαγητά, να βρουν σπιτικό φαγητό από μάγειρες της διπλανής πόρτας.

Πώς λειτουργεί
Η διαδικασία για να γίνετε μέλος του Cookisto είναι πολύ απλή. Φτιάχνετε ένα πλήρες προφίλ με όλα τα προσωπικά σας στοιχεία. Στη συνέχεια αποκτάτε followers που παρακολουθούν πότε και τι μαγειρεύετε. Μπορείτε να έρθετε μέσω της πλατφόρμας σε επικοινωνία με τον εκάστοτε μάγειρα για να κανονίσετε τις διαδικασίες παράδοσης και παραλαβής, το μέρος που θα γίνει η συνάντηση και ότι απορίες μπορεί να έχετε. Συνηθίζεται για λόγους ασφαλείας η παράδοση του φαγητού να μην γίνεται εντός του προσωπικού σας χώρου, ενώ σημαντικό είναι να έχετε μαζί σας το ακριβές αντίτιμο του πιάτου ώστε να αποφευχθούν μπερδέματα με τα ρέστα. Εάν είστε δοκιμαστής του φαγητού οφείλετε να βαθμολογήσετε με κλίμακα σε «αστεράκια» πόσο καλό ήταν το φαγητό που φάγατε.
Εάν θέλετε να αγοράσετε φαγητό, θα βρείτε πάνω σε ένα χάρτη του google ανά περιοχή τους μάγειρες της διπλανής πόρτας, που προσφέρουν φαγητό εκείνη την ώρα, με την τιμή ανά μερίδα, σχόλια καθώς και τη φωτογραφία του παρασκευαστή. Ο συνήθης τρόπος μεταφοράς των γευμάτων είναι τα πακέτα συσκευασίας τροφίμων (take away boxes) και η αγορά τους αποτελεί υποχρέωση του «πωλητή».
Ιδανικό προφίλ
Για να φτιάξετε ιδανικό προφίλ στον ιστότοπο και να έχετε ανταπόκριση
από πιθανούς «δοκιμαστές» οφείλετε να έχετε: μια πρόσφατη φωτογραφία (ίσως στο χώρο της κουζίνας σας), λίγα λόγια για το ποιοί είστε, επάγγελμα, ενδιαφέροντα και τη σπεσιαλιτέ σας. Χρήσιμο θα ήταν να κάνετε και σύνδεση μέσω λογαριασμών άλλων site κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter), ώστε να κάνετε πιο ενεργό και αξιόπιστο το προφίλ σας.

Κόστος
Η εγγραφή στο site είναι δωρεάν και δεν υπάρχει καμία συνδρομή. Τα μόνα χρήματα που θα ξοδέψετε θα είναι είτε για υλικά που θα χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα ή για να αγοράσετε κάποιο πιάτο. Ο κ. Γκόντας μας ενημέρωσε πως: «Οι τιμές των φαγητών είναι αρκετά φθηνές. Το κόστος των πιάτων είναι κατά μέσο όρο, λίγο περισσότερο από τρία ευρώ». Η τιμή μάλιστα στα πιάτα είναι ενδεικτική καθώς οι υπεύθυνοι του site δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τα υλικά που χρησιμοποιούν οι μάγειρες. Ορισμένα πιάτα μάλιστα διατίθενται δωρεάν!
Σχετικά με τη φορολογία της αγοραπωλησίας των γευμάτων η ιστοσελίδα προτείνει στους χρήστες: «Εάν χρησιμοποιείς το Cookisto περιστασιακά και χρεώνεις τα γεύματα σε τιμή κόστους των υλικών, τότε όχι. Eάν πάλι χρησιμοποιείς το Cookisto σε μεγάλη κλίμακα και βγάζεις κέρδη από αυτό, τότε καλό θα ήταν να απευθυνθείς στο λογιστή σου ή στην αρμόδια εφορία σου».
Στόχος
Σκοπός των μελών όταν κατασκεύαζαν την πλατφόρμα ήταν να καλυτερεύσουν τη διατροφή και την καθημερινότητα του κοινού. Ο Μιχάλης Γκόντας εξηγεί στο flowmagazine.gr: «Θέλουμε με συνεχή ροή να πετύχουμε στην Αθήνα και γενικά στην Ελλάδα. Στο μέλλον σκεφτόμαστε να επεκταθούμε και σε άλλες Μεσογειακές χώρες λόγω της κοινής κακής οικονομικής κατάστασης». Φιλοσοφία άλλωστε του Cookisto είναι η ενίσχυση της μαγειρικής, μιας ισορροπημένης διατροφής και πάνω απ’ όλα μιας ανοιχτής, δημιουργικής κοινωνίας.
Παραδείγματα
Κατά την περιήγησή μας στη σελίδα είδαμε διάφορες ενδιαφέρουσες προτάσεις για φαγητό όπως: Φασόλια Πιαζ (3 ευρώ/μερίδα), Παπουτσάκια (3.50 ευρώ/μερίδα), Ρύζι με κάρυ, πιπεριές και γαρίδες (4.50/μερίδα), Σοκολατένιο μπισκοτογλυκό Lacta (1.50
ευρώ/μερίδα). Έντονο ενδιαφέρον προκαλούν και οι πρωτότυπες γεύσεις που συναντήσαμε, όπως το šaltibarščiai που είναι λιθουανική κρύα σούπα με παντζάρι. Τέτοιες ιδέες ενθαρρύνονται από τον κ. Γκόντα καθώς επιθυμεί να βγαίνουν νέες ξένες γεύσεις στον κόσμο. Είναι φανερό πως συμφέρει να παραγγείλετε μέσω διαδικτύου ένα σπιτικό πιάτο ξένης κουζίνας από το να το ακριβοπληρώσετε σε κάποιο εστιατόριο.
Η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο και από τότε σύμφωνα με τα στατιστικά του site, έχει σερβίρει περισσότερα από 730 πιάτα, ενώ 282 από τα μέλη του, είναι ενεργοί μάγειρες. Πολλοί είναι αυτοί που μπορούν να ωφεληθούν από τις δυνατότητες που παρέχει. Για παράδειγμα φοιτητές που αναζητούν καλό και ποιοτικό φαγητό, άτομα που έχουν βαρεθεί τις παραγγελίες από delivery, νοικοκυρές που δεν θέλουν να πετούν περισσευούμενο φαγητό, επίδοξοι μάγειρες που θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο κοινό και πολλοί άλλοι.
Δοκιμάστε το κι εσείς!
Πηγή: καλά νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου