www.biopoiotita.gr

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

ΕΔΕ: Σε διατροφικό κίνδυνο δύο στους δέκα Έλληνες


Η Ελληνική παραδοσιακή διατροφή χαρακτηρίζεται από ποικιλία τροφίμων: ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, άγρια χόρτα, βότανα, όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και κόκκινο κρασί. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα έχουν αποδεδειγμένα συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας. Ωστόσο, η σύγχρονη ελληνική διατροφική πραγματικότητα δυστυχώς επιβεβαιώνει ότι οι σημερινοί Έλληνες δεν έχουμε κατανοήσει το παραπάνω δεδομένο. Οι αριθμοί μας προσγειώνουν στη σκληρή πραγματικότητα: Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Έλληνες εμφανίζουν υπέρταση (μόνο το 70% γνωρίζει το πρόβλημα, και από αυτούς, μόνο το 51% λαμβάνει θεραπεία), το 40% του ελληνικού πληθυσμού παρουσιάζει τιμές χοληστερόλης επάνω από το φυσιολογικό (200 mg/dl) και ετησίως στην Ελλάδα καταγράφονται 15.000 - 16.000 εμφράγματα.

Προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο «ελληνικά» τρώνε σήμερα οι Έλληνες, αλλά και επιμέρους ερευνητικά ερωτήματα όπως: Ποιο είναι το ποσοστό των Ελλήνων που βρίσκεται σε διατροφικό κίνδυνο, Κατά πόσο διαφοροποιείται ο βαθμός διατροφικής ευαισθητοποίησης στα δύο φύλα και αν συνδέεται η αυξανόμενη τάση παχυσαρκίας και των διάφορων χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων με τις σημερινές ελληνικές διατροφικές συνήθειες, η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία διεξήγαγε μεγάλη έρευνα σε ένα εκτεταμένο δείγμα από επτά περιοχές της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό λήφθηκε δείγμα από798 Ενήλικες 18 - 73 ετών, το οποίο αποτελούσαν 304 Άνδρες και 494 Γυναίκες, οι οποίοι προσήλθαν σε Διαιτολογικές Μονάδες σε: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Ιωάννινα, Κορινθία, Κρήτη και Κεφαλονιά, στο χρονικό διάστημα Ιούνιος - Σεπτέμβριος 2012. Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν περιγράφονται ως εξής: Το δείγμα ζυγίστηκε & μετρήθηκε το ύψος, υπολογίστηκε ο Δείκτης Σωματικής Μάζας, μετρήθηκε η περίμετρος Μέσης, λήφθηκε ερωτηματολόγιο συνηθειών διατροφής, τρόπου ζωής και ανάκληση 24ώρου βάσει προσωπικής συνέντευξης. Τέλος, υπολογίστηκε ο βαθμός υιοθέτησης των αρχών της υγιεινής και ποιοτικής διατροφής βάσει του δείκτη MedDiet Score, μέσωερωτηματολογίου. Ο δείκτης MedDiet Score αποτελεί βασικό εργαλείο αποτίμησης του βαθμού υιοθέτησης του μοντέλου της Μεσογειακής Διατροφής (Panagiotakos D B et al 2007). Αποτελείται από 11 συνιστώσες που χαρακτηρίζουν το παραδοσιακό διατροφικό πρότυπο και αφορούν στην κατανάλωση των ακόλουθων τροφίμων: Μη-επεξεργασμένα δημητριακά / ψωμί / ζυμαρικά (ολικής άλεσης), ρύζι κλπ, Φρούτα, Λαχανικά, Όσπρια, Ψάρια, Πατάτες, Κρέας και κρεατοσκευάσματα, Πουλερικά, Πλήρη γαλακτοκομικά (τυρί, γιαούρτι, γάλα), Ελαιόλαδο και πρόσληψη αλκοόλ.



Όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, αλλά και πολλών άλλων, οι σημερινές διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων σκιαγραφούν ζοφερή σύγχρονη πραγματικότητα. Με δεδομένο ότι οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες επαυξάνουν τον κίνδυνο για χρόνια προβλήματα υγείας, εξηγείται γιατί διάφορες Χρόνιες Παθήσεις και ηΠαχυσαρκία απειλούν όλο και περισσότερο τον Ελληνικό πληθυσμό. Συνεπώς, η συγκεκριμένη έρευνα, αλλά και πολλές άλλες, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου!




Επομένως σήμερα, είναι επιβεβλημένο όλοι οι Έλληνες να εφαρμόσουν στην πράξη τις αρχές της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής. Αυτό πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα με δεδομένη τη σχέση αυτού του πρότυπου διατροφής με τη βελτίωση της υγείας. Με τον τρόπο αυτό ως Έλληνες, αξιοποιούμε στο έπακρο την ευκαιρία που μας χαρίζει ο μοναδικός πλούτος της ελληνικής φύσης και η ιδιαίτερη τύχη να ζούμε σε μία χώρα η οποία γέννησε όχι μόνο τον πολιτισμό, αλλά και τις διατροφικές αξίες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου