Ελληνική Φέτα, το υγιεινότερο τυρί παγκοσμίως
Το τυρί φέτα είναι ένα απ τα πιο μοναδικά τυριά που μπορείτε να βρείτε. Έχει μια ήπια καρυδοειδή γεύση και απαλή αλλά στιβαρή υφή, ενώ προσθέτει την τέλεια ελαφρά αλατισμένη έκρηξη τυριού σε ένα βαρετό πιάτο. Ελληνική Φέτα, το υγιεινότερο τυρί παγκοσμίως
Αν έχετε δοκιμάσει ποτέ Ελληνικό, Μεσογειακό φαγητό, τότε ξέρετε κατά πόσο η φέτα μπορεί να απογειώσει ένα πιάτο.
Αυτό που μπορεί να μην ξέρετε ωστόσο, είναι ότι το τυρί φέτα μπορεί να είναι τόσο καλό για την υγεία σας όσο και νόστιμο. Στην πραγματικότητα εξαιτίας του μοναδικού του θρεπτικού προφίλ μπορεί να πάρει ως τίτλο: “Το πιο υγιεινό τυρί του κόσμου”.
Το τυρί; Υγιεινό; Αλήθεια; Μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος.
Λοιπόν μπορεί να μην είναι σαν το μπρόκολο, αλλά η φέτα έχει μερικά αναμφισβήτητα χρυσά-αστέρια θρεπτικότητας, Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι είναι φτιαγμένο από οργανικό κατσικίσιο ή αιγοπρόβειο γάλα: Γιατί να προτιμήσεις το Κατσικίσιο Γάλα
Κατσικίσιο γάλα: Συμβάλει στην κατασκευή γερού σκελετού, ιστών, μυικού συστήματος
Ας δούμε μερικά στοιχεία αυτού του μοναδικού προϊόντος:
Μία μερίδα φέτα ζυγίζει περίπου 28 γραμ. και περιέχει:
- 74 θερμίδες
- 6 γρ λίπους
- 260 mg νατρίου
- 1,2 γρ υδατάνθρακες
- 4 γρ πρωτεΐνης
- 0,2 mg ριβοφλαβίνη / Βιταμίνη Β2
- 140 mg ασβεστίου
- 94 mg φωσφόρου
- 0,5 μg βιταμίνης Β12
- 0,1 mg βιταμίνης Β6
- 4,2 μg σεληνίου
Πέρα από το καθαρό θρεπτικό περιεχόμενο ωστόσο, το τυρί φέτα έχει κάποιες μοναδικές ιδιότητες και αυτές την καθιστούν άξια να ονομάζεται το πιο υγιεινό τυρί. Αυτά τα πέντε εκπληκτικά οφέλη για την υγεία θα σας δώσουν ίσως το πράσινο φως για να αποφασίζετε αν θα προσθέτετε ή όχι φέτα στη σαλάτα και στα γεύματά σας από σήμερα.
Τα Εκπληκτικά οφέλη για την υγεία από την Φέτα
Κατάλληλο για άτομα που δεν μπορούν να αφομοιώσουν γαλακτοκομικά αγελάδας
Μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει ποικίλους βαθμούς δυσκολίας στην πέψη προϊόντων αγελαδινού γάλακτος. Χάρη στη φέτα, δεν χρειάζεται να σταματήσετε το τυρί μαζί με το γάλα. Το καλής ποιότητας τυρί φέτα αποτελείται κυρίως από κατσικίσιο γάλα και μερικές φορές από αιγοπρόβειο, το οποίο είναι πολύ πιο εύκολο να αφομοιωθεί από το πεπτικό σύστημα.
Στην πραγματικότητα, δεν θα πρέπει ποτέ να αγοράσετε φέτα που είναι φτιαγμένη από αγελαδινό γάλα, καθώς ως επί το πλείστον δεν είναι καλής ποιότητος και η γεύση είναι εντελώς διαφορετική.
Ας δούμε και μερικά πράγματα για το αγελαδινό γάλα Γάλα ή Δηλητήριο;
Βοηθά να διατηρήσουμε ένα υγιές έντερο
Η φέτα παρέχει και χρήσιμα προβιοτικά! Αυτά είναι τα «καλά» βακτήρια του εντέρου. Χωρίς αυτά, το σώμα μας γίνεται γόνιμο έδαφος για βακτήρια, ζυμομύκητες, παράσιτα και πολλά άλλα δυσάρεστα πράγματα.
Προβιοτικά και πρεβιοτικά: Πολύτιμοι σύμμαχοι του εντερικού μας συστήματος
Συνδυασμός ιστιδίνης και βιταμίνης Β6
Η ιστιδίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ (ειδικά για τα παιδιά), που σημαίνει ότι το σώμα μας δεν το παράγει και πρέπει να το πετύχουμε μέσω της διατροφής μας. Η βιταμίνη Β6 είναι ζωτικής σημασίας για τη μετατροπή των τροφίμων σε ενέργεια, μεταβολίζει τα λίπη και τις πρωτεΐνες και αποτελεί βασική θρεπτική ουσία για την υγεία των ματιών, των μαλλιών, του δέρματος και του ήπατος.
Όταν συνδυάζετε ιστιδίνη με βιταμίνη Β6, δημιουργούν ισταμίνες, οι οποίες αποτελούν μέρος της φλεγμονώδους αντίδρασης από τα κύτταρα του σώματός σας ως απάντηση σε τραυματισμό και ασθένεια. Συχνά αντιδράσεις φλεγμονής και ισταμίνης είναι αρνητικές, από την άποψη της χρόνιας ασθένειας και των αλλεργικών αντιδράσεων.
Στην πραγματικότητα, όμως, απαιτούνται μικρές ποσότητες οξείας φλεγμονής για να καταπολεμήσουν την ασθένεια και να βοηθήσουν το σώμα σας να επουλωθεί. Αυτό κάνει το τυρί φέτα ωφέλιμο για το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ειδικά όταν τρώγεται μαζί με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.
Μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα τρόφιμα με ιστιδίνη και βιταμίνη Β6 είναι χρήσιμα για τη θεραπεία, τη βελτίωση και την αποκατάσταση από προβλήματα με κόπωση.
Για περισσότερα Αμινοξέα: Ποιος ο ρόλος τους και φυσική πρόσληψη
και Βιταμίνη Β6 ή Πυριδοξίνη: Οφέλη, Πηγές, Επιπτώσεις έλλειψης και υπερβιταμίνωσης
Αποτρέπει πονοκεφάλους, συμπεριλαμβανομένων και ημικρανιών
Η φέτα είναι μία πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β2. Η βιταμίνη αυτή είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό πως βοηθάει ενάντια σε πονοκεφάλους και ημικρανίες. Μπορεί επίσης να συμβάλλει στην πρόληψη ενάντια σε πονοκεφάλους ή άλλων τύπων χρόνιων πονοκεφάλων.
3. Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες
Κάθε κύτταρο στο σώμα σας περιέχει πρωτεΐνη. Χρειαζόμαστε πρωτεΐνη για την αποκατάσταση των κυττάρων και για τη δημιουργία νέων, και για σωστή ανοσολογική λειτουργία. Λειτουργούν ως ένζυμα, αντισώματα, αγγελιοφόροι, δομικά στοιχεία και υποβοηθούν στη μεταφορά και αποθήκευση στοιχείων. Εν ολίγοις, δεν θα γινόταν να είναι χωρίς πρωτεΐνη.
Πρωτεΐνες: Γιατί είναι απαραίτητες και ειδικά στην παιδική ηλικία
Η φέτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, που αντιστοιχεί σε 4 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 28 γραμμάρια. Αυτό είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο για τον οργανισμός μας, το καλύτερο όμως προκύπτει από μία μελέτη που δείχνει πόσο αποτελεσματική είναι η πρωτεΐνη, ειδικά αυτή που προέρχεται από γαλακτοκομικά προϊόντα των ζώων, όπως το τυρί, στην μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.
Για περισσότερα Πρωτεΐνες και προβιοτικά βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρωτεΐνη στα προϊόντα αυτά έχει θετική επίδραση στις εκκρίσεις ινσουλίνης και ότι ο συνδυασμός ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου, ειδικών λιπαρών οξέων και σακχάρων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον έλεγχο της γλυκόζης, στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και στην έκκριση ινσουλίνης. Αυτό, με τη σειρά του, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.
Πάγκρεας-Ινσουλίνη-Υπογλυκαιμία-Υπερινσουλιναιμία: Δράση και συνέπειες στον οργανισμό
Αντίσταση στην ινσουλίνη και υπερινσουλιναιμία: Τι είναι και επιπτώσεις
Προστατεύει τα μάτια και αποτρέπει την εκφυλιστική ασθένεια των ματιών
Επίσης, η βιταμίνη Β2 έχει φανεί πως μειώνει τον κίνδυνο εκφυλιστικών παθήσεων των ματιών, όπως καταρράκτης, κερατόκωνος και γλαύκωμα. (οι οποίες σχετίζονται με την γήρανση)
4. Ασβέστιο και υγεία των οστών
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το τυρί φέτα αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, το συστατικό που παίζει αναμφισβήτητο ρόλο στην υγεία των οστών σας. Το ασβέστιο βοηθάει να διατηρηθεί η οξεοβασική ισορροπία του σώματος και βοηθά επίσης το αίμα σας να πήξει σωστά, τα νεύρα σας να στέλνουν μηνύματα και τους μύες σας να συστέλλονται.
Το 99% των αποθεμάτων ασβεστίου του σώματός σας βρίσκεται στα οστά και τα δόντια σας και κάθε μέρα χάνετε ασβέστιο μέσω του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών, του ιδρώτα, των ούρων και των περιττωμάτων.
Δυστυχώς, το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει νέο ασβέστιο για να το αντικαταστήσει, οπότε είτε το παίρνετε από τη διατροφή σας, είτε το σώμα σας κλέβει ασβέστιο από τα οστά σας, οδηγώντας σε κατάγματα, θραύσεις και οστεοπόρωση. Άλλα σημαντικά συστατικά για την υγεία των οστών είναι η βιταμίνη D και το μαγνήσιο (μαγνήσιο όχι σε επάρκεια), τα οποία επίσης περιέχει το τυρί και που χωρίς αυτά το ασβέστιο δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του.
Το ασβέστιο και η απορρόφησή του
Προστατεύει από τον καρκίνο
Ίσως ένα από τα πιο ενδιαφέρονται οφέλη της. Το ασβέστιο σε συνδυασμό με την βιταμίνη D έχει αποδειχτεί πως βοηθά στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου. Επίσης, το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση του ασβεστίου.
Εκτός όμως από το ασβέστιο, η πρωτεΐνη αλφα-λακταλβουμίνη μπορεί να βρεθεί σε αυτό το ελληνικό τυρί και όταν συνδέεται με ιόντα ασβεστίου και ψευδαργύρου, έχει δείξει πως έχει αντιβακτηριακές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
5. Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανοσοποιητική λειτουργία, την όραση, την αναπαραγωγή και την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων σας. Η φέτα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και η περιεκτικότητα σε λιπαρά στο τυρί την καθιστά να απορροφάται πιο εύκολα από το σώμα σας.
Βιταμίνη Α: Οφέλη, Πηγές, Επιπτώσεις έλλειψης και υπερβιταμίνωσης
Συμβουλές για το πώς να αγοράσετε φέτα καλής ποιότητας:
1. Αναζητήστε το τυρί που φτιάχνεται από γάλα προβάτου ή κατσίκας (ή συνδυασμό των δύο).
2. Αγοράστε πιστοποιημένα οργανικό.
3. Προσέξτε για κιτρίνισμα. Η φέτα πρέπει να είναι πάντα άσπρη και να αποθηκεύεται σε άλμη για να τη διατηρεί με αυτόν τον τρόπο. Το να κιτρινίσει σημαίνει ότι σε κάποιο σημείο έχει εκτεθεί στον αέρα έξω από την άλμη.
4. Αγοράστε ελληνική, αν μπορείτε. Οι κανονισμοί για την φέτα στην Ελλάδα είναι αυστηροί (έχουν τις προτεραιότητές τους), ώστε να γνωρίζετε ότι αγοράζοντας ελληνική φέτα παίρνετε αυθεντικά παραγμένη φέτα. Το άρθρο απευθύνεται στο εξωτερικό, εμείς γνωρίζουμε πως ΜΟΝΟ η ελληνική φέτα αξίζει τον κόπο από όλες τις απόψεις.
5. Θα πρέπει να έχει μικροσκοπικές τρύπες στην επιφάνεια και δεν πρέπει να διαλύεται. Η εξαιρετικά εύθρυπτη φέτα σημαίνει ότι πιθανότατα έγινε με αγελαδινό γάλα.
Το τυρί φέτα έχει πολλά οφέλη, και όταν χρησιμοποιείται με μέτρο, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας σας. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα μπορεί να κάνει ακόμα και κάπως βαρετά τρόφιμα να έχουν απίστευτη γεύση, οπότε προχωρήστε απολαύστε λίγο απ’ αυτό το τυρί.
Εσείς θα ευχαριστηθείτε την γεύση του, ενώ το σώμα σας θα σας ευγνωμονεί για την επιλογή!!
Μπορείτε να δείτε ακόμη: Φτιάχνω τυρί φέτα και μυζήθρα.
Φτιάχνω φρέσκο τυρί απλά και γρήγορα!
Ανθότυρο: Διατροφική αξία και σύγκριση με την φέτα
Καταναλώνετε τυρί παρμεζάνα ή τζένταρ; Μήπως να το ξανασκεφτείτε;
Πηγή: theheartysoul.com
Παρακαλώ πιθανή αναδημοσίευση να γίνεται με ενεργό λινκ και ρητή αναφορά στα:
Επιμέλεια/Μετάφραση: proionta-tis-fisis.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου