Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ΕΔΟΚ βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία συντονίζοντας τις προσπάθειες που χρειάζονται έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η τροφοδοσία κρέατος στην αγορά αλλά και για να αμβλυνθούν όσο περισσότερο γίνεται οι επιπτώσεις σε όλο τον κλάδο του κρέατος που είναι σημαντικές όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ).
«Τα καλά νέα είναι ότι η τροφοδοσία της αγοράς συνεχίζεται απρόσκοπτα» δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Λευτέρης Γίτσας.
Όμως, μέχρι στιγμής αρκετοί είναι οι κλάδοι στον χώρο του κρέατος που έχουν πληγεί. Κύριοι λόγοι αφενός η κατάσταση που επικρατεί στην ξενοδοχειακή εστίαση, η οποία προς το παρόν έχει βάλει «λουκέτο» και αφετέρου η μείωση των εξαγωγών προς τις διεθνείς αγορές και πιο συγκεκριμένα σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
Μεγάλη είναι η δοκιμασία και για τους εμπόρους χονδρικής καθώς ήδη πολλές παραγγελίες έχουν ακυρωθεί, για τις οποίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι αντίστοιχες αγορές και μάλιστα με προπληρωμή. Έτσι, οι έμποροι αναγκάζονται να αποθεματοποιήσουν τις μεγάλες αυτές ποσότητες σε ειδικούς θαλάμους κατάψυξης, αυξάνοντας επιπλέον τα έξοδα τους εξαιτίας του κόστους της ενέργειας που απαιτείται.
Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στον κλάδο της μεταποίησης, με μεγάλο πρόβλημα την εστίαση και τις εξαγωγές, καθώς η δραστηριότητα περιορίζεται στη λιανική, τα μάρκετ κρεάτων και τα κρεοπωλεία, με τη μείωση του τζίρου να κυμαίνεται μεταξύ 50 και 70%. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η ανάγκη απασχόλησης πολύ περισσότερων εργαζομένων στους συγκεκριμένους χώρους που σημαίνει μεγαλύτερη ανάγκη λήψης μέτρων ατομικής προστασίας αλλά και στήριξης των επιχειρήσεων.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χοιρινό κρέας, παρότι παρατηρήθηκε αύξηση των πωλήσεων λιανικής της τάξης του 23%, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν και εξισώθηκαν με αυτές του εισαγόμενου γερμανικού χοιρινού, μια μείωση που δεν μετακυλίστηκε στον καταναλωτή, σύμφωνα με τον ΕΔΟΚ.
Αύξηση κατά 45% καταγράφηκε στις σφαγές ελληνικών βοοειδών, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου λόγω της δυνατότητας άμεσης παράδοσης. Κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Μάρτη, ο ρυθμός σφαγών μειώθηκε και όπως αναφέρει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος, στο εξής αναμένεται εξομάλυνση με αύξηση 20% των σφαγών ελληνικών βοοειδών.
Την προηγούμενη εβδομάδα, με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων ενίσχυσης των παραγωγών, των επαγγελματιών αλλά και επιχειρήσεων που απαρτίζουν τον τομέα του Κρέατος.
Μάλιστα, τα δύο μέρη βρίσκονται σε στενή συνεργασία με την ΕΔΟΚ να προσκομίζει στοιχεία για τους κλάδους της παραγωγής, της μεταποίησης και της εμπορίας του κρέατος, τα οποία αποτυπώνουν την κατάσταση που επικρατεί πλέον σε ολόκληρο τον τομέα.
Έτσι «διαπιστώνεται με αντικειμενικό τρόπο η έκταση των ζημιών και των επιμέρους προβλημάτων που αντιμετωπίζει κάθε κλάδος του τομέα, ξεχωριστά, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα και κατάλληλα μέτρα οικονομικής στήριξης, για να παραμείνει ζωντανός κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το πέρας της κρίσης, ο νευραλγικός αυτός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η ΕΔΟΚ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου