www.biopoiotita.gr

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Διπλασιασμό προϋπολογισμού στα Σχέδια Βελτίωσης υποσχέθηκε ο Βορίδης



Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019, το 2ο Συνέδριο του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) με θέμα «Εκμηχάνιση της Ελληνικής γεωργίας: Βασική προϋπόθεση βιωσιμότητας και ανάπτυξης».
Το Συνέδριο άνοιξε με την ομιλία του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης, ο οποίος τόνισε τη σημασία της εκμηχάνισης στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής γεωργίας.
Παράλληλα από το βήμα του Συνεδρίου εξήγγειλε την ενεργοποίηση – στο πρώτο τετράμηνο του 2020 – δύο νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα αφορούν σε χαμηλότοκα δάνεια μακράς ωρίμανσης, με μειωμένες εξασφαλίσεις προς τους παραγωγούς, ενώ για τα Σχέδια Βελτίωσης ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός τους σχεδόν θα διπλασιαστεί και από 316 εκατ. ευρώ θα φθάσει στα 600 εκατ. ευρώ.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Σάββας Μπαλουκτσής, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στο επίπεδο της εκμηχάνισης της Ελληνικής γεωργίας που υπολείπεται σημαντικά των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών. Επεσήμανε τη δραματική αύξηση της μέσης ηλικίας των γεωργικών ελκυστήρων, αλλά και την τεχνολογική τους απαξίωση, τονίζοντας το υψηλό κόστος λειτουργίας τους «πώς μπορούμε να μιλήσουμε σήμερα για γεωργία ακριβείας, όταν παραπάνω από τα μισά τρακτέρ που εργάζονται στην Ελλάδα είναι πάνω από 25 ετών;». Παράλληλα αναφέρθηκε στη συμβολή του ΣΕΑΜ στην εξέλιξη της εκμηχάνισης στην Ελλάδα, και στο ρόλο που διαδραματίζει όλα αυτά τα χρόνια, ενώ έκλεισε την ομιλία του με προτάσεις για μια βιώσιμη γεωργία που θα οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Η πρώτη Ενότητα ολοκληρώθηκε με την επίσημη παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ με τίτλο: «Αγροτικά Μηχανήματα και Ανταγωνιστικότητα του Αγροτικού Τομέα στην Ελλάδα», από τον κ. Αγγελο Τσακανίκα, Επίκουρο Καθηγητή του ΕΜΠ και Επιστημονικό Σύμβουλο του ΙΟΒΕ. Ο κ. Άγγελος Τσακανίκας επεσήμανε ότι η υφιστάμενη διάρθρωση και τα χαρακτηριστικά του στόλου των γεωργικών ελκυστήρων καθιστούν αναγκαία την προσπάθεια ανανέωσής του, με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων πολιτικής και την παροχή των κατάλληλων κινήτρων προς τους αγρότες. Αυτός ο εκσυγχρονισμός του στόλου θα έχει πολλαπλά οφέλη στα μεγέθη της αγροτικής οικονομίας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου. Η αντικατάσταση παλαιού εξοπλισμού με καινούργιου σύγχρονης τεχνολογίας συνεπάγεται αύξηση των εσόδων κατά 10%, μείωση του κόστους παραγωγής κατά 18%, και τελικά αύξηση του εισοδήματος κατά 41%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, εφόσον επιταχυνόταν ο ρυθμός αντικατάστασης παλαιότερων γεωργικών ελκυστήρων και άλλων μηχανημάτων με μηχανήματα νέας τεχνολογίας, το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μπορούσε σε ορίζοντα δεκαετίας να είναι υψηλότερο κατά € 830 εκατ., τα έσοδα του Δημοσίου από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές υψηλότερα έως και κατά € 80 εκατ. ενώ θα δημιουργούνταν 12.300 νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία.
Η δεύτερη ενότητα του Συνεδρίου ολοκληρώθηκε με μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων,  δηλαδή ο κ. Κωνσταντίνος Μητσιολίδης ως εκπρόσωπος των εταιριών του κλάδου, η κα Ελένη Μπαλούρη, ως εκπρόσωπος των γεωπόνων μελετητών,  ο κος Γιάννης Νταβαλούμης παρευρέθηκε με την ιδιότητα του αγρότη, ενώ ο κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης ως Σύμβουλος Διοίκησης Εμπορικής & Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς.
Στο πάνελ της συζήτησης δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το ΥπΑΑΤ, το οποίο εκπροσωπήθηκε δια του Γενικού Γραμματέα κ. Κωνσταντίνου Μπαγινέτα. Ο Γενικός Γραμματέας μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην πορεία των αξιολογήσεων των φακέλων των υποψήφιων επενδυτών για τα Σχέδια Βελτίωσης, τονίζοντας ότι είναι σε καλό δρόμο και ότι προς τα τέλος Ιανουαρίου 2019 θα μπορούμε να έχουμε αναρτημένες λίστες δικαιούχων με τις πολυπόθητες εγκρίσεις.
Επιπλέον, στη συζήτηση τέθηκαν τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζονται κατά την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων κυρίως όμως ακούστηκαν σημαντικές προτάσεις για το πώς θα γίνουν πιο ευέλικτα και αποδοτικά στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου