www.biopoiotita.gr

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

3.000 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση για συστήματα ποιότητας



Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε απόφαση που αφορά στις λεπτομέρειες εφαρμογής του Υπομέτρου 3.1 «Στήριξη για νέες συμμετοχές σε συστήματα ποιότητας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 - 2020. 
Από την εφαρμογή της συγκεκριμένης δράσης ωφελούνται φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που είναι ενεργοί γεωργοί και υποβάλλουν ετησίως Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, καθώς και συλλογικοί φορείς που είναι καταχωρισμένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών. 
Με βάση την απόφαση του κ. Βορίδη προβλέπεται ενίσχυση για νέες συμμετοχές στα εξής συστήματα ποιότητας:
  • Βιολογική Παραγωγή (ΒΠ), 
  • Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης και Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις στον αμπελοοινικό τομέα (Οίνοι ΠΟΠ/ΠΓΕ), 
  • Προϊόντα Ειδικών Πτηνοτροφικών Εκτροφών (προϊόντα Ε.Π.Ε.).
Η ενίσχυση παρέχεται σε ετήσια βάση για μέγιστη διάρκεια πέντε ετών, βάσει επιλέξιμων δαπανών και κατόπιν προσκόμισης των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων για την πραγματοποίηση αυτών (παραστατικά). 
Επιλέξιμες είναι οι πάγιες δαπάνες, δηλαδή οι δαπάνες που πραγματοποιούνται για την εισαγωγή του συστήματος ποιότητας που λαμβάνει στήριξη και η ετήσια εισφορά συμμετοχής στο σύστημα αυτό, έως τα ανώτατα ποσά ενίσχυσης ανά σύστημα ποιότητας και μέχρι 3.000 € ανά γεωργική εκμετάλλευση.
Το υπομέτρο καλύπτει τη συμμετοχή στα ακόλουθα συστήματα ποιότητας:
α) Προϊόντα που έχουν καταχωρηθεί στον αμπελοοινικό τομέα σύμφωνα με τις ονομασίες προέλευσης και τις γεωγραφικές ενδείξεις της ΕΕ
β) Βιολογικά προϊόντα που πληρούν τους όρους του Καν. (ΕΚ) 834/2007, όπως αυτός ισχύει κάθε φορά
γ) Κρέας πουλερικών και αυγά ορνίθων, βάσει των Καν. (ΕΚ) 543/2008 και Καν. (ΕΚ) 589/2008.
Αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών γεωργικών προϊόντων με την αξιοποίηση των συστημάτων ποιότητας. Ειδικότερα, το υπομέτρο στοχεύει: 
α) Στην υποστήριξη της αύξησης της αξίας του γεωργικού προϊόντος στις αγροτικές περιοχές, μέσω της πιστοποίησης βάσει αναγνωρίσιμων από τον καταναλωτή προτύπων. 
β) Στη δημιουργία συνθηκών για την διασφάλιση υψηλών επιδόσεων ποιότητας για τα προϊόντα με έμφαση στο συνδυασμό με εμπορεύσιμη ποσότητα. 
γ) Στην καλύτερη πρόσβαση των πρωτογενών παραγωγών στην αγορά με την αύξηση της αξιοπιστίας των ομάδων των παραγωγών ως σταθερών προμηθευτών πιστοποιημένου ποιοτικού προϊόντος με αποδεικνυόμενα επιθυμητά χαρακτηριστικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου