www.biopoiotita.gr

Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Αμυγδαλιά


Θρεπτικές ανάγκες
Η θρέψη της αμυγδαλιάς είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων μεταξύ των οποίων το είδος και η ανάλυση του εδάφους, οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, η καλλιεργούμενη ποικιλία και η ηλικία της καλλιέργειας. Παρόλ’ αυτά, μετά από πολυετή συστηματική έρευνα, έχει βρεθεί ότι οι ετήσιες θρεπτικές ανάγκες της αμυγδαλιάς στα κύρια μακροστοιχεία είναι οι εξής:
  • 20-30 κιλά αζώτου ανά στρέμμα
  • 5-10 κιλά φωσφόρου ανά στρέμμα
  • 20-30 κιλά καλίου ανά στρέμμα
Η αμυγδαλιά έχει αυξημένες ανάγκες πρωτίστως σε άζωτο και δευτερευόντως σε κάλιο, ενώ οι απαιτήσεις της σε φώσφορο είναι πολύ χαμηλότερες. Πέραν όμως των κύριων θρεπτικών στοιχείων, η αμυγδαλιά μπορεί να παρουσιάσει συχνά ανεπάρκεια ψευδαργύρου ή βορίου. Επιπλέον, στην ολοκληρωμένη θρέψη της αμυγδαλιάς συμβάλλουν οι φυσικές προωθητικές ουσίες (κυτοκινίνες, αυξίνες, γιββερελλίνες), τα αμινοξέα, οι βιταμίνες και οι υδατάνθρακες. Η αμυγδαλιά αποδίδει καλύτερα σε εδάφη γόνιμα, ελαφρά, με καλή αποστράγγιση, αντέχει πάντως και εδάφη ξηρά και ασβεστούχα, ενώ η προσθήκη οργανικής ουσίας στα τελευταία βελτιώνει την πρόσληψη των θρεπτικών στοιχείων από την αμυγδαλιά. Τέλος, ορισμένες ποικιλίες είναι πολύ ευαίσθητες στην παρουσία αλάτων.

Εχθροί
Ευρύτομο της αμυγδαλιάς
ΕχθρόςEurytoma amygdali (Υμενόπτερα)
Βιολογικός κύκλος / ζημιά: Έχει μία γενιά/ έτος. Το αρσενικό ακμαίο έχει διαστάσεις 4-6 mm και το θηλυκό 6-8 mm και είναι μαύρο, γυαλιστερό με διαφανείς πτέρυγες. Η προνύμφη είναι λευκή άποδη με μήκος 5-7 mm και ζει μόνο μέσα στο αμύγδαλο, όπου τρέφεται από τη σάρκα του, διαχειμάζει και νυμφώνεται. Την άνοιξη γίνεται η έξοδος των ακμαίων από οπή που ανοίγουν. Τα αρσενικά άτομα εμφανίζονται 2-8 ημέρες νωρίτερα, παρατηρείται δηλαδή το φαινόμενο της πρωτανδρίας, η αναλογία αρσενικών:θηλυκά είναι 1:2 και τα θηλυκά εναποθέτουν ένα αυγό ανά καρπό.

Βλαστορύκτης
ΕχθρόςAnarsia lineatella (Λεπιδόπτερα)
Βιολογικός κύκλος / ζημιά: Ολοκληρώνει 2-3 γενιές ανά έτος. Η προνύμφη έχει χρώμα σοκολατί με δακτυλίους και το τέλειο έχει χρώμα τεφρό και μήκος 7-8 mm. Διαχειμάζει ως προνύμφη σε στοές που φτιάχνει κοντά σε μασχάλη με οφθαλμούς και την άνοιξη αφήνει τη στοά της και εισέρχεται σε νεαρό βλαστό όπου ορύσσει νέα στοά. Το Μάιο-Ιούνιο ωοτοκεί στους καρπούς. Η πρώτη γενιά ακμαίων τρέφεται επιφανειακά από τους καρπούς ενώ η δεύτερη γενιά εισέρχεται στον καρπό, που είναι κοντά στην ωρίμανση, και τρέφεται εσωτερικά από τη σάρκα του.

Η ψώρα του San Jose
ΕχθρόςQuadraspidiotus perniciosus (Ομόπτερα)
Βιολογικός κύκλος / ζημιά: Η ψώρα του San Jose είναι κοκκοειδές που προσβάλλει τη ροδακινιά, τη νεκταρινιά, τη βερικοκιά, την κερασιά και τη δαμασκηνιά, καθώς και τη μηλιά και την αχλαδιά. Έχει 3 γενεές το χρόνο και διαχειμάζει κυρίως ως ενήλικο θηλυκό, το οποίο γεννά τις νεαρές έρπουσες (ζωοτόκα). Το δεύτερο και τρίτο στάδιο είναι ακίνητα και αποκτούν ασπίδιο, που τα προστατεύει. Τα όργανα που προσβάλλονται είναι ο κορμός, οι βραχίονες, οι βλαστοί και οι καρποί. Οι κλάδοι, οι βλαστοί και ο κορμός καλύπτονται από τα ασπίδια του κοκκοειδούς και σε σοβαρές προσβολές προκαλείται αποξήρανση. Οι καρποί, αν προσβληθούν σε αρχικά στάδια της ανάπτυξής τους, παρουσιάζουν παραμορφώσεις και μικροκαρπία, ενώ αν προσβληθούν κοντά στην ωρίμανση, εμφανίζουν κόκκινες κηλίδες. Η προσβολή φύλλων είναι πιο σπάνια και συμβαίνει όταν έχουμε πολύ μεγάλους πληθυσμούς του Q. perniciosus.

Καπνώδης ή μυλωνάς
ΕχθρόςCapnodis tenebrionis (Κολεόπτερα)
Βιολογικός κύκλος / ζημιά: Το τέλειο άτομο έχει μήκος 1,5-3 cm, λευκό κεφάλι με μαύρες κηλίδες και μαύρο σώμα. Η προνύμφη είναι λευκή με σκούρο κεφάλι, έχει θώρακα πλατύτερο του υπόλοιπου σώματος και μήκος 6-10 cm. Διαχειμάζει σε διάφορα καταφύγια ως ακμαίο, το οποίο την άνοιξη εξέρχεται και τρέφεται με φύλλα, κάτι που δεν αποτελεί σημαντική προσβολή. Το καλοκαίρι ωοτοκεί στο λαιμό του δέντρου και οι εκκολαπτόμενες προνύμφες εισέρχονται στο λαιμό, δημιουργούν στοά κάτω από το φλοιό αλλά και μέσα στο ξύλο, που προχωράει προς τα πάνω φτάνοντας και ξεπερνώντας ακόμα και το 1,5 μέτρο. Οι προνύμφες στη συνέχεια νυμφώνονται σε θάλαμο κοντά στο φλοιό στο λαιμό του δέντρου και διαχειμάζουν. Τα νεαρά δεντρύλλια νεκρώνονται άμεσα ενώ τα μεγάλα δέντρα υφίστανται σοβαρή ζημιά και τελικά νεκρώνονται.

Σφαιρολεκάνιο
ΕχθρόςSpaerolecanium prunastri (Ημίπτερα)
Βιολογικός κύκλος / ζημιά: Έχει μια γενιά το χρόνο. Το σώμα του είναι μαύρο και ημισφαιρικό. Διαχειμάζει ως νύμφη 2ου σταδίου, τα ενήλικα εμφανίζονται το Μάρτιο-Απρίλιο και ωριμάζουν από αρχές Ιουνίου. Οι κινητές μορφές του εμφανίζονται κατά τον Ιούνιο με Ιούλιο.

Σκολύτης
ΕχθρόςScolytus rugulosus (Κολεόπτερα)
Βιολογικός κύκλος / ζημιά: Το ακμαίο του είναι καστανό με μήκος 2-3 mm και η προνύμφη λευκή, άποδη και ευκέφαλη, μήκους 3-5 mm. Έχει 2 γενιές το χρόνο και διαχειμάζει ως ανεπτυγμένη προνύμφη στη στοά της, ενώ την άνοιξη τα ακμαία εξέρχονται και τρώνε τους οφθαλμούς και το φλοιό των τρυφερών βλαστών. Το ακμαίο ανοίγει μητρική στοά και ωοτοκεί κατά μήκος της σε βοθρία και μετά ανοίγει θυγατρικές στοές.

Ανθονόμος της αμυγδαλιάς
ΕχθρόςΑnthonomus amygdali
Βιολογικός κύκλος / ζημιά: έχει μήκος 3-4mm, χρώμα σκούρο καστανό και ολοκληρώνει μία γενεά ανά έτος. Δραστηριοποιείται το χειμώνα και την άνοιξη, ενώ το καλοκαίρι τα ενήλικα άτομα επιβιώνουν σε προστατευμένες θέσεις πάνω ή κοντά στα δένδρα. Από τις αρχές Νοεμβρίου αρχίζουν να τρέφονται από τους οφθαλμούς και στη συνέχεια ωοτοκούν από τον Δεκέμβριο έως τέλος Φεβρουαρίου. Το θηλυκό εναποθέτει σε κάθε οφθαλμό ένα αυγό και οι προσβεβλημένοι οφθαλμοί ξηραίνονται και πέφτουν χωρίς να ανοίξουν.

Τετράνυχος
Εχθρός: Κίτρινος τετράνυχος (Tetranychus urticae, Tetranichidae), κόκκινος τετράνυχος (Panonychus ulmi, Tetranichidae) και το άκαρι Aculus schlechtendali (Eriophyidae).
Βιολογικός κύκλος / ζημιά: Οι τετράνυχοι προσβάλουν κυρίως τα φύλλα, από τα οποία απομυζούν τους χυμούς, προκαλώντας χλώρωση στην επάνω επιφάνεια ενώ στην κάτω επιφάνεια διακρίνονται οι θέσεις των αποικιών τους ως ασημόχρωμες και ελαφρά βυθισμένες κηλίδες. Σε έντονη προσβολή τα φύλλα καρουλιάζουν, ξηραίνονται και πέφτουν με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική απώλεια της παραγωγής. Μπορεί να προσβληθούν επίσης τα στελέχη, τα άνθη και οι καρποί. Η δραστηριότητά τους κορυφώνεται στο τέλος της άνοιξης και το καλοκαίρι. Διαχειμάζουν στο στάδιο του αυγού και συμπληρώνουν πολλές γενεές το έτος.

Πράσινη αφίδα της ροδακινιάς
ΕχθρόςMyzus persicae (Ημίπτερα)
Βιολογικός κύκλος / ζημιά: Το ενήλικο άτομο έχει σώμα σε σχήμα αμυγδάλου, μήκος 2 - 3 mm και χρώμα από κιτρινοπράσινο έως ροζ - κόκκινο. Επίσης μπορεί να είναι πτερωτό ή άπτερο. Έχει πολλές αλληλοκαλυπτόμενες γενιές και διαχειμάζει στο στάδιο του αυγού. Προκαλεί άμεση ζημιά στα δέντρα μέσω της διατροφής από τα φύλλα όταν οι αποικίες της είναι μεγάλες, άλλα σημαντικότερη είναι η έμμεση ζημιά λόγω της μετάδοσης ιών στα φυτά.

Τζιτζικάκι
Εχθρός: Empoasca spp (Ημίπτερα)
Βιολογικός κύκλος / ζημιά: Απομυζά τους χυμούς των τρυφερών φύλλων από την άνοιξη μέχρι τέλος καλοκαιριού. Προκαλεί ανάσχεση της ανάπτυξης των τρυφερών βλαστών, βραχυγονάτωση και ανάπτυξη κίτρινων κατσαρών φύλλων.

Κομβονηματώδεις
Εχθρός: Meloidogyne spp.
Βιολογικός κύκλος / ζημιά: Προκαλούν υπερτροφίες στις ρίζες, των οποίων το σχήµα και το µέγεθος ποικίλει ανάλογα µε το είδος του νηµατώδους. Ως αποτέλεσμα, το δέντρο παρουσιάζει χλώρωση, μειωμένη ανάπτυξη και σταδιακή µάρανση. Οι νηματώδεις αποτελούν μεγάλο πρόβλημα κατά τις επαναφυτεύσεις ροδακινεώνων καθώς και ως φορείς ιώσεων, οι οποίες μπορεί να είναι πιο καταστρεπτικές από τους νηματώδεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου