www.biopoiotita.gr

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Με το σταγονόμετρο στη Γαλλία το ελληνικό ελαιόλαδο

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την πέμπτη θέση μεταξύ των προμηθευτών ελαιολάδου της Γαλλίας.

Ο έβδομος μεγαλύτερος καταναλωτής ελαιολάδου στον κόσμο , η Γαλλία, δέχεται μόλις 787 τόνους ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου, αποτελώντας για την Ελλάδα μια μικρή αγορά των 4,1 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι, αν και οι γαλλικές εισαγωγές εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ανήλθαν το 2017 σε 295 εκατ. ευρώ, με το συντριπτικό μερίδιο των προϊόντων να προέρχεται από  κράτη μέλη της ΕΕ (σε ποσοστό 84,4%), το μερίδιο που αντιστοιχεί στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 1,4$ σε όρους αξίας και το 1,1% σε  όρους ποσότητας.

Τόσο ο έντονος ανταγωνισμός από τις υπόλοιπες ελαιοπαραγωγούς χώρες, όπως είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Τυνησία και η Πορτογαλία, όσο και η έλλειψη συντονισμένων κινήσεων για την αύξηση των εξαγωγών προς τη Γαλλία, δικαιολογούν τον χαμηλό όγκο των εξαγωγών της Ελλάδας εκεί, η οποία καταλαμβάνει την πέμπτη θέση μεταξύ των προμηθευτών της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο πιο αξιόπιστος προμηθευτής ελαιολάδου της Γαλλίας είναι η  Ισπανία, με ένα μερίδιο που φτάνει το  58,5%, και ύψος εξαγωγών κοντά στα 173 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί στην δεύτερη θέση η Ιταλία με μερίδιο  στην γαλλική αγορά της τάξης του 21,2% και συνολική αξία εξαγωγών 62,7 εκατ. ευρώ. Το ύψος των εξαγωγών της Τυνησίας στην Γαλλία αγγίζει τα 44,5 εκατ. ευρώ, γεγονός που την κατατάσσει στην τρίτη θέση με ένα μερίδιο  αγοράς 15,1%. Τέταρτη η Πορτογαλία, με μερίδιο 2% και αξία εξαγωγών 5,9 εκατ. ευρώ.

Πηγή: http://www.agronews.gr/agora/eboreumata/arthro/169828/me-to-stagonometro-sti-gallia-to-elliniko-elaiolado-/

Δείτε ακόμα: Αγροτική ενημέρωση στην ιστοσελίδα βιοΠοιότητα
https://www.biopoiotita.gr/category/enimerosi-eidiseis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου