Για δεύτερη συνεχή χρονιά, με μεγάλη συμμετοχή των ντόπιων
παραγωγών, ο τουρισμός «συναντήθηκε» με τα αυθεντικά τοπικά προϊόντα του νησιού
του Πυθαγόρα και της αμπέλου, σε ένα τριήμερο υπαίθριων εκδηλώσεων και ξεχωριστών
παρουσιάσεων που διοργάνωσε η Περιφέρεια
Β. Αιγαίου-Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο.
Παραγωγοί και τυποποιητές παρουσίασαν τα ξεχωριστά και άκρως
ποιοτικά προϊόντα της σαμιακής γης όπως το φημισμένο σαμιώτικο κρασί, λάδι-μέλι
και τα παράγωγά τους, ούζο, αρωματικά φυτά και βότανα, γαλακτοκομικά, βιολογικά
κηπευτικά, καλλυντικά από φυτικά υλικά, μαρμελάδες, παραδοσιακά γλυκά και
πλήθος άλλα.
Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη
στον τρύγο και το μούστο, σε μια βιωματική «γιορτή τρύγου και μουσταλευριάς».
Ο τρυγητός και το «πάτημα» των σταφυλιών σε υπαίθριο πατητήρι 25 τ.μ, ο μούστος από
τη γηγενή ποικιλία «άσπρο Μοσχάτο»
και η παρασκευή της μουσταλευριάς αναβίωσαν χάρη στις προσπάθειες του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού
Σάμου αλλά και των πολιτιστικών συλλόγων "Καπετάν Λαχανάς" και "ΧΟΡ.Ο.Σ". Στα βήματα της παράδοσης χόρεψαν τα μέλη των
ομίλων μα και ντόπιοι και ξένοι "τρυγητές". Η σαμιώτικη μουσταλευριά,
όπως και τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου,
έγιναν ανάρπαστα από τον κόσμο που παρακολουθούσε με ενθουσιασμό τις
εκδηλώσεις.
Ένα πολύ ιδιαίτερο MASTER CLASS γαστρονομίας παρουσιάστηκε από
τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος με πρωτοποριακές συνταγές και έμπνευση από το
σαμιώτικο μοσχάτο σταφύλι και τη δυναμική του μούστου αλλά και αξιοποίηση
σαμιακών και μόνο προϊόντων:
Αρνάκι με σάλτσα κρασιού από το παλαιωμένο επί 5 χρόνια σε
δρύινο βαρέλι κρασί Samos Αnthemis και τερίνα λαχανικών και τυριών με σάλτσα
μούστου και πετιμέζι, από τον πρόεδρο
της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος Μίλτο Καρούμπα.
«Σαμιώτικη γλυκιά
πανδαισία» από τον executive pastry chef και πρόεδρο της
Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος Τάσο Πρωτοψάλτη: Ένα ιδιαίτερο γλυκό με
παξιμάδι, ανθότυρο, μους από μούστο και σάλτσα από το εξαιρετικό Samos Grand Cru, ένα σαμιώτικο
κρασί με ισχυρή θέση στη γαλλική αγορά.
Χταπόδι sous vide
σε ώσμωση με μούστο, σβησμένο με κρασί Samos Nectar, βυθισμένο σε σάλτσα
από πετιμέζι, καπνισμένο με ξύλο άγριας κερασιάς και σερβιρισμένο με πέρλες
μούστου, παλαιωμένου ξυδιού και μελιού, από τον executive chef, κριτή
γαστρονομίας World Chefs
και υπεύθυνος του παραρτήματος της Λέσχης Αρχιμαγείρων στη Σάμο Βαγγέλη Μπιλιμπά.
Ο executive chef και
καθηγητής γαστρονομίας στο ΔΙΕΚ Σάμου Ασλάνης
Παντερλής παρουσίασε ένα δημιουργικό ραβανί,
αρωματισμένο με αρμπαρόριζα και εμπλουτισμένο με λευκή κρέμα μούστου, αφρό
γλυκού κρασιού Samos Anthemis και φιλέ αμυγδάλου.
Φωτογραφίες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου