www.biopoiotita.gr

Κυριακή, 29 Απριλίου 2018

Στις ευρωπαϊκές αγορές τα βιολογικά πυρηνόκαρπα

Οι πωλήσεις στα ελληνικά πυρηνόκαρπα συνεχίζεται μέχρι και τον Σεπτέμβριο με αυξημένες ποσότητες.

Η περίοδος συγκομιδής πυρηνόκαρπων στην Ευρώπη ξεκίνησε με επιτυχία. Μόλις ξεκίνησε να καταφθάνει η Ισπανική προμήθεια και τις επόμενες μέρες αναμένονται σοδιές και από άλλες μεσογειακές περιοχές στην γερμανική αγορά. Οι Έλληνες παραγωγοί βρίσκονται αυτήν την στιγμή στην περίοδο προετοιμασίας και περιμένουν την πρώτη «φουρνιά» βιολογικών ροδάκινων και νεκταρινιών γύρω στις 21 Μαΐου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Σοφοκλή Μιχαηλίδη από την Bio Ilios GmbH στο Τούμπινγκεν.
Απώλειες
Συνήθως οι πωλήσεις στα ελληνικά πυρηνόκαρπα συνεχίζεται μέχρι και τον Σεπτέμβριο με αυξημένες πωλήσεις στις αρχές και στο τέλος της περιόδου. Γενικά όμως η ζήτηση για βιολογικά παραμένει υψηλή στην γερμανική αγορά, όπως υποστηρίζει ο κ. Μιχαηλίδης. «Το ζητούμενο είναι να έχουμε μεγάλο όγκο εμπορεύματος με ικανοποιητική ποιότητα. Εξαιτίας των προβλημάτων στην ποιότητα την προηγούμενη χρονιά, αποφασίσαμε να μειώσουμε την ποσότητα στα πυρηνόκαρπα και έτσι να μειώσουμε την χασούρα», ανέφερε. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, τα προβλήματα στην ποιότητα των προϊόντων προκύπτουν από την συνεχή εναλλαγή ανάμεσα στις διαφορετικές ποικιλίες. «Την δεκαετία του 80’, οι παραγωγοί στράφηκαν σε άλλες ποικιλίες που προσέφεραν μεγαλύτερη διάρκεια στο ράφι και μεγαλύτερη απόδοση. Εξαιτίας αυτού, αρωματικές ποικιλίες όπω τα Ρόγιαλ Γκλόρι και Ρεντ Γκλόρι, σταμάτησαν να καλλιεργούνται στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όμως, εξαιτίας των προβλημάτων στην ποιότητα των σημερινών ποικιλιών και την γενικότερη ευαισθησία τους, παρατηρείται μια επιστροφή στα παλιά προϊόντα, ιδίως σε ανερχόμενες στην καλλιέργεια πυρηνόκαρπων χ΄ρες, όπως είναι το Αζερμπαϊτζάν», εξήγησε ο εκπρόσωπος της Bio Ilios.