www.biopoiotita.gr

Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017

Βαμβάκι, σιτάρι ντομάτα «πήρε» το χαλάζι στα Φάρσαλα


Στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκαν ο Δήμος Κιλελέρ και η ευρύτερη περιοχή των Χαλκιάδων στα Φάρσαλα, όπου το χαλάζι έπληξε χιλιάδες καλλιεργήσιμα στρέμματα. Σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρονται και ζημιές σε δενδροκαλλιέργειες και αμπέλια.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε χωριά όπως το Δασόλοφο, Νεράιδα, Ξυλάδες, Νίκαια, Άγιοι Ανάργυροι, Ζάππειο, Χαρά, Χάλκη.
Ζημιές εμφανίζουν και τα καλαμπόκια, τα όποια «πέταξε κάτω» το χαλάζι.
Όπως λένε οι παραγωγοί αυτών των περιοχών, το χαλάζι που έπεσε σε κάποια σημεία είχε το μέγεθος φουντουκιού με αποτέλεσμα να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στις καλλιέργειες. Οι πληγέντες καλλιεργητές ζητούν άμεση καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, ώστε να τύχουν και δίκαιων αποζημιώσεων.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ο αντιδήμαρχος Κιλελέρ Τριαντάφυλλος Τσινούλης τόνισε ότι η ζημιά είναι μεγάλη και αγγίζει το 70 με 80% της παραγωγής και εάν σημειωθούν και νέες βροχοπτώσεις όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, τότε «θα μιλάμε για ολική καταστροφή» υποστήριξε ο κ. Τσινούλης που αναμένεται να ξεκινήσει αναγγελία ζημιών ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία καταγραφής των ζημιών.
Εξίσου μεγάλες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν και στο Δήμο Φαρσάλων, όπου αναμένεται να κινήσει τις ίδιες διαδικασίες.
Στον Τύρναβο για εκτιμήσεις οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ
Εκτιμητές του ΕΛΓΑ βρίσκονται στην περιοχή της επαρχίας Τυρνάβου την Πέμπτη 25 Μαΐου και ξεκινούν τις εκτιμήσεις στους αμπελώνες αλλά και τις δενδρώδεις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία. Την Παρασκευή 26 του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία των εκτιμήσεων και στις υπόλοιπες περιοχές του νομού Λάρισας όπου παρουσιάστηκαν πλημμυρικά φαινόμενα αλλά και χαλαζόπτωση. 
Μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε τα εξής: «Κάλεσα σήμερα στο γραφείο μου τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, καθώς όπως ενημερώθηκα από χθες το απόγευμα, υπήρξαν έντονα καιρικά φαινόμενα σε διάφορες περιοχές του νομού Λάρισας. Δυστυχώς ο καιρός δεν υπήρξε σύμμαχος των αγροτών και ειδικά σε καλλιέργειες όπως το κριθάρι, φαίνεται πως προκάλεσε ζημιές λίγο πριν τη συγκομιδή. Για το λόγο αυτό και δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνουν και οι αγρότες, ζήτησα από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του Οργανισμού, ώστε το συντομότερο δυνατό να αποτυπωθεί το μέγεθος της ζημιάς και με δικαιοσύνη αλλά και ταχύτητα, να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί. Του κατέστησα σαφές πως η βούληση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να αισθάνονται οι αγρότες που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ».

Έγινε αναγγελία στο Δήμο Κιλελέρ
Ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Κιλελέρ Σωτήρης Σωτηρίου ενημερώνει τους αγρότες – παραγωγούς του Δήμου  που έπαθαν ζημιά από το χαλάζι ή την  υπερβολική βροχόπτωση των τελευταίων ημερών  ότι έχει γίνει αναγγελία στον ΕΛΓΑ για τις Τοπικές Κοινότητες Χάλκης, Αγναντερής και Μεγάλου Μοναστηρίου καθώς και για όλες τις Τοπικές Κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Νίκαιας και Κραννώνα.
Οι παραγωγοί που επλήγησαν από το χαλάζι η την υπερβολική βροχόπτωση μπορούν να απευθύνονται στους ανταποκριτές ΕΛΓΑ του Δήμου, εντός 15 ημερών από την ημερομηνία της ζημιάς, στο παλιό Δημαρχείο Νίκαιας, τηλέφωνο 2410921214, 2410921330.

Άμεσα εκτιμήσεις και αποζημιώσεις ζητά η Ομοσπονδία Λάρισας  
Να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών από τον παγετό και τη χαλαζόπτωση ώστε να δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς και όχι μετά από 15-16 μήνες όπως πάει να γίνει στην περίπτωση των αγροτών Τυρνάβου και Αγιάς από τον περυσινό παγετό που δεν έχουν δοθεί ακόμη οι αποζημιώσεις αλλά και τα πορίσματα σε πολλές περιπτώσεις.
Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, με αφορμή τις ζημιές που προκλήθηκαν στις 24 Μαΐου. Μάλιστα, μετά από επικοινωνία της Ομοσπονδίας με το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ, όπως αναφέρεται, ενημερώθηκαν ότι μεγάλος αριθμός εκτιμητών θα μετατεθεί στη Βέροια προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν εκεί. Η Ομοσπονδία ζητά από τους αρμόδιους να μην αποδυναμωθεί το υποκατάστημα της Θεσσαλίας, ενώ υπάρχουν τόσες εκκρεμότητες.
Η ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας έχει ως εξής:
Εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες προκάλεσε η χθεσινή (24 Μαΐου) χαλαζόπτωση που έπληξε περιοχές του Νομού Λάρισας σε χωριά των Δήμων Φαρσάλων, Κιλελέρ, Ελασσόνας και Τυρνάβου.
Η ΕΟΑΣΝΛ επικοινώνησε με τον ΕΛΓΑ και ζήτησε να ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων ζημιάς από τους παραγωγούς  και άμεσα να πραγματοποιηθεί η εκτίμηση της ζημιάς ώστε να δοθούν έγκαιρα αποζημιώσεις και να στηριχτεί το εισόδημα των παραγωγών.
Στην επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που είχαμε , ότι μεγάλος αριθμός εκτιμητών του υποκαταστήματος Λάρισας του ΕΛΓΑ, κυρίως συμβασιούχοι,  πρόκειται να μεταφερθούν στην Βέροια για να ενισχύσουν το εκεί κατάστημα του ΕΛΓΑ και να γίνουν εκτιμήσεις για ζημιές που υπάρχουν σε καλλιέργειες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του ΕΛΓΑ στην Λάρισα και την καθυστέρηση στην εκτίμηση των εκτεταμένων ζημιών στον Νομό από τον παγετό και την χαλαζόπτωση. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη δεν έχουν καθαρογραφεί και δεν έχουν αποσταλεί στους παραγωγούς τα πορίσματα από τις ζημιές του 2016 σε κεράσια, κάστανα και άλλα προϊόντα. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποδυναμωθεί ο ΕΛΓΑ από τους εκτιμητές όταν στο Νομό μας υπάρχουν τόσες πολλές και μεγάλες εκκρεμότητες και θα δημιουργηθούν μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτίμηση και την αποζημίωση της ζημιάς.
Για μια ακόμη φορά και με αφορμή αυτό το γεγονός, αναδείχνεται η αναγκαιότητα αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ  ώστε να γίνει κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% το κεφάλαιο και την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Με πρόσληψη του απαραίτητου εργατικού δυναμικού ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του σε όλη την χώρα. Άμεσα ζητάμε:
• Να μην αποδυναμωθεί ο ΕΛΓΑ στη Θεσσαλία μεταφέροντας εκτιμητές σε άλλες περιοχές όταν στο νομό μας υπάρχουν τόσες πολλές εκκρεμότητες.
• Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ από το 2011 και μετά παρά τις δεσμεύσεις που είχαν να δίνουν περίπου 35 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τις ανάγκες του ΕΛΓΑ. Με αυτά τα χρήματα που δεν έχουν αποδώσει στον ΕΛΓΑ να προχωρήσουν άμεσα σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που να καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού σε όλη την χώρα.
• Να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών από τον παγετό και την χαλαζόπτωση ώστε να δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς και όχι μετά από 15-16 μήνες όπως πάει να γίνει στην περίπτωση των αγροτών Τυρνάβου και Αγιάς από τον περυσινό παγετό που δεν έχουν δοθεί ακόμη οι αποζημιώσεις αλλά και τα πορίσματα σε πολλές περιπτώσεις.

Καλούμε τους παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιές, συσπειρωμένοι στην ΕΟΑΣΝΛ και τους Αγροτικούς Συλλόγους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα ώστε να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

agronews.gr