www.biopoiotita.gr

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Τα προβλήματα και οι λύσεις για την «άνθιση» του πρωτογενούς τομέα

Τα προβλήματα και οι λύσεις για την «άνθιση» του πρωτογενούς τομέα σύμφωνα με τον Τσιρώνη

Ο συνεργατισμός και η πιο δημιουργική αντιμετώπιση της φορολογίας των αγροτών, θα εξισορροπήσει το υψηλό κόστος παραγωγής για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης στη διάρκεια της ομιλίας του στο 3ο Συνέδριο για την Αγροτική Επιχειρηματικότητα με τίτλο «Συγκομιδή για την Ανάπτυξη».


Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο κ. Τσιρώνης επισήμανε ότι υπολογίζεται στα 700 δισ. ευρώ για τη χώρα μας μέχρι το 2100 το κόστος της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος και με βάση ότι η οικονομική μεγέθυνση εξακολουθεί να στηρίζεται στην εκθετική κατασπατάληση των φυσικών πόρων.
Όπως είπε, 45 χρόνια μετά την πρώτη πετρελαϊκή κρίση η ανάπτυξη έχει υποκαστασταθεί από τη μεγέθυνση και όπως πρόσθεσε, "ακόμη και εάν υποθέσουμε ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να διατηρήσει ρυθμούς μεγέθυνσης κοντά στο 3%, είναι πολύ αμφίβολο εάν αυτή δεν είναι απλά λογιστικές εγγραφές σε χρηματιστήρια παραγώγων ή αντιστοιχούν σε υπαρκτά προϊόντα και υπηρεσίες, όπως τα τρόφιμα".

Τα προβλήματα και οι λύσεις για άνθιση του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα

 Αναφερόμενος στα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν έτσι ώστε ο ελληνικός πρωτογενής τομέας να μπορέσει να απαντήσει στις προκλήσεις και να αποτελέσει βασικό πυλώνα στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ο ίδιος είπε ότι αυτά έγκειται στο υψηλό κόστος παραγωγής, στη χαμηλή διείσδυση στις διεθνείς αγορές, στην εγκατάλειψη της υπαίθρου και στον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις διεθνείς μεταφορές υψηλού αποτυπώματος άνθρακα.
Για το υψηλό κόστος παραγωγής, ο κ.Τσιρώνης είπε, ότι οι παραγωγοί στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν "ολιγοπωλιακές πρακτικές στις εισροές τους" και ακόμη "πανομοιότυπα προϊόντα της ίδιας φίρμας, κοστίζουν υποπολλαπλάσια στη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία ή τη Βουλγαρία". Επιπλέον, ανέφερε ότι "μημονιακές δεσμεύσεις επιβάλλουν υψηλό ΦΠΑ στο πετρέλαιο, που τελικά δεν έχει κανένα δημοσιονομικό όφελος, αφού συμψηφίζεται με το ΦΠΑ των εκροών, ενώ ο κλήρος στη χώρα μας είναι μικρός και κατακερματισμένος".


Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση στα προαναφερόμενα προβλήματα είναι κυρίως "η συνεργατικότητα και μία πιο δημιουργική αντιμετώπιση της φορολογίας των αγροτών που θα πολλαπλασιάσει τα οφέλη". Για τη χαμηλή διείσδυση στις διεθνείς αγορές, ο κ. Τσιρώνης σημείωσε ότι τα ελληνικά προϊόντα, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως η φέτα, δεν έχουν αναγνωρισιμότητα, μεγάλο ποσοστό αγροτικών προϊόντων πωλούνται χωρίς τυποποίηση, σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές (4 ευρώ/λίτρο για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με τελική τιμή στη λιανική από 15-45 ευρώ), καταγράφεται μεγάλο το κόστος μεταφορών και στις ευρωπαϊκές αλυσίδες λιανεμπορίου δεν εμπιστεύονται τον Έλληνα παραγωγό, γιατί δεν εξασφαλίζει σταθερές ποσότητες. Πρόσθεσε δε, ότι στην Ελλάδα δεν λειτουργούν δημοπρατήρια, με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί ο ανταγωνισμός και να αντιμετωπίζουμε ολιγοψωνιακές συμπεριφορές. "Και εδώ η απάντηση είναι η συνεργατικότητα", είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι σημαντικότερη ώθηση θα "αποκτήσουμε εάν αναπτύξουμε τα Logistics με HUBS και Clusters".

Για την εγκατάλειψη της υπαίθρου και σχολάζουσες γαίες ο κ. Τσιρώνης υπογράμμισε ότι μετά τον ελληνικό εμφύλιο, για πολιτικούς λόγους, η ύπαιθρος εγκαταλείφθηκε. "Ένας φαύλος κύκλος ξεκίνησε με τον πληθυσμό να μειώνεται και αντίστοιχα να μειώνονται και οι δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, ιατρεία", υπογράμμισε.
Τονίζοντας ότι αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει, επισήμανε ότι πρέπει να δοθούν πόροι για την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία σε ανέργους για επανακαλλιέργεια εγκαταλειμμένων καλλιεργειών. "Αρχικά η παραγωγή μπορεί να διοχετεύεται σε κοινωνικές δομές αλληλεγγύης, αλλά εκτιμούμε ότι αυτοί οι άνεργοι μετά το πέρας των προγραμμάτων θα συνεχίσουν την παραγωγική δραστηριότητα", υπογράμμισε.

Παράλληλα, για το συγκεκριμένο θέμα ο ίδιος σημείωσε ότι μπορούν πρόσφυγες και άνεργοι να προσληφθούν για έργα ορεινής υδροπονίας, δασοπονίας κατά τα πρότυπα της Tennessee Valey Authority, αλλά και να αξιοποιηθούν τα μοναδικά αρωματικά φαρμακευτικά φυτά στη χώρα μας.
Σπεύδοντας να υπογραμμίσει ότι το ζήτημα δεν είναι να υποκατασταθεί με ιδιωτική πρωτοβουλία με δημόσιες και ευρωπαϊκές επενδύσεις, ο αναπλητρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε ότι "το ζήτημα είναι να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της εγκατάλειψης με έναν ενάρετο κύκλο που θα ξαναζωντανέψει πληθυσμιακά τις ορεινές περιοχές".

Μάλιστα διευκρίνισε ότι σε αυτές τις εγκατελειμένες περιοχές, σε συνδυασμό με τον ορεινό και τον πεζοπορικό τουρισμό "υπάρχει ένας οικονομικός γίγαντας που κοιμάται με εξαιρετικά χαμηλές σημερινές αξίες που εγγυώνται υψηλότατη προστιθέμενη αξία ακινήτων. Μόλις ανακάμψουν πληθυσμιακά αυτές οι περιοχές τα στρατηγικά πλεονεκτήματα μπορούν να συντηρήσουν βιώσιμες επενδύσεις σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας".
Για τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις διεθνείς μεταφορές υψηλού αποτυπώματος άνθρακα, ο κ. Τσιρώνης τονίζοντας ότι "δεν είναι οπαδός προστατευτικών λογικών", σημείωσε ωστόσο ότι είναι αθέμιτο οι διεθνείς αεροπορικές και ναυτιλιακές μεταφορές να ευνοούνται φορολογικά και να "καταλήγουμε να κοστίζει παραπάνω η οδική μεταφορά ενός προϊόντος μέσα στην Ελλάδα από τη μεταφορά ομοειδούς προϊόντος από την Τυνησία ή τη Βραζιλία, όταν μάλιστα η δεύτερη έχει ένα σοβαρότατο περιβαλλοντικό αποτύπωμα". Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι η Ε.Ε θα πρέπει να πρωτοστατήσει σε πολιτικές που να στηρίζουν την εγγύτητα.

Επένδυση σε ποιότητα
Τα μειονεκτήματα της Ελλάδας με το εξαιρετικά σύνθετο γεωγραφικό ανάγλυφο, δημιουργούν και ένα απαράμιλλο στρατηγικό πλεονέκτημα που αφορά σε προϊόντα μοναδικής ποιότητας και διατροφικής αξίας, όπως επισήμανε ο κ. Τσιρώνης.
"Ελάχιστοι ίσως γνωρίζετε ότι το κρέας από αρκετές ράτσες ελληνικών προβάτων, είναι εξαιρετικά πλούσιο σε Ω3 λιπαρά. Μιλάμε λοιπόν για ένα πλεονέκτημα εξαιρετικά σημαντικό για τον καταναλωτή", υπογράμμισε.

Αντίστοιχο ενδιαφέρον πρέπει να δοθεί σύμφωνα με τον ίδιο και στις ελληνικές ποικιλίες. Σήμερα όπως είπε παρεμποδίζεται η καλλιέργεια τους, "χωρίς κανέναν λόγο, επειδή δεν είναι δυνατόν να καταγραφούν στους ευρωπαϊκούς καταλόγους, όπως τα γνωστά υβρίδια".
Τέτοιες κανονιστικές απαγορεύσεις θα πρέπει να περιοριστούν και να "αφήσουμε μία χαραμάδα για τις παραδοσιακές ποικιλίες, που στο μέλλον μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμος πλούτος, αφού είναι πολύ καλύτερα προσαρμοσμένες στις εδαφολογικές συνθήκες και επειδή ακριβώς δεν έχουν καθορισμένη γενετική ταυτότητα, πιθανότατα θα είναι πιο εξελίξιμες στις κλιματικές μεταβολές", τόνισε.

www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου