www.biopoiotita.gr

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Πόσο γάλα πρέπει να πίνουν τα παιδιά

Οι παιδίατροι συνιστούν στους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να πίνουν γάλα, διότι είναι θρεπτικό και θα τα βοηθήσει να αναπτυχθούν ομαλά. Πόσο γάλα, όμως, πρέπει να πίνει ένα παιδί; Και τι συμβαίνει όταν υπερβαίνει τις συνιστώμενες ποσότητες;

«Το αγελαδινό γάλα αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής των παιδιών εδώ και πάρα πολλά χρόνια και είναι πλούσιο σε βασικά θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λίπη, ασβέστιο, βιταμίνη D) και ενέργεια» λέει στην εφημερίδα «New York Times» ο δρ Τζόναθον Μαγκουάιρ, επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και ερευνητής στο Νοσοκομείο St Michael’s. 

«Αν και αυτά τα συστατικά θα μπορούσαν τα παιδιά να τα προσλάβουν και από άλλες πηγές, γεγονός παραμένει ότι το γάλα είναι ένας από τους ευκολότερους και οικονομικότερους τρόπους».

Οπως συμβαίνει όμως με όλα τα καλά πράγματα στη ζωή, οι υπερβολές μπορεί να καταστρέψουν κάθε όφελος, προσθέτει.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες διατροφικές συστάσεις των αρμόδιων υγειονομικών Αρχών, τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν δύο ή τρεις μερίδες γαλακτοκομικά προϊόντα την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία τους.

Οι ποσότητες αυτές καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο, οι οποίες για τα νήπια ηλικίας 1-3 ετών είναι 700 mg την ημέρα, για τα παιδιά ηλικίας 4-8 ετών είναι 1.000 mg την ημέρα και για τα παιδιά και τους εφήβους ηλικίας 9-18 ετών είναι 1.300 mg ημερησίως, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες οδηγίες που εξέδωσε το 2014 η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ).

Τυπικά, από τα γαλακτοκομικά προϊόντα προέρχεται 70% - 80% της ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου, προσθέτει η ΑΑΡ. 

Κάθε μερίδα γαλακτοκομικό προϊόν παρέχει περίπου 300 mg ασβέστιο και αντιστοιχεί σε ένα από τα παρακάτω:
 
* Ένα ποτήρι γάλα (240 ml) 

* Σε ένα κεσεδάκι γιαούρτι (150 - 200 γρ.) 

* Σε 30 γρ. (μέγεθος όσο ένα σπιρτόκουτο ή δύο κουταλιές της σούπας) παρμεζάνα, γραβιέρα 

* Σε 40 γρ. (ενάμισι σπιρτόκουτο ή δύο λεπτές φέτες τυρί του τοστ) γκούντα, ένταμ, κεφαλοτύρι 

* Σε 70 γρ. (δυόμισι κομμάτια σε μέγεθος σπιρτόκουτου) φέτα 

* Σε 140 γρ. ανθότυρο. 

Οταν λοιπόν ένα παιδί καταναλώνει τέσσερα ή περισσότερα ποτήρια γάλα την ημέρα κάνει υπερκατανάλωση λέει η δρ Αντζελα Λέμοντ, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτητικής των ΗΠΑ.

Η υπερκατανάλωση αυτή ενδέχεται να έχει συνέπειες. Μελέτη που δημοσίευσαν το 2013 ο δρ Μαγκουάιρ και οι συνεργάτες του έδειξε πως όταν τα παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών πίνουν περισσότερο γάλα από το συνιστώμενο, αυξάνονται τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό τους αλλά μειώνονται τα αποθέματα σιδήρου. Αυτό όμως μπορεί να προκαλέσει αναιμία και διαταραχή της ανάπτυξης του εγκεφάλου.

Αντιθέτως, όταν τα παιδιά πίνουν σχεδόν δύο ποτήρια γάλα την ημέρα, λαμβάνουν όση βιταμίνη D χρειάζονται δίχως να επηρεάζονται τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό τους.

Πού οφείλεται αυτό το πρόβλημα; «Το ασβέστιο του γάλακτος εμποδίζει την απορρόφηση σιδήρου από τα άλλα τρόφιμα» απαντά ο δρ Μαγκουάιρ. «Επιπλέον, το γάλα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και έτσι, αν το παιδί χορταίνει με γάλα, μπορεί να μην έχει χώρο για άλλα, πιο πλούσια σε σίδηρο τρόφιμα».

Ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί με τον σίδηρο, πρόσθετος κίνδυνος είναι η υπερκατανάλωση θερμίδων. Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 στην επιθεώρηση «Archives of Disease in Childhood» έδειξε ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που πίνουν περισσότερα από τρία ποτήρια γάλα την ημέρα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι ψηλά αλλά και να αντιμετωπίζουν μικρό ή μεγάλο πρόβλημα περιττών κιλών.

Ολοι αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να αποσοβηθούν αν το παιδί περιορίζει την κατανάλωση γάλακτος στα συνιστώμενα επίπεδα, τονίζει ο δρ Μαγκουάιρ. «Το σημαντικό είναι να μάθει να καταναλώνει ποικιλία τροφίμων με μέτρο και όχι να κάνει υπερκατανάλωση ενός» καταλήγει.



Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου