www.biopoiotita.gr

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Μην πυροβολείτε... τα βιολογικά

Ξέρω τι σημαίνει να συνειδητοποιείς ξαφνικά ότι το υγιεινό σου γιαούρτι έχει χρώμα και ζελατίνη και ότι τα δημητριακά που τρως περιέχουν σπόρους μεταλλαγμένου καλαμποκιού.  Ομως, κάπου στο δρόμο προς την κατανόηση της παραγωγής τροφίμων και της βιομηχανίας της διατροφής, προκύπτουν παρανοήσεις. Για παράδειγμα, στενή και ενημερωμένη φίλη μού δήλωσε προχθές κατηγορηματικά ότι τα βιολογικά μακαρόνια είναι άνοστα, συμπληρώνοντας: «Και κάτι ντομάτες που αγόρασα δεν ήταν και πολύ νόστιμες».


Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχουν «βιολογικά μακαρόνια», αλλά μακαρόνια που τα συστατικά από τα οποία έχουν φτιαχτεί έχουν παραχθεί με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Αν το τελικό προϊόν -τα ζυμαρικά- είναι νόστιμα, εξαρτάται από τη βιομηχανία που τα έφτιαξε και δεν έχει σχέση με το εάν είναι «βιολογικά». Είναι πιθανό τα βιολογικά μεταποιημένα προϊόντα να υπολείπονται σε γεύση, γιατί απλούστατα καμία μεγάλη βιομηχανία δεν έχει μπει στον κόπο να ασχοληθεί με την παραγωγή τους. 

Ο όρος «βιολογικό» αφορά στον τρόπο παραγωγής ενός προϊόντος και δεν είναι κάτι που σχετίζεται άμεσα με το πόσο υγιεινό, διαιτητικό, νόστιμο είναι ένα τρόφιμο. Ετσι, «βιολογικές ντομάτες» σημαίνει ντομάτες που καλλιεργούνται χωρίς χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα και άρα χωρίς υπολείμματα τοξικών ουσιών, όμως η νοστιμιά τους εξαρτάται από το έδαφος στο οποίο καλλιεργούνται, από το πόσο καλός είναι ο παραγωγός και από το σπόρο που θα χρησιμοποιήσει. Και, παρεμπιπτόντως, το γεγονός ότι όλες οι ντομάτες είναι ίδιες οφείλεται στους σπόρους που χρησιμοποιούνται οι οποίοι είναι υβρίδια, δηλαδή έχουν φτιαχτεί με διασταυρώσεις στο εργαστήριο, χωρίς όμως να υπάρξει παρέμβαση στο DNA. Με λίγα λόγια, όχι, οι ντομάτες δεν είναι μεταλλαγμένες, γιατί στην Ε.Ε. και άρα και στην Ελλάδα το σχετικό προϊόν δεν έχει πάρει έγκριση κυκλοφορίας.

Οσο για την επισήμανση «οικολογικό» επάνω σε ένα προϊόν, μπορεί να μοιάζει δελεαστική, αλλά δεν αποδεικνύει τίποτα περισσότερο από την καλή διάθεση, στην καλύτερη περίπτωση, του παραγωγού. Εχω δει την ετικέτα «οικολογικό» και, προσπαθώντας να καταλάβω πού στηριζόταν η σχετική επισήμανση, απλώς συνειδητοποίησα ότι και σε αυτή την περίπτωση «ό,τι δηλώσεις είσαι».

Kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου