www.biopoiotita.gr

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Εννιά τροφές με περισσότερο κάλιο από τη μπανάνα

Μπορεί η μπανάνα να «φημίζεται» για την περιεκτικότητά της σε κάλιο, όμως στην πραγματικότητα παρέχει λιγότερο από 10% της ποσότητας που χρειαζόμαστε σε ημερήσια βάση. Ένας ενήλικας χρειάζεται 4.700 mg την ημέρα και μια μπανάνα παρέχει περίπου 420 mg.

1. Κίτρινη κολοκύθα

Butternut squash

Ένα φλιτζάνι παρέχει 582 mg καλίου.

2. Ενταμάμε (φασολάκια σόγιας)

Edamame

Ένα φλιτζάνι παρέχει 676 mg καλίου. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών, αφού παρέχει όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας για μυϊκή ανάπτυξη.

3. Πατάτες

potato

Μια γλυκοπατάτα παρέχει 542 mg καλίου, ενώ μια λευκή 941 mg. Τόσο η γλυκοπατάτα όσο και η λευκή πατάτα είναι επίσης καλές πηγές βιταμίνης Α.

4. Σέσκουλο

chard

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο σέσκουλο παρέχει 961 mg καλίου. Το λαχανικό είναι επίσης πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνες Α, Κ και C.

5. Παντζάρι

beet

Ένα φλιτζάνι παρέχει 518 mg καλίου. Είναι επίσης καλή πηγή φυλλικού οξέος, μαγγανίου, χαλκού, φυτικών ινών, μαγνησίου, φωσφόρου, βιταμίνης C, σιδήρου και βιταμίνης Β6.

6. Σάλτσα ντομάτας

sauce

Ένα φλιτζάνι παρέχει 728 mg καλίου.

7. Μαύρα φασόλια

beans

Ένα φλιτζάνι παρέχει 739 mg καλίου. Είναι καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών και φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών ουσιών, σιδήρου, φωσφόρου, ασβεστίου, μαγνησίου, μαγγανίου, χαλκού και ψευδαργύρου.

8. Λευκά φασόλια

beans 2

Ένα φλιτζάνι παρέχει 1.189 mg καλίου. Παρέχουν επίσης πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, καθώς και πληθώρα βιταμινών και μετάλλων.

9. Καρπούζι

watermelon

Δύο φέτες παρέχουν 641 mg καλίου. Επίσης, το λυκοπένιο που περιέχει το καρπούζι έχει αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.

Πηγή: Reader’s Digest