www.biopoiotita.gr

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

ΠΣΕ: Αντέχουν οι εξαγωγές τροφίμων, ποτών και καπνού αντίθετα μεγάλη μείωση παρουσιάζουν οι εξαγωγές ελαιολάδου

Με άνοδο έκλεισαν τον Ιούνιο οι εξαγωγές τροφίμων, ενώ οριακή αύξηση σημείωσαν και οι εξαγωγές ποτών και καπνού. Αντίθετα καθοδικά  κινήθηκαν οι εξαγωγές ελαιολάδου. Αυτό δείχνει ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. Πάντως η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών του περασμένου Ιουνίου εμφανίστηκε μειωμένη κατά 6,6% (στα 2,1 δις ευρώ από 2,24 δις ευρώ του Ιουνίου του 2015). Συνολικά, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2015, μόνο 4 από τις 10 κύριες κατηγορίες προϊόντων κινήθηκαν ανοδικά. 

Ειδικότερα, αύξηση προκύπτει για τους κλάδους των τροφίμων (+9,3%), των ποτών/καπνού (+0,1%), των μηχανημάτων (+4,3%) και των διάφορων βιομηχανικών (+4%). Αντίθετα, την μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι πρώτες ύλες (-25,4%), το ελαιόλαδο (-17,7%), τα πετρελαιοειδή (-11,4%) και τα βιομηχανικά προϊόντα (-11,4%).

Από τις πιέσεις στο εξωτερικό εμπόριο της χώρες, δεν έμειναν ανεπηρέαστες ούτε οι εισαγωγές της χώρας, οι οποίες τον Ιούνιο, σε επίπεδο συνολικής αξίας, υποχώρησαν κατά 5,2%, στα 3,56 δις ευρώ, από 3,75 δις ευρώ του Ιουνίου του 2015.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας ένα και πλέον χρόνο από την επιβολή των capital controls εξακολουθούν να πληρώνουν βαρύ τίμημα της έλλειψης κανονικότητας στην αγορά. Η κατάσταση ασφαλώς δυσχεραίνει από διεθνείς εξελίξεις, όπως για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία, που καθηλώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωοικονομίας που αποτελεί τη βασική αγορά για τα ελληνικά προϊόντα.

Την ίδια ώρα, ανησυχία στον εξαγωγικό κόσμο προκαλεί η συνεχής μείωση των ελληνικών εξαγωγών προς Τρίτες Χώρες, απότοκο της έλλειψης ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και την αδυναμία υλοποίησης επιθετικών εκστρατειών προώθησης προβολής ελληνικών προϊόντων σε δυναμικές αγορές.

Μετά τα πρόσφατα γεγονότα και στο Κοινοβούλιο, γύρω από θέματα των Τελωνείων (τροπολογία που αποσύρθηκε τελικά για ρύθμιση στις βεβαιωμένες οφειλές), ο ΠΣΕ, επισημαίνει ότι η ουσιαστική ενίσχυση της εξωστρέφειας και η υποστήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας, θα πρέπει αν αποτελέσει πεδίο εθνικών συνεννοήσεων και συναινέσεων, σε επίπεδο συνεντικής Εθνικής Στρατηγικής Εξωστρέφειας, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων και υγιών παραγωγικών και πολιτικών δυνάμεων.

Agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου