www.biopoiotita.gr

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες - Από Τρίτη θα αποφασίσουν αν θα δουν τον Τσίπρα

Σήμερα και αύριο θα κλείνουν οι εθνικές οδοί από τις 12:00 έως τις 14:00 και από τις 19:00 έως τις 21:00 - Που βρίσκονται τα 50 μπλόκα με περισσότερα από 15.000 τρακτέρ - Πανικός στο Μαξίμου με συνεχείς συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό

Με την απόφαση να προχωρήσουν σε αποκλεισμό των εθνικών οδών κατά διαστήματα απάντησαν οι αγρότες όλης της χώρας στην πανικόβλητη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου να ανακοινώσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον πρόθυμος να συναντήσει αντιπροσωπεία των μπλόκων.

Όπως αποφάσισαν το Σάββατο σε πανελλαδική σύσκεψη στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι από 30 μπλόκα οι δρόμοι θα κλείνουν σήμερα Κυριακή και αύριο Δευτέρα από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Όσον αφορά την επόμενη κίνησή τους οι αγρότες παραπέμπουν σε νέα συνάντηση που θα έχουν στις 11 το πρωί της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή και εκπροσώπων από μπλόκα που απουσίαζαν στη συνάντηση του Σαββάτου. Εκεί όπως όλα φαίνεται θα αποφασίσουν αν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση του πρωθυπουργού να τους συναντήσει στο Μαξίμου. 

Μέχρι τότε οι αγρότες δηλώνουν ότι παραμένουν και ενισχύουν τα μπλόκα που ξεπερνούν τα 50 σε αριθμό καθώς στις εθνικές οδούς από τη Θράκη έως την Πελοπόννησο βρίσκονται πάνω από 15.000 τρακτέρ.

Δηλώνουν, μάλιστα, αποφασισμένοι να κόψουν τη χώρα στα δύο μέχρι η κυβέρνηση να αποσύρει τις αλλαγές που σχεδιάζει σε ασφαλιστικό και φορολογικό. Όπως τονίζουν στο protothema.gr εκπρόσωποι από διάφορους αγροτικούς συνεταιρισμούς ανά την ελληνική επικράτεια, οι δηλώσεις της Παρασκευής από τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη και την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη, δεν έπεισαν κανέναν. 


Πού βρίσκονται τρακτέρ

Το μεγαλύτερο μπλόκο με περισσότερα από 2.500 τρακτέρ βρίσκεται στη Νίκαια και ακολουθεί αυτό των Τεμπών όπου και έγινε η συνάντηση του Σαββάτου.

Οι αγρότες της Νίκαιας καλούν για σήμερα στις 12 το μεσημέρι τους μαζικούς φορείς όλης της Θεσσαλίας να παρευρεθούν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του μπλόκου, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, καθώς και στα αιτήματα που προβάλλουν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των τρακτέρ στο μπλόκο Νίκαιας και για λόγους ασφαλείας, η κυκλοφορία, σύμφωνα με απόφαση της Αστυνομίας, εξακολουθεί να απαγορεύεται στο κομμάτι της ΠΑΘΕ από τον κόμβο Πλατυκάμπου μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Μεγάλου Μοναστηρίου και διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων.

Κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης μπλόκα υπάρχουν μεταξύ άλλων στον Αλμυρό, στο Κάστρο Βοιωτίας, έξω από την Κατερίνη, στις Μικροθήβες, στα διόδια των Μαλγάρων.

Τρακτέρ έχουν παραταχθεί και σε διάφορα σημεία της Εγνατίας Οδού με δυναμικότερο αυτό των Κερδυλλίων όπου ο δρόμος παραμένει κλειστός και στα δύο ρεύματα.

Δείτε χάρτη με τα μπλόκα στη Βόρεια Ελλάδα

 


Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Δυναμική είναι και η παρουσία των αγροτών στο μπλόκο του Ισθμού, στην Κάτω Αχαΐα, στο Κουρτέσι, στον Μαραθιά, στο Κουτσοπόδι Αργολίδας, στο Αίγιο. 

Αγρότες βρίσκονται και σε δύο σημεία κατά μήκος της εθνικής οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων στη γέφυρα του Εύηνου και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό.

Επίσης, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν παρατάξει τρακτέρ στην περιοχή Άγιος Νικόλαος Βόνιτσας.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους εμφανίζονται οι αγρότες της Κρήτης που σήμερα το απόγευμα πραγματοποιούν παγκρήτια, παναγροτική συνάντηση στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, στη διάρκεια της οποίας θα αποφασιστεί η μορφή των κινητοποιήσεων που θα ξεκινήσουν τα επόμενα 24ωρα και σε τοπικό επίπεδο.

Πάνω από 500 τρακτέρ βρίσκονται παρατεταγμένα στο Τελωνείο των Κήπων στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Με τις μηχανές των τρακτέρ τους να ζεσταίνονται και να προετοιμάζονται για μεγάλες κινητοποιήσεις, ενώ σχεδόν σε κάθε αγροτικό όχημα κυματίζει η ελληνική σημαία. Οι αγρότες στον Έβρο δηλώνουν αποφασισμένοι να δώσουν τον αγώνα τους μέχρι τέλους. 

Το μεγάλο τους παράπονο είναι ότι "είμαστε ξεχασμένοι από όλες τις κυβερνήσεις, όχι μόνο από αυτήν. Είμαστε Ελλάδα και κανείς δεν πρέπει να το ξεχνάει αυτό". Σε αυτό το ακριτικό σημείο της χώρας, ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσει κανεις τα προς το ζην είναι το να ριχτεί στα χωράφια και να μοχθήσει. Ελάχιστες είναι οι επιχειρήσεις που ευδοκιμούν και με τον ανταγωνισμό από τις γειτονικές χώρες να είναι τεράστιος.

«Στην Τουρκία και τη Βουλγαρία τα αγροτικά προϊόντα και βασικά τα πάντα είναι πιο φθηνά. Με το νέο νομοσχέδιο σε ασφαλιστικό και φορολογικό η κυβέρνηση μας οδηγεί στην αυτοκτονία», επισημαίνουν αγρότες στο protothema.gr. «Και σήμερα και αύριο και για όσο χρειαστεί θα κλείνουμε το δρόμο στα σύνορα. Ο κόσμος είναι μαζί μας και μας καταλαβαίνει», προσθέτουν. Protothema.gr