www.biopoiotita.gr

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Αρωματικά φυτά σε γλάστρα

khpos45 8

Τα αρωματικά φυτά μας χαρίζουν το άρωμα και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα που έχουν είναι ότι μπορούν εύκολα να καλλιεργηθούν σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας και δε χρειάζονται μεγάλη φροντίδα.

Τα πιο κοινά είδη είναι :

  • Άνηθος ( Anethum graveolens)
  • Βασιλικός (Ocimum basilicum)
  • Δάφνη (Laurus nobilis)
  • Δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis)
  • Δυόσμος (Mentha viridis)
  • Θυμάρι (Thymus vulgaris)
  • Κάρδαμο (Lepidium sativum)
  • Λεβάντα (Lavandula angustifolia)
  • Μαϊντανός (Petroselinum apiaceae)
  • Μάραθος (Foeniculum vulgare)
  • Ματζουράνα (Origanum majorana)
  • Μέντα (Mentha piperita)
  • Ρίγανη (Origanum vulgare)
  • Ρόκα (Eruca sativa)
  • Σέλινο ( Apium graveolens)
  • Φασκόμηλο (Salvia officialis)
  • Απήγανος (Rutta graveolens)
  • Τσάι του βουνού (Sideritis Euboea)

Άνηθος (Anethum graveolens)

Είναι ετήσιο φυτό και φτάνει σε ύψος τα 30 με 80 εκατοστά. Φυτεύουμε τους σπόρους την Άνοιξη (Απρίλιος έως Μάιος) σε βάθος 0,5 – 1 εκατοστό. Ο Άνηθος θέλει βαθιά γλάστρα γιατί η ρίζα του είναι μακριά. Θέλει συχνό πότισμα.

Βασιλικός (Ocimum basilicum)

khpos45 1

Ο Βασιλικός είναι μονοετές φυτό και φτάνει σε ύψος τα 20 με 80 εκατοστά. Ρίξτε νωρίς την Άνοιξη (Μάρτιος - Απρίλιος) σε μία γλάστρα μερικούς σπόρους και απλά σκεπάστε τους με λίγο χώμα. Ο Βασιλικός θέλει φως αλλά όχι να τον βλέπει απευθείας ο ήλιος. Θέλει δροσερό χώμα, γι' αυτό ειδικά το καλοκαίρι θα πρέπει να τον ποτίζετε κάθε μέρα. Θα πρέπει να ψαλιδίζετε τακτικά τις κορυφές του ώστε να το βοηθάτε να αναπτυχθεί περισσότερο.

Δάφνη (laurus nobilis)

khpos45 2

 

Η δάφνη είναι πολυετές φυτό και φτάνει σε ύψος τα 3 με 5 μέτρα. Αν και μπορείτε να ξεκινήσετε τη Δάφνη χρησιμοποιώντας σπόρους, ίσως ήταν καλύτερα να προμηθευτείτε ένα μικρό φυτό από ένα φυτώριο και να το μεταφυτέψετε στη γλάστρα σας. Οι καλύτεροι μήνες για τη μεταφύτευση είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος. Αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες και δεν απαιτεί τακτικά ποτίσματα.

Δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis)

khpos45 3

 

Το Δενδρολίβανο είναι πολυετές φυτό και φτάνει σε ύψος 0,5 – 1 μέτρο. Αν θέλετε να ξεκινήσετε το Δενδρολίβανο από σπόρο, μπορείτε να το κάνετε από το Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο. Ρίξτε σε μία γλάστρα μερικούς σπόρους και απλά σκεπάστε τους με λίγο χώμα. Θα μπορέσετε να μαζέψετε φύλλα τον επόμενο χρόνο. Το Δενδρολίβανο θέλει να το βλέπει ο ήλιος. Θα πρέπει να το ποτίζετε σε αραιά διαστήματα. Αν κλαδέψετε καλά το Δενδρολίβανο το Σεπτέμβριο, θα το βοηθήσετε να αναβλαστήσει την άνοιξη.

Δυόσμος (Mentha viridis)

khpos45 4

Ο Δυόσμος είναι ένα ποώδες αρωματικό φυτό. Είναι ένα είδος Μέντας. Είναι ένα από τα πιο εύκολα στην καλλιέργεια αρωματικά φυτά.

Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους δυόσμου νωρίς την Άνοιξη. Χρησιμοποιήστε πολλούς σπόρους γιατί πολλοί από αυτούς είναι στείροι.

Απλώστε τους σπόρους του Δυόσμου επάνω στο χώμα και ποτίστε άμεσα. Μη σκεπάσετε τους σπόρους με χώμα. Βάλτε τη γλάστρα σε σημείο που θα την βλέπει ο ήλιος. Οι σπόροι θα βλαστήσουν σε περίπου 12 ημέρες.

Για να βοηθήσετε τους σπόρους να βλαστήσουν, μπορείτε να καλύψετε τη γλάστρα με ένα διαφανές πλαστικό, π.χ. μεμβράνη περιτυλίγματος. Έτσι θα δημιουργήσετε ένα πρόχειρο θερμοκήπιο. Ο Δυόσμος χρειάζεται ήλιο για να αναπτυχθεί, αλλά αντέχει και σε μέρος που το βλέπει λίγες ώρες την ημέρα ο ήλιος.

Ο Δυόσμος πρέπει να ποτίζεται τακτικά γιατί είναι απαιτητικός σε νερό.

Θυμάρι ή Θύμιο (Thymus vulgaris)

khpos45 5

Το θυμάρι είναι θάμνος που φτάνει σε ύψος τα 30 εκατοστά. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό. Το Θυμάρι μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρους αλλά η μέθοδος που είναι καλύτερη και ταχύτερη είναι με τη χρήση ριζωμάτων. Για να σπείρετε Θυμάρι, απλώστε πολλούς σπόρους στην επιφάνεια μίας γλάστρας και ρίξτε από πάνω τους λίγο χώμα. Ποτίστε άμεσα και καλύψτε τη γλάστρα με ένα διαφανές πλαστικό. Τοποθετήστε τη γλάστρα σε ένα ζεστό μέρος. Οι σπόροι θα βλαστήσουν σε 1 με 12 εβδομάδες. Το Θυμάρι δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό.

Κάρδαμο (Lepidium Sativum)

khpos45 6

 

Το Κάρδαμο είναι μονοετές φυτό που φτάνει σε ύψος τα 20 με 30 εκατοστά. Μπορείτε να φυτέψετε σπόρους Κάρδαμου σε γλάστρες από την Άνοιξη έως το Φθινόπωρο. Χρειάζεται να τοποθετήσετε τη γλάστρα σε ένα σκιερό μέρος και να φροντίζετε ώστε το χώμα να έχει πάντα υγρασία. Επίσης θα πρέπει να ψεκάζετε τα φύλλα του με νερό. Δεν αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αν κάνει κρύο θα πρέπει να το βάλετε μέσα στο σπίτι.

Σε 40 με 50 ημέρες μετά τη σπορά θα μπορείτε να έχετε το δικό σας κάρδαμο.

Λεβάντα (Lavandula angustifolia, Lavandula stoechas)

khpos45 7

Η Λεβάντα είναι ενδημική στη Νότια Ευρώπη γι' αυτό και προτιμά ζεστά και ηλιόλουστα μέρη ενώ θέλει το χώμα να έχει πολύ καλή αποστράγγιση. Προτιμά αλκαλικά χώματα, πλούσια σε ασβέστιο.

Αν και μπορείτε να φυτέψετε Λεβάντα χρησιμοποιώντας σπόρους, δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος. Οι σπόροι αργούν να βλαστήσουν και είναι πολύ ευαίσθητοι. Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους την Άνοιξη ή νωρίς το Φθινόπωρο.

Ο πιο απλός και ασφαλέστερος τρόπος για να έχετε Λεβάντα στο μπαλκόνι σας είναι να φυτέψετε στη γλάστρα μόσχευμα από ένα ώριμο φυτό. Η Λεβάντα χρειάζεται λίγο νερό.

Μαϊντανός (Petroselinum Apiaceae)

khpos45 8

Ο Μαϊντανός είναι ένα διετές φυτό. Από την ώρα που θα φυτέψετε τους σπόρους, θα χρειαστούν 3 με 4 εβδομάδες μέχρι να αρχίσουν να βλασταίνουν. Θα χρειαστεί να περάσουν ακόμη 2 με 3 μήνες μέχρι να μπορέσετε να δοκιμάσετε το μαϊντανό σας.
Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους μαϊντανού στις γλάστρες σας από νωρίς την Άνοιξη έως το Φθινόπωρο.
Απλώστε τους σπόρους στη γλάστρα και σκεπάστε τους με λίγο χώμα. Ποτίστε αμέσως.
Θα πρέπει να διατηρείτε το χώμα στη γλάστρα υγρό. Για καλύτερα αποτελέσματα, η γλάστρα με το Μαϊντανό θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος.

Μάραθος (Foeniculum vulgare)

khpos45 9

Ο Μάραθος είναι ετήσιο φυτό. Μπορείτε να σπείρετε σπόρους Μάραθου σε μία γλάστρα , από το Μάρτιο έως το Σεπτέμβριο. θα πρέπει να επιλέξετε να τον φυτέψετε σε βαθιά γλάστρα.
Ανοίξτε τρύπες βάθους 3 με 4 εκατοστά, τοποθετήστε μέσα τους σπόρους και σκεπάστε με χώμα.
Ο Μάραθος θέλει ζέστη για να έχει σωστή ανάπτυξη. Δε θέλει συχνό πότισμα.

Μαντζουράνα (Origanum majorana)

khpos45 10

Η Μαντζουράνα είναι ένα ποώδες φυτό. Μπορείτε να φυτέψετε σπόρους Μαντζουράνας σε γλάστρες. Αν επιλέξετε τη μέθοδο των σπόρων, θα πρέπει να τους φυτέψετε νωρίς την Άνοιξη. Δε χρειάζεται να σκεπάσετε τους σπόρους με χώμα. Απλά ρίξτε τους στην επιφάνεια. Τοποθετήστε τις γλάστρες σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος. Σε 2 περίπου εβδομάδες θα δείτε τους σπόρους να βλασταίνουν.
Γενικά απαιτεί λίγη φροντίδα. Κατά τους πρώτους μήνες θα πρέπει να φροντίσετε ώστε το χώμα να είναι συνεχώς υγρό. Μετά από αυτή την περίοδο, μπορείτε να αραιώσετε τη συχνότητα ποτίσματος.

Μέντα (Mentha piperita)

khpos45 11

Η Μέντα είναι ένα ποώδες αρωματικό φυτό. Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους Μέντας νωρίς την Άνοιξη. Απλώστε τους σπόρους της Μέντας επάνω στο χώμα και ποτίστε άμεσα. Μη σκεπάσετε τους σπόρους με χώμα. Βάλτε τη γλάστρα σε σημείο που θα την βλέπει ο ήλιος. Οι σπόροι θα βλαστήσουν σε περίπου 12 ημέρες.

Για να βοηθήσετε τους σπόρους να βλαστήσουν, μπορείτε να καλύψετε τη γλάστρα με ένα διαφανές πλαστικό. Η Μέντα χρειάζεται ήλιο για να αναπτυχθεί. Πρέπει να ποτίζεται τακτικά γιατί είναι απαιτητική σε νερό.

Ρίγανη (Origanum Vulgare)

khpos45 12

Η Ρίγανη είναι ένα πολυετές, ποώδες, θαμνώδες φυτό.
Η γλάστρα με τη Ρίγανη θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος.
Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους Ρίγανης νωρίς την Άνοιξη. Βάλτε τους σπόρους σε βάθος 1 με 1,5 εκατοστά. Ποτίστε μέχρι το χώμα να υγρανθεί. Κρατήστε το χώμα υγρό τους πρώτους μήνες. Για να διατηρήσετε έντονη τη γεύση και το άρωμα της Ρίγανης, θα πρέπει να αποφύγετε τα πολλά ποτίσματα και τη χρήση λιπασμάτων.

Ρόκα (Eruca sativa)

khpos45 13

Η Ρόκα είναι μονοετές φυτό.
Μπορείτε να φυτέψετε σπόρους Ρόκας από το Μάρτιο έως το Σεπτέμβριο. Τοποθετήστε τους σπόρους σε βάθος περίπου 0,5 εκατοστών και ποτίστε.
Τοποθετήστε τις γλάστρες ή επιλέξτε ένα μέρος στον κήπο που δεν το βλέπει ο ήλιος όλη την ημέρα. Επίσης προστατέψτε τα φυτά από τους δυνατούς ανέμους.

Σέλινο (Apium Graveolens)

khpos45 14

Το Σέλινο είναι διετές φυτό με ύψος που φτάνει τα 0,3 με 0,9 εκατοστά.
Υπάρχουν 2 βασικές ποικιλίες σέλινου:
Η μία με μεγάλη σαρκώδη ρίζα τη γνωστή σελινόριζα, που καλλιεργείται για αυτή και τρώγεται ωμή, σαλάτα, σε σούπες.
Η δεύτερη η πιο κλασσική, με σαρκώδεις μεγάλους μίσχους που καλλιεργείται για τα φύλλα της και τρώγεται με τον ίδιο τρόπο.
Η ποικιλία που δίνει τη σελινόριζα χρειάζεται να φυτευτεί σε βαθιές γλάστρες.
Το Σέλινο χρειάζεται ήλιο και χώμα που κρατά την υγρασία χωρίς όμως να είναι μουσκεμένο.
Φυτέψτε τους σπόρους από τον Απρίλιο έως το Μάιο σε βάθος από 0,5 έως 1,5 εκατοστά.

Φασκόμηλο (salvia officinalis)

khpos45 15

 

Το Φασκόμηλο είναι πολυετές φυτό και φτάνει σε ύψος τα 0,3 με 0,6 μέτρα. Αναπτύσσεται καλά σε γλάστρες. Χρειάζεται ήλιο για να αναπτυχθεί σωστά. Δε χρειάζεται τακτικό πότισμα. Αγαπά τα εδάφη που είναι σχετικά ξερικά.

Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους Φασκόμηλου την Άνοιξη ή το Φθινόπωρο. Θα μπορέσετε να κάνετε συγκομιδή μετά από 1,5 χρόνο.

Τοποθετήστε 5 με 10 σπόρους Φασκόμηλου σε μία γλάστρα σε βάθος 0,5 εκατοστά. Σε 2 με 3 εβδομάδες οι σπόροι θα βλαστήσουν.

Πως φυτεύουμε σε γλάστρα:

  • Κίνηση 1η: Ελέγχουμε εάν η γλάστρα μας έχει στον πάτο της τις απαραίτητες τρύπες αποστράγγισης.
  • Κίνηση 2η: Αφού ανοίξουμε τις τρύπες ρίχνουμε στον πάτο της γλάστρας μία μικρή ποσότητα από χαλίκι ή μικρές πέτρες, τα οποία και διασφαλίζουν ότι το νερό θα στραγγίζει και δεν θα σαπίζουν οι ρίζες του φυτού μας.
  • Κίνηση 3η: Ρίχνουμε στη γλάστρα, πάνω από το χαλίκι, το απαραίτητο.
  • Κίνηση 4η: Πιέζουμε περιμετρικά και μαλακά τα τοιχώματα της πλαστικής γλαστρούλας του φυτού που αγοράσαμε ώστε να το βγάλουμε από αυτή χωρίς να διαλύσουμε τη μπάλλα που σχηματίζουν το χώμα και οι ρίζες του.
  • Κίνηση 5η: Ρίχνουμε επιπρόσθετο χώμα έως ότου καλύψουμε πλήρως τις ρίζες του φυτού και 'πατάμε' με τα χέρια μας το χώμα έως ότου σκληρύνει κι ενοποιηθεί γύρω από το βλαστό του φυτού.

Ο καλύτερος τρόπος για να κρίνουμε αν μια γλάστρα θέλει ή όχι πότισμα, είναι να παρατηρήσουμε το χώμα της. Αν το επιφανειακό στρώμα έχει χρώμα ανοικτό γκρίζο και όταν σκαλίζοντας το χώμα σε βάθος 3 - 5 εκ. διαπιστώσουμε ότι είναι στεγνό και τρίβεται εύκολα, τότε θέλει, συνήθως, πότισμα. Αν αντίθετα, το επιφανειακό στρώμα είναι μαύρο και σκαλίζοντας με το δάκτυλο, το αισθανόμαστε υγρό στην αφή, τότε δεν θέλει πότισμα.

Βιβλιογραφία - Φωτογραφίες :

  1. http://www.kalliergo.gr 
  2. http://biokipos.blogspot.gr 
  3. http://www.anthorama.gr 
  4. http://praktikesidees.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου