www.biopoiotita.gr

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016

Θαυματουργά τα παντζάρια κατά της υπέρτασης

Θαυματουργά φαίνεται πως είναι τα παντζάρια κατά της υψηλής πίεσης όπως λένε οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Queen Mary στο Λονδίνο.

Μελέτη που έκαναν σε υγιή άτομα έδειξε ότι  250 ml (κυβικά εκατοστά) χυμού παντζαριών αρκούν για να πετύχουν μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι ερευνητές χορήγησαν κάψουλες με ανόργανα νιτρικά άλατα ή χυμό παντζαριών σε υγιείς εθελοντές και στη συνέχεια τους εξέτασαν για να δουν τι πίεση έχουν και ποιες βιοχημικές μεταβολές δημιουργούνταν στην κυκλοφορία του αίματος τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι κάψουλες των νιτρικών και ο χυμός των παντζαριών μείωναν στον ίδιο βαθμό την αρτηριακή πίεση. Όπως παρατήρησαν οι ειδικοί, ο μηχανισμός με τον οποίο τα νιτρικά των παντζαριών μειώνουν την αρτηριακή πίεση είναι η αύξηση του αερίου νιτρικού οξέος. Συγκεκριμένα τα νιτρικά των παντζαριών προάγουν την αύξηση της συγκέντρωσης του νιτρικού οξέος στην κυκλοφορία του αίματος, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη διάταση των αρτηριών και τη μείωση της πίεσης.

Επιπλέον φάνηκε ότι όσο πιο υψηλή ήταν η πίεση πριν από τη λήψη του χυμού παντζαριών, τόσο μεγαλύτερη ήταν η μείωση της πίεσης που προκαλείτο από τα νιτρικά.

Μάλιστα, η μείωση της πίεσης ήταν μεγαλύτερη στους άνδρες από ότι στις γυναίκες πιθανότατα όπως λένε οι επιστήμονες, γιατί οι γυναίκες έχουν διαφορετικό μεταβολισμό των διατροφικών νιτρικών από ό,τι οι άνδρες.

Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα αναφορικά με την μείωση της αρτηριακής πίεσης από το χυμό των παντζαριών τα είχαν επισημάνει οι ίδιοι επιστήμονες σε προηγούμενη τους μελέτη. Αυτό που έδειξε η νέα μελέτη ήταν ποιος είναι ο μηχανισμός της ευεργετικής δράσης των παντζαριών.

Naftemporiki.gr