www.biopoiotita.gr

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Ανεβαίνει το ελαιόλαδο, θετικά μηνύματα από τους παραγωγούς

Ανεβαίνει το ελαιόλαδο, θετικά μηνύματα από τους παραγωγούς

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από τη φετινή ελληνική παραγωγή ελαιολάδου, αφού σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας αναμένεται να «αγγίξει» ή και να ξεπεράσει τα περυσινά επίπεδα. Η τιμή βρίσκεται σταθερά στα 3 ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς δεν αποκλείεται να ανέβει κι άλλο μετά τις γιορτές, ανάλογα και με τις εξελίξεις στη διεθνή παραγωγή και κυρίως στην παραδοσιακή ελαιοπαραγωγό Ισπανία. Στην Πελοπόννησο και στα νότια Ιόνια, με εξαίρεση μεμονωμένες περιπτώσεις, ο καιρός αποδείχθηκε ιδανικός σύμμαχος, βοηθώντας στην ταχεία και απρόσκοπτη ελαιοσυγκομιδή, με αποτέλεσμα η παραγωγή να ξεπερνά το 60%. Μειωμένη ήταν η παραγωγή αντίθετα στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ στην Λακωνία θα φτάσει τα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Μεσσηνία: ιδιαίτερα ικανοποιητική παραγωγή

«Η φετινή παραγωγή στην περιοχή των Γαργαλιάνων είναι απρόσμενα ικανοποιητική και πολύ πιθανόν να φτάσει στο 80% της περσινής, που ήταν και η καλύτερη χρονιά. Μας βοήθησε η ηλιοφάνεια και τα δέντρα είχαν καλό καρπό. Η τιμή είναι στα 3 ευρώ και πλέον περιμένουμε να δούμε πώς θα πάει η παραγωγή της Ισπανίας, ιδιαίτερα για όσους παραγωγούς κρατήσουν το λάδι για αργότερα. Αν είναι λίγο ευνοϊκές οι συγκυρίες, μπορεί να ανέβει λίγο η τιμή» δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Παναγιώτης Παγάνης, ελαιοπαραγωγός από τους Γαργαλιάνους, ο οποίος θέτει και μια διαφορετική διάσταση στην εμπορία ελαιολάδου, ζητώντας από την Πολιτεία τη χάραξη πολιτικής στη διάθεση του ελαιολάδου, ώστε να μην καρπώνονται άλλες χώρες την υπεραξία: «Το σύνολο σχεδόν της παραγωγής μας εξάγεται με βυτία προς την Ιταλία χωρίς τυποποίηση, με συνέπεια να χάνουμε την υπεραξία του προϊόντος μας, αφού εκεί γίνεται πρόσμειξη. Απαιτείται σχέδιο μακρόπνοο από το κράτος για να έχουμε καλύτερα οφέλη».

Ζάκυνθος: Ανάκαμψη μετά από δύο χρόνια

Στη Ζάκυνθο η φετινή παραγωγή, ύστερα από δύο άσχημες χρονιές, αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα του 2012, αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας τους 7.000 τόνους κορωνέικης ελιάς. Στο νησί επικράτησαν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, παράγοντας που συνέβαλε στη γρήγορη ελαιοσυγκομιδή.

«Έχουμε καλή παραγωγή τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα φέτος. Είμαστε ήδη στο 60-70% περίπου της παραγωγής και περιμένουμε να ολοκληρωθεί στο τέλος του Ιανουαρίου. Πιστεύουμε ότι λίγο πριν από τον ερχομό της άνοιξης πιθανόν να καταγραφούν τάσεις ανόδου της τιμής» δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής της ΕΑΣ Ζακύνθου, Πέτρος Βισβάρδης και επισήμανε την απουσία συνεργασίας τουρισμού-πρωτογενούς τομέα στη Ζάκυνθο, με συνέπεια σχεδόν όλη παραγωγή να εξάγεται «χύμα» στην Ιταλία: «Λίγο προϊόν μένει στην εσωτερική αγορά, κυρίως σε οικογενειακή κλίμακα. Δυστυχώς έχουν γίνει πολύ λίγα βήματα στη συνεργασία των τουριστικών επιχειρήσεων με τον αγροτικό τομέα, ώστε να απορροφάται το ελαιόλαδο άμεσα με όφελος για καταναλωτές, παραγωγούς και γενικότερα για το νησί».

Ένωση Πεζών Ηρακλείου: μειωμένη η παραγωγή με ικανοποιτικές τιμές

Όπως είπε στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Πεζών κ. Εμμανουήλ Μπέρκης, «η παραγωγή της κορωνέικης ποικιλίας (λιανολιά) για την φετινή χρονιά στην περιοχή της Ένωσης Πεζών είναι μειωμένη κατά 40%. Αυτό είναι φυσιολογικό καθότι πέρσι η χρονιά ήταν καλή και η παραγωγή έντονη.

Αυτό βέβαια ισχύει για την δική μας περιοχή, σε άλλες περιοχές της Κρήτης ισχύει το αντίστροφο. Η δική μας παραγωγή εκτιμούμε ότι θα φτάσει τους 800 τόνους ετησίως σε σχέση με τους 1200 που είχαμε πέρσι. Η συγκομιδή βρίσκεται στο 60-65% και η τιμή του λαδιού κυμαίνεται από 2,90 έως 3 ευρώ, μιλάμε για τα ίδια επίπεδα με πέρσι αν και μέσα στο καλοκαίρι παρατηρήθηκε μια αυξητική τάση της τιμής όπου έφτασε και τα 3,60 με 3,80. Πάντως τα τελευταία χρόνια πάνε καλά οι τιμές.

Ως προς τις εξαγωγές μιλάμε για μια ποσότητα της τάξης των 500 τόνων σε τυποποιημένο προϊόν. Είχαμε φτάσει και σε μεγαλύτερα νούμερα αλλά φέτος ειδικά έχουμε ζοριστεί με τις εξελίξεις στην οικονομία.  Πάνω σε αυτό πρέπει να πούμε ότι οι εξαγωγές χρειάζονται ρευστότητα οπότε για να κινηθούμε στις εξαγωγές θα πρέπει πρώτα να κινηθούμε στην εσωτερική αγορά.

Λακωνία: καλή ποιότητα λαδιού, καλές τιμές

«Η παραγωγή πήγε καλά» δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, κ. Παναγιώτης Μπατσάκης: «Πέρσι ήμασταν στους 1250 τόνους και φέτος αναμένουμε να φτάσουμε στα ίδια επίπεδα. Η τιμή κυμαίνεται στα 3.35 ευρώ το κιλό και κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Θεωρώ ότι οι τιμές  είναι πολύ καλές και αυτό οφείλεται στην υψηλή ποιότητα του λαδιού μας. Ως προς τις εξαγωγές είχαμε κάποιες τυποποιήσεις στην Ρωσία ωστόσο φέτος με τις τελευταίες εξελίξεις έχουμε σταματήσει να εξάγουμε. Αν και είμαστε καινούριοι κάνουμε προσπάθεια να εξάγουμε σε νέες αγορές, όπως η Κορέα πιο πολύ και η Γερμανία.

Αντώνης Ανδρονικάκης
info@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου