www.biopoiotita.gr

Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2015

Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές από τα χωριά της Θεσσαλονίκης

Agronews.gr

 17/09/2015 - 12:19 μμ
Εκδήλωση με τίτλο «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές από τα χωριά της Θεσσαλονίκης» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου και ώρα 6.00 μ.μ, στο Κτήμα «Περέκ» στο Μονοπήγαδο Θεσσαλονίκης.
Την εκδήλωση πραγματοποίησε η Αναπτυξιακή Ν. Θεσσαλονίκης ΑΕ – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. (ΑΝΕΘ), ως Ομάδα Τοπικής Δράσης (Ο.Τ.Δ.) για την υλοποίηση του Τοπικού Προγράμματος Προσέγγισης LEADER στον Νομό Θεσσαλονίκης (Άξονας 4 του ΠΑΑ 2007-2013.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο Σχέδιο Διατοπικής Συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» του Τοπικού Προγράμματος Προσέγγισης LEADER - Άξονας 4 του ΠΑΑ, στο οποίο συμμετέχει η Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης Α.Ε.- Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ (ΑΝΕΘ) και 21 ΟΤΔ LEADER της Ελλάδας.

Συντονιστής του σχεδίου είναι η Αναπτυξιακή Πάρνωνα και το σχέδιο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Μέτρου 421 «Διατοπική και Διακρατική συνεργασία», του τοπικού προγράμματος προσέγγισης LEADER Άξονας 4 του ΠΑΑ 2007-2013.

Το Σχέδιο αφορά στην ανάδειξη των εκλεκτών γεύσεων με αναγνωρισμένα, πιστοποιημένα και εκλεκτά προϊόντα από την κάθε περιοχή της Ελλάδας, με στόχο την ανάδειξη της γαστρονομικής παράδοσης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, ο Πρόεδρος της ΕΔΠ του τοπικού Προγράμματος Προσέγγισης Leader του νομού Θεσσαλονίκης, κος Τσουκνιδάς Ιωάννης, Δήμαρχος Χαλκηδόνος, ο Αντιπρόεδρος της ΑΝΕΘ κος Τσολάκης Απόστολος, Αντιδήμαρχος Θέρμης, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΝΕΘ κος Παπαβασιλείου Βασίλειος, επενδυτές LEADER, εκπρόσωποι Δήμων του Νομού, επιχειρηματίες/επενδυτές του Τοπικού Προγράμματος LEADER και απλοί πολίτες.

Η εκδήλωση περιελάμβανε:
• έκθεση προβολής εκλεκτών και χαρακτηριστικών προϊόντων από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπως βιολογική φέτα και παραδοσιακό γιαούρτι από την «Πλατεία» Θεσσαλονίκης, φέτα κατσικίσια Λαγκαδά, κεφίρ, τζίντζερ κεφίρ και γιαούρτι κεφίρ από το Δρυμό Θεσσαλονίκης, γιαούρτι Δορκάδος, γλυκά ταψιού από το Δρυμό Θεσσαλονίκης, παραδοσιακά ζυμαρικά και ψωμί με προζύμι ψημένο σε ξυλόφουρνο από το Μονοπήγαδο Θεσσαλονίκης, ρίγανη Μαυρούδας, παραδοσιακά εδέσματα (μελιτζανοσαλάτα, τυροκαυτερή, κλπ) από το Καβαλλάρι Θεσσαλονίκης, ΠΓΕ Οίνοι Νέας Μεσημβρίας, ΠΓΕ Οίνος Πλαγιές Βερτίσκου, ΠΓΕ Οίνοι Θεσσαλονίκης και ρύζι Χαλάστρας.
• παρουσίαση του Διατοπικού Σχεδίου συνεργασίας με τίτλο «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές».
• εκτέλεση της συνταγής: «πίτα περέκ με φέτα», από τη μαγείρισσα του χώρου που φιλοξενούσε την εκδήλωση κα Ζιάμου Θεοδώρα.
• και μπουφέ για τους προσκεκλημένους με τοπικές γεύσεις από εκλεκτά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής ο οποίος περιλάμβανε διάφορα τοπικά εδέσματα όπως: πασά κεφτέ, χοιρινό με μελιτζάνες, ντολμαδάκια γιαλαντζί, πίτες περέκ με φέτα και άγρια χόρτα, σαλάτες με φρέσκα λαχανικά, ψωμί προζύμης ψημένο σε ξυλόφουρνο και εκλεκτά τοπικά προϊόντα τροφίμων και ποτών (φέτα, γιαούρτι, μελιτζανοσαλάτα, τυροκαυτερή, κεφίρ, τζίντζερ κεφίρ, ρετσίνα, κρασί, γλυκά ταψιού, κ.α.).

Τέλος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης συζητήθηκαν προτάσεις και διατυπώθηκαν απόψεις από τους εκπροσώπους των φορέων και τους επενδυτές.